GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

15 Haziran 2013 Cumartesi

AĞZI AÇIK (URFA)






urfa'nın öyle aman aman hamur işleri yoktur. ancak var olanlar, 'iyi ki çok yokmuş' dedirtecek nefasettedir. insanı yoldan çıkarırlar. gündüzün bir vaktiymiş, gecenin sonuymuş hiç fark etmez aklınıza düşmeleri an meselesidir.
size en olmayacak şeyleri yaptırabilirler. mesela tok karnına onlardan birini düşlerken, hatta malzemesini hazırlamaya başlamışken bulursunuz kendinizi.
bunlardan birini yersiniz öbüründe aklınız kalır, birini görürsünüz, ötekisini canınız çeker. baktınız ki olmuyor 'çare'yi sıraya bindirirsizin sonunda.
bir hafta bu, öbür hafta ötekisi, hatta olmadı bir haftada ikisi birden. neden olmasın? en azından biz böyle yapıyoruz! hiç de şikayetçi değiliz halimizden.
bu vaka bir başka yazı konusu. yeri geldiğinde yazmadan geçmeyiz. çünkü urfalının bir öğünü tüketirken bir başka öğünü düşlemesi yazılmayacak bir şey değildir.
şimdi hem yemeğimize döner hem de yeri gelmişken onun arkadaşlarından söz edersek; soldan sağa sıralayalım ki bu hamur işlerinin adları ağzı açık, ağzı yumuk, kıymalı ve de semsektir.
şimdi size ağzı açığı anlatacağız. methini düzeceğiz ki ağzınız sulansın, yapmak isteyesiniz, yapasınız.
beceremezseniz de dert etmeyin. kendinize bir urfalı bulun o yapar size!
ha unutmadan bu ağzı açığın kendinden küçük bir de kardeşi var, onun da adı ağzı yumuk. o da urfa'nın hamur işleri ailesinin nadide üyelerinden. unutturmayın onu da bir ara pişirip anlatalım size.
şimdi gelelim ağzı açığa ve malzemelerine.
önce hamuru yoğurt, tuz ve sıvı yağı alarak yoğurun. bırakın bir 15 dk dinlensin. siz bu arada ete biber salçası ve havanda dövülmüş sarımsağı katın. az da tuz (yani tuz miktarını hamur ve et arasında bölüştürün). şimdi geldi sıra hamura açmaya. Önce ceviz büyüklüğünde parçaları elinizde yuvarlayın beş on tane kadar olsun. sonra bunları tek tek açın. üstlerine birer parça et yayın.
sıra geldi kenarları kıvırmaya. işaret parmağınızla hamuru etin üstüne yapıştırın. bu işlemi hamurun sonuna kadar yapın.
sıra geldi kızartmaya. tavaya bol yağ koyun ve yağ iyice kızınca ağzı açıkları önce et tarafından sonra hamur tarafından kızartın. yağdan çıkardığınız ağzı açıkları kurulama kağıdına alın fazla yağları gitsin.
bu arada unutmadan. ağzı açıkları kızartmaya başlayınca ilk kızaranları misafirlere ya da evdekileri birer tane dağıtın.
bu şekilde yenen ağzı açığın tadına doyum olmaz.

sağlıkla

Malzemeler

8 su bardağı un
5 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
500 gram yağsız kıyma
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 adet soğan

Yapılışı

unumuzu 1 kaba koyalım malzemelerini ekleyip hamuru yoğuralım
iç malzemesini soğanı rendeleyelim
bir kabın içinde harcın tüm malzemelerini katıp karıştıralım
yumurta büyüklüğünde hamurdan parçalar alıp
1 santim kalınlığında açalım
harcımızdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük alıp
elimizi suya ıslayıp harcı kenarından 1 parmak bırakıp sürelim
boş bıraktığımız kenarından çimdik atar gibi kapatalım

kızgın yağımızda önce kıymalı kısmını sonra hamur kısmını yakmadan kızartalım

Hiç yorum yok: