Kuşkonmaz zambak familyasındandır. Yirmisi yenilebilir olan,
yaklaşık üç yüz çeşit kuşkonmaz vardır. Kuşkonmazın (asparagus) ismi Yunancadan
gelir ve anlamı “filizlenmek” ve “tomurcuk” anlamına gelir. En yaygın bilinen
türleri, yeşil, beyaz ve mor renklerde satılan, sebze halidir. Halk arasında
“Tilki kuyruğu” da denilmektedir.
Beyaz kuşkonmaz (erken hasat Argentluil) Alsace Bölgesi,
Belçika’da ve Kuzey Afrika’da,
Yeşil kuşkonmaz Fransa’da Rhone bölgesinde,
Mor kuşkonmaz ise Aquitaine’de, Loire’da ve İtalya’da
yetişmektedir.
Mısırlılar, 2000 yıldan fazla zaman önce Akdeniz’de ortaya
çıktığına inanılan kuşkonmaz hakkında yazılar yazmıştır. Yunan ve Romalılar,
eşsiz tadı, kıvamı ve iddia edilen şifalı özellikleri nedeniyle kuşkonmaza çok
değer vermişlerdir. Roma İmparatorluğu’nun, dünyadaki en iyi kuşkonmazları
toplamakla görevli, özel gemilerden oluşan bir “kuşkonmaz filosu” bile varmış.
Nasıl seçilir ve saklama koşulları:
• Uçları kapalı, aralıksız ve sıkı olan parlak yeşil
kuşkonmazları seçilmelidir
• Eğer uçları biraz solmuşsa, soğuk suda bekleterek
tazeleştirilir.
• Taze kuşkonmaz, kullanılşacak zamana kadar ıslak muhafaza
edilmelidir.
• Kuşkonmazlar dondurulabilir ama pişirmeden önce buzunun
çözülmemesi daha iyi olacaktır.
• Kuşkonmazı eve getirdiğinizde, aynı gün
kullanmayacaksanız, dibinden birazını kesin ve içine biraz su koyduğunuz kaba
dik olarak yerleştirin. Daha uzun saklamak için, filizleri kâğıt havluya veya
kuru ve temiz bir kurulama bezine sarın, daha sonra plastik poşete
yerleştirerek, buzdolabınızın sebzelik bölümün de en fazla beş gün saklayın.
Kuşkonmazın Faydaları :
A, B1, B2 ve C vitaminleri ile protein ve mineraller bakımından
zengin bir besindir.
•Kanı temizler
•İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler.
•Cilde canlılık verir
•Hazmı kolaylaştırır.
•Diş ağrısını hafifletir
•Gözleri, kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir.
•Karaciğer şişliğini ve el ayaklarda görülen şişkinlikleri
indirir.
•Dalak hastalıklarında faydalıdır.
•Zihin yorgunluğunu giderir.
•Karaciğer ve mide için yararlıdır.
•Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
•Kalp hastalıklarından doğan ödemleri giderir.
•Kandaki şeker miktarını düşürür.
•Sivilce ve egzamanın iyileşmesinde yardımcı olur.
•Cinsel isteği artırıcı etkileri olduğu belirtilmektedir.
•Terletici özelliğiyle vücuddan fazla suyun atılmasını
sağlar.
•Kuşkonmaz sebzesi sebzeler içerisinde en çok folik asit
içerendir.
**Bel soğukluğu, böbrek ve mesane iltihabı olanlarla, çok
sinirli kimselerin kullanmaması gerekir. Çiğ şekilde yenmesi alerjiye neden
olabilir. Böbrek ya da gut sorunu olanlar kuşkonmazı yememeli ya da az
tüketmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder