Malzemeler
5 Kişilik
8 çay bardağı çiğköftelik bulgur
1 büyük soğan
300 gr dövülmüş çiğ köftelik et
1 çay bardağı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Genişçe bir köfte leğeninin bir tarafına bulgur konur. Diğer
tarafında ince kıyılmış soğan, et, pul biber, tarçın, tuz, iyice birbirine
karışıp özdeşleşince bulgur yavaş yavaş bu karışıma ilave edilerek su
yardımıyla çiğ köftedeki gibi yoğrulur. (Aradaki fark çiğ köfteye su konulmadan
buzla yoğrulmasıdır) Yoğrulan köftenin kıvamına bakmak için iri bir sıkım
yapılır, avuç ayasında yuvarlanır, dağılmadan yuvarlanıyorsa tutmuş** demektir.
Köfte leğenin bir tarafına toplanır, küçük bir mandalin büyüklüğünde yapılan
sıkımlar elde önce yuvarlanır, sonra iki avuç ayasında karşılıklı hafif
vuruşlarla köfteye şekil verilir ve avuç içiyle kenarları düzeltilir. Kızgın
yağda çok koyu olmamak şartıyla kızartılır, tabaklara alınır. Aya köftesi ana
yemek değildir. Bostanayla, ekşi bamya, su kabağı, bütün patlıcan gibi
yemeklerin yanında pilava seçenek olarak yenilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder