Yımırtalı kifte urfalının elinden yenir
iyi bir isotun renk vereceği tat bırakacağı, dolayısıyla en
iyi sonucun alınacağı yemek tabii ki çikifte'dir. ancak bazen öyle denk gelir
ki et koyamazsınız kiftenin içine ya da mevsimi değildir. çünkü yazın yenmez
çikifte, ustası yoğurmaz, 'ıslanır, şişer bulgur' diye. neyse bu başka bir yazı
konusu. soğuk kış günleri yaklaştığında size çikifteyi anlatırız, dilimiz
döndüğünce. şimdi en iyisi biz size bilenin iyi bildiği ama bilmeyenin de
mutlaka bir kez bir urfalının elinden tatmasını önereceğimiz, isotun önemli bir
katkı yaptığı bir başka olağanüstü kifte tarifi verelim. adı ymırtalı kifte.
aslında çok da zamanı, mevsimi değil ama yapılırsa da bu
aylarda, kimseler yok demez kimseye zararı olmaz. bizim yımırtalı kifteyi şimdi
yazmamızın nedeni bir internet sitesinde yımırtalı kifte adına verilen tarifin
'cinayet' boyutlarında olmasıydı. tarifte bir fotoğraf vardı
ve yımırtalı kifteye limon sıkılıyordu. dehşet verici değil mi urfalılar?
bizim burada yapmaya çalıştığımız urfa yemek kültürüne sahip
çıkmak. dilimiz döndüğünce, elimizden geldiğince, bize aktarılan, defalarca
tadına vardığımız yemeklerimizi anlatmak. üstelik doğru anlatmak. bu nedenle
yımırtalı kiftenin nasıl yapıldığı ve nasıl yendiği konusunda birkaç şey
söylemek hakkını bu nedenle kendimizde buluyoruz.
neyse!
urfalılar, "öyle bilmezler görmemişler" gibi ne
çikiftenin ne de yımırtalı kiftenin yanında içki içmezler. yakışmadığından
değil. bu iki kiftenin de hemen yoğurulup hemen yenmesi gerektiğinden yenirken
içki içilmez ama ayran dışında bir şey içene de karışmazlar sadece kötü kütü
bakıp ayıplarlar!
sağlıkla.
nasıl yapılır?
yımırtalı kifte de ince köftelik bulgurla yapılıyor. o da
çikifte gibi yoğuruluyor ama bir farkı var, et yerine yumurta koyuyorsunuz
içine.. ondan adı yımırtalı kifte!
şimdi gelelim nasıl yapıldığına.
malzeme
- beş kişi için yarım kilo köftelik bulgur
- 10 yumurta (kişi başına 2 yumurta)
- bir paket margarin (en iyisi tereyağ)
- 7-8 tane taze soğan (incesinden)
- yarım bağ maydanoz
- 2 çorba kaşığı isot (acı severe 3, 4 kaşık)
- 2 çorba kaşığı frenksuyu (domates salçası)
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- yarım çorba kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak (havanda dövülmüş).
-2 adet kuru soğan
-2 adet kuru soğan
-5 adet domates
-2 adet kapya biber
-karabiber
-biraz sıvı yağ
-2 adet kapya biber
-karabiber
-biraz sıvı yağ
hazırlanışı
- genişçe bir kifte leğeni ya da bulamadınız geniş bir fırın
tepsisi alın
- bulguru koyun ve az bir sıcak suyla ıslatın
- bir tavaya sıvı yağ koyunuz ve irice doğranmış soğanları,domatesleri,kapya biberlerini,sarımsakları koyunuz ve iyice pişirin;üzerine salçaları,tuz,karabiber ve isotunu koyunuz.
- bir tavaya sıvı yağ koyunuz ve irice doğranmış soğanları,domatesleri,kapya biberlerini,sarımsakları koyunuz ve iyice pişirin;üzerine salçaları,tuz,karabiber ve isotunu koyunuz.
- pişen sos biraz soğuyunca bulgura ilave edip yoğurmaya başlayın, bütün malzeme
birbirine karışsın. hiç aralık vermeden yoğurmayı
sürdürün.
- bu arada tezgahın öbür yanında biri size yardım etsin ve
yumurtaları derin bir kapta kırarak çırpmaya başlasın.
- çırpmalar bitince tavada yağı eritsin ki hazır olsun ama
yakmasın yağı altını söndürsün ocağın
- taze soğanı ve maydanozu ince ince kıysın, bir tarafta
bekletsin.
- bütün bu işler aşağı yukarı 20 dk alır, yoğuran
yoğurmasına devam eder ve yardımcı mutfak görevlisi artık yağın altını yakar
- ve yağ ısınınca da yumurtaları yağda yumurta pişirir gibi
pişirmeye başlar
- bir yandan da soğan maydanozu dökün kifte leğenine
- soğan maydanoz çok ezilmez, usul usul yumurtaların pişmesi
beklenirken bulgura yedirilir
- bu arada yumurta hazır olmuştur ve sıcak sıcak tepsiye
dökülür
- yoğuran elini yakmadan ama beklemeden de az biraz tahta
kaşıkla az biraz eliyle yumurtayı bulgura yedirir
- yımırtalı kifte artık hazırdır. ister derin bir kaba alınır
sofraya öyle getirilir ister kifte leğeniyle isterseniz de herkese bir tabak
hesabıyla.
bu arada ev sahibi sofrada söğüş domates, salatalık, marul,
taze nane pirpirim bulunmasına dikkat eder ki yiyenler daha çok keyif alsın
yımırtalı kifteden.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder