ŞİŞPEREK ÇORBASI
Malzemeler
6 Kişilik
½ kg un
250 gr yağsız kıyma
1 adet soğan
½ kg kurut
1 su bardağı nohut
4 çorba kaşığı sadeyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
Tuz
Köftesi için:
200 gr çiğköftelik et
4 çay bardağı köftelik bulgur
2 yemek kaşığı isot
1 adet soğan
½ çay kaşığı karabiber
½ çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Köftesinin yapılışı boranı köftesi gibidir**
Kurut ve nohutlar bir gece önceden ıslatılır.
Nohutlar iyice haşlanıp bir tarafa bırakılır; Kurut,
ıslatıldığı kapta iyice eritilip tel süzgeçten geçirilir.
Bir tepside una tuz ve su eklenerek kulak memesi kıvamında
yoğrulan hamur 10-15 dakika kadar dinlendirildikten sonra üç yumağa ayrılır.
Birinci yumak, kalın bazlama kıvamında açılarak bir cm uzunluğunda erişte gibi
kesilip, unlanan bir kaba alınır ve birbirine yapışmaması için üzerine un
serpiştirilir. İkinci yumak, diğeri gibi açılıp küçük karelere bölünür ve muska
şeklinde kulaklar yapılır. Üçüncü yumak, aynı şekilde açılıp küçük karelere
bölünür, içine rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber atılarak, yoğrulmuş kıyma et
konulur ve üçgen şeklinde kulak yapılıp kapatılarak üçgenlerin uçları
birleştirilir. Bir tencereye konulan sadeyağda ısıtılan içli ve içsiz kulaklar
hafifçe pembeleştirilir.
Tencerede kalan yağa kemikli parça etler atılarak kavrulur,
biraz su ve haşlanmış nohutlar ilave edilerek pişirilir. Etler yumuşayınca
kemikleri çıkarılıp ayıklanır, birinci yumaktan yapılan erişteler ve süzülmüş
kurut tencereye ilave edilir ve un kokusu gidinceye kadar karıştırılarak
pişirilir. Servis tabaklarına bir miktar yuvarlanmış köfte bir miktar içli ve
içsiz kulak konulur. Üzerine kurutla hazırlanmış çorba ilave edildikten sonra
yağ ve nane ile hazırlanmış sos dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder