AYVALIK MUTFAĞI
Ayvalık Mutfağı başta zeytinyağı olmak üzere,deniz ürünleri
ve kentin yöresine has yetişen çeşitli otlarından oluşur.Geçmişten bugüne
yaşatılan gelenekçi Türk yemeklerine birde Rum Mutfağı eklenmesiyle bu lezzet
ortaya çıkmıştır.Zeytin ve zeytinyağının yanı sıra meşhur Ayvalık Tostu da
kaşarlı,sucuklu,sosisli ve karışık çeşitleriyle bu mutfakta yerini
alır.Mayonez,ketçap,domates,turşu ve tercihe göre karışık rus salatası ile
süslenir.İmalatı Ayvalık fırınlarına has olan ekmekleri şehir dışına dahi
gönderiliyor.Bunun yanı sıra Lor Tatlısı,Lor Peyniri,Girit Leblebisi,
Papalina adanın özel balığıdır.Lokantalardaki vazgeçilmez
mezelerdendir.Mezgit türü olan ilçe sakinlerinin Bakalaros dedikleri balıktan
buğulama yapılır.Ahtopotu her zaman bulabilirsiniz.Aslında bir çorba balığı
olan İskorpitin de buğulaması yapılıyor.Ihlamur soslu sübye yumurtası deniz
mahsüllerinden elde edilen adaya özgü bir yemektir. Ekşi tadıyla radika,kabak
çiçeği dolması,istifno,deniz börülcesi,hardal otu,turp otu önemli mezelerdendir.Kabuklulardan
kidonya,bangoli ve akivades Ayvalık'ın midye türleridir.
Ayvalık Mutfağının yemeklerinden bazıları şöyledir :
Çurlama Giritlilerden kalma bir ziyafet
yemeğidir.Semizotu,patates,kabak,patlıcan,domates,maydanoz,
sarımsak ve bir kaç sap arapsaçından oluşan malzeme
yığınıdır karışık bahçe otu yemeği,doğrusu Gopez olup Ayvalık'ta Kupa olarak
anılan balığın ızgarası ve tavası iyi olur.Midilli'den göç edenlerin
getirdikleri bir köfte türü olan Ada Köftesi katkı maddesi kekiğin fazlaca konması
nedeniyle lezzetlidir.Bağırsak Dolması (Gardumi) çok değişik ve aynı ölçüde de
yapımı zor olan bir yemek.Sure,Midilli mübadillerinin getirdiği kuzu kolundan
yapılan bir yemek türüdür.Bir Girit yemeği olan Peynirli Kabak,işaret
parmağından az büyük olan kabakların seçilmesiyle daha güzel olur.Ayak ve
işkembe sarmasında süt kuzusunun ince bağırsakları kullanılır.Temmuz - Ağustos
aylarında bulunan Mühliye adındaki bitkinin yapraklarından yapılan
yemektir.Mühliye yemeği için yarım kiloda kemiksiz kuzu yada koyun eti
gerekir.Kabak çiçeği dolması aslında bir ev yemeği olsa da lokantalarda meze
olarakta müşterilere ikram edilir.Turp haşlaması ise havuç gibi ince uzun olan
turp türleriyle yapılır.Yaprakları da kullanılabilir.Balıklı bamya seçilen az
kılçıklı balıklar ile ile yapılır.Sarıkulak Kefal,Çipura,Bakalaros,Sarpa
gibi...Sarmaşık(Avronyes) ve Kuşkonmaz(Asfaraca) 'ın ikisi de bahar ayları
bitkileridir.Yumurtalı ya da su ve zeytinyağıyla pişirip birazda sirke
katılarak da yenir.Kuzu etli arapsaçı,kemiksiz kuzu eti kavrulduktan sonra
arapsaçları az su katılarak pişirilmesiyle olur.Nohutlu Bakalaros,Folyoda
Ahtapot,Kabak Böreği ve daha niceleri Ayvalık Mutfağının belirginleşmesini
sağlayan yemeklerdir.
Meral UÇARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder