Malzemeler
4 Kişilik
3 bardak un
1 yumurta
½ çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz
1 bardak süt
5 bardak su
½ kg ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti
3 su bardağı tozşeker
1,5 bardak su
3-4 damla limon suyu
2 yemek kaşığı sadeyağ
Hazırlanışı
Tüm malzemeler derince bir kaba konularak iyice çırpılıp
sıvı bir hamur elde edilir. Büyük yağsız şıllık tavası ateşe konulur, bir yemek
kaşığı sıvı yağ konularak içerisi yağlanır. Fazla gelen yağ bir kâseye dökülür.
Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe sıvı hamurdan dökülür. Tavanın her alanını
kaplayacak şekilde gezdirilip üzerinde fazlalık oluşursa tavadan kaba
boşaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey hamurun ince olmasıdır. Kısık
ateşte iki yüzü pişirilen hamur orta boy bir tepsiye konulur. Üç kat hamur
serildikten sonra ayıklanmış ve çekilmiş ceviz hamurların üzerine yayılır.
Yeniden üç kat hamur yayıldıktan sonra tepsi hazır vaziyete gelir. Bıçakla
dilimlenir.
Diğer taraftan yağ, su, şeker, bir tencereye konularak
kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave edilerek şerbet hazırlanır. Sıcak sıcak
tepsiye dökülür. Afiyet olsun.
* Kürtçe şıl ya da Ermenice şil kökünden (Ayverdi, Misalli
Büyük Türkçe Sözlük, İst.2008) geldiği söylenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder