urfa'nın öyle aman aman hamur işleri yoktur. ancak var
olanlar, 'iyi ki çok yokmuş' dedirtecek nefasettedir. insanı yoldan çıkarırlar.
gündüzün bir vaktiymiş, gecenin sonuymuş hiç fark etmez aklınıza düşmeleri an
meselesidir.
size en olmayacak şeyleri yaptırabilirler. mesela tok
karnına onlardan birini düşlerken, hatta malzemesini hazırlamaya başlamışken
bulursunuz kendinizi.
bunlardan birini yersiniz öbüründe aklınız kalır, birini
görürsünüz, ötekisini canınız çeker. baktınız ki olmuyor 'çare'yi sıraya
bindirirsizin sonunda.
bir hafta bu, öbür hafta ötekisi, hatta olmadı bir haftada
ikisi birden. neden olmasın? en azından biz böyle yapıyoruz! hiç de şikayetçi
değiliz halimizden.
bu vaka bir başka yazı konusu. yeri geldiğinde yazmadan
geçmeyiz. çünkü urfalının bir öğünü tüketirken bir başka öğünü düşlemesi
yazılmayacak bir şey değildir.
şimdi hem yemeğimize döner hem de yeri gelmişken onun
arkadaşlarından söz edersek; soldan sağa sıralayalım ki bu hamur işlerinin
adları ağzı açık, ağzı yumuk, kıymalı ve de semsektir.
şimdi size ağzı açığı anlatacağız. methini düzeceğiz ki
ağzınız sulansın, yapmak isteyesiniz, yapasınız.
beceremezseniz de dert etmeyin. kendinize bir urfalı bulun o
yapar size!
ha unutmadan bu ağzı açığın kendinden küçük bir de kardeşi
var, onun da adı ağzı yumuk. o da urfa'nın hamur işleri ailesinin nadide
üyelerinden. unutturmayın onu da bir ara pişirip anlatalım size.
şimdi gelelim ağzı açığa ve malzemelerine.
önce hamuru yoğurt, tuz ve sıvı yağı alarak yoğurun. bırakın
bir 15 dk dinlensin. siz bu arada ete biber salçası ve havanda dövülmüş
sarımsağı katın. az da tuz (yani tuz miktarını hamur ve et arasında
bölüştürün). şimdi geldi sıra hamura açmaya. Önce ceviz büyüklüğünde parçaları
elinizde yuvarlayın beş on tane kadar olsun. sonra bunları tek tek açın.
üstlerine birer parça et yayın.
sıra geldi kenarları kıvırmaya. işaret parmağınızla hamuru
etin üstüne yapıştırın. bu işlemi hamurun sonuna kadar yapın.
sıra geldi kızartmaya. tavaya bol yağ koyun ve yağ iyice
kızınca ağzı açıkları önce et tarafından sonra hamur tarafından kızartın.
yağdan çıkardığınız ağzı açıkları kurulama kağıdına alın fazla yağları gitsin.
bu arada unutmadan. ağzı açıkları kızartmaya başlayınca ilk
kızaranları misafirlere ya da evdekileri birer tane dağıtın.
bu şekilde yenen ağzı açığın tadına doyum olmaz.
Malzemeler
8 su bardağı un
5 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 adet soğan
Yapılışı
unumuzu 1 kaba koyalım malzemelerini ekleyip hamuru
yoğuralım
iç malzemesini soğanı rendeleyelim
bir kabın içinde harcın tüm malzemelerini katıp karıştıralım
yumurta büyüklüğünde hamurdan parçalar alıp
1 santim kalınlığında açalım
harcımızdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük alıp
elimizi suya ıslayıp harcı kenarından 1 parmak bırakıp
sürelim
boş bıraktığımız kenarından çimdik atar gibi kapatalım
kızgın yağımızda önce kıymalı kısmını sonra hamur kısmını
yakmadan kızartalım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder