Günümüzde balıkçılık sektörünün en önemli ve en yüksek karlı
alanlarından biri olan havyar ticareti, dünya genelinde prestijin ve lüksün
simgesi olan balık yumurtasının büyük uğraşlar sonucunda elde edilmesini
sağlamaktadır. Her balığın yumurtası havyar olarak nitelendirilse de, bazı
balıkların havyarı gerek lezzet gerekse de renk ve nadir bulunması açısından
diğerlerinden çok daha değerlidir. Başlı başına bir servet olan havyar,
dünyanın en prestijli mekanlarında sosyetik ziyaretçilere ikram edilen ve tüm
insanlar tarafından beğenilerek yenen bir deniz ürünü haline gelmiştir. Hazar
Denizi’nde yaşayan Mersin Balıkları, dünyanın her yerinde havyar denince akla
gelen ilk isimdir. Hazar Denizi Mersin Balığı, yumurtalarının çok lezzetli
olmasıyla ve “siyah havyar” olarak bilinen özel bir havyar cinsine sahip
olmasıyla dünyanın bu konudaki tartışmasız en meşhur balığıdır. Bir tür Mersin
Balığı olan Çiroz da yumurtası çok değerlidir ve Çiroz havyarı dünya çapında en
çok tercih edilen havyar türlerinden biridir. Gerek Mersin Balığı olarak
yakalanan gerekse de Çiroz olarak avlanan balıkların yumurtaları arasında en
değerli olsan da şüphesiz siyah havyardır. Kendine has siyah ve çok parlak bir
rengi olan bu havyar türü, dünyanın en lüks mekanlarında prestijli misafirlere
ikram edilen ve adından sosyetik olarak söz ettiren bir deniz ürünü olmuştur.
Mersin ve Çiroz balıklarını öldürmeden havyarlarını almaksa başlı başına önemli
ve dikkat isteyen bir iştir. Her havyar alımında balıkların öldürülmesi halinde
Çiroz ve Mersin balıklarının nesli kısa süre içerisinde tükeneceği gibi, havyar
üretimi de kısa süre içinde azalacak ve belirli bir süre sonra sona erecektir.
Bu nedenle Hazar Denizi balıkçıları Mersin ve Çiroz balıklarını canlı olarak
yakalar ve balıkları öldürmeden havyarlarını alarak yeniden suya salar. Bu
işlem esnasında balığın karnına küçük bir delik açılır ve balığın yumurtaları
bu delikten dışarı çıkarılır. Avlanan Mersin ya da Çiroz balığının karnı küçük
bir işlemle dikilir ve böylece balık zarar görmeden yaşamına kaldığı yerden
devam eder. Hazar Denizi balıkçıları bu şekilde Mersin ve Çiroz balıklarının
karnını keserek bir balıktan 5-6 defa havyar alabilmekte ve tüm bu süreç
içerisinde hem balığın kendisi hem de türün devamlılığı işlemden
etkilenmemektedir. Mersin ve Çiroz balıklarından elde edilen havyarlar renk ve
lezzetlerine göre gruplandırıldıktan sonra tuzlanır ve kutulanarak dünyanın her
yerine gönderilir. Dünya üzerinde en değerli olan havyar türü siyah havyarken,
siyah havyarın da en değerlisi “Beluga” cinsi havyarlardır. Ayrıca Somon
balığından elde edilen kırmızı renkli havyarlar da yenilebilmektedir ancak
Somon havyarının değeri Beluga havyarı ile karşılaştırılmayacak kadar
düşüktür.
Kaynak: http://www.merakname.com/havyar-nedir/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder