(Brusketa olarak okunuyor.) İtalya’da yemeğe doyamadığım ve
yapımı çok kolay bir ön yemek. Domates-sarmısak -zeytinyağı-ekmek bileşimiyle
Türk damak tadına son derece uygun bir yaz yemeği. İtalyan mutfağında
antipasti, yani ana yemek öncesi iştah açıcı ön yemek olarak sunulan domatesli
bruschetta, kahvaltıda veya akşamüstü çayının yanında yemek için de uygun.
MALZEMELER:
2 büyük domates
6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
8 dilim ekmek (yarım cm kalınlığında)
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
permesan peyniri
Tuz, karabiber
Domateslerin kabuklarını soyunuz. Sulu olan çekirdekli
kısımlarını çıkarıp, tuzunu ekleyiniz. Mümkün olduğunca suyundan arındırmaya
çalışınız; hatta domatesleri bir süzgeçte 15 dakika bekletebilirsiniz. Ardından
bir kaba koyup, üzerine fesleğenleri,rendelenmiş permesan peynirini ve karabiberini ekleyiniz. Karabiberler taze çekilmiş olursa, lezzeti
çok arttıracaktır.Fırını 200 derecede ısıtınız. Ekmek dilimlerinin önce bir
yüzünü, daha sonra diğer yüzünü 5 dakika kadar kızartınız. Yanmamalarına dikkat
ediniz.Bir
fırça yardımıyla 3 çorba kaşığı zeytinyağını ve dövülmüş sarımsakları ekmeklerin üzerine sürünüz.Servis yaparken, ekmek dilimlerinin üzerine domatesli
karışımı koyup; ılık veya soğuk ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Tavsiye:
İtalyan mutfağında birçok bruschetta tarifi
bulunmakta: Sade, keçi peynirli, fasulye ezmeli, cevizli, vs. Ben damak
tadımıza uygun olduğunu düşündüğümden, domateslisini seçtim. Domatesli bir
başka tarifte, malzemelerin içine çok ince kıyılmış kırmızı soğan da
eklemişlerdi. Eğer aklınıza yatıyorsa, siz de ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder