Malzemeler
6 Kişilik
10 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
750 gr. dövülmüş kara et
1 adet büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı karışık baharat
1 su bardağı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
Harcı
½ kg kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı baharat
2 yemek kaşığı pul biber
Hazırlanışı
Harcı:
İç yağı bir tepsiye boşaltılır, üzerine kaynayan su çekilip
yumuşayınca iki elle çiğ köfte gibi yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra üzerine
soğuk su çekilerek dondurulur. Kirli suları boşalttıktan sonra üzerine tekrar
kaynar su dökülür, tekrar yoğrulur ve üstüne tekrar soğuk su konur. Bu işlem,
içyağı kar gibi beyaz oluncaya kadar tekrarlanır ve sonunda içyağı macun haline
gelir. Kuru soğan temizlenerek çok ince kıyılır. Kararınca tuz iki çay kaşığı
baharat, iki yemek kaşığı pul biber,
Köftesi :
On bardak çiğ köftelik bulgur ve bir adet kuru soğan
ayıklandıktan sonra dörde bölünerek tepsiye konulur. Yeteri kadar tuz, bir
tatlı kaşığı baharat ve bir su bardağı pul biber 750 gr. dövülmüş kara et ilave
edilerek iyice içli köfte gibi yoğrulur. Köftesi kıvama gelince içindeki dörde
bölünmüş soğanlar ayıklanıp atılır, köfteden birer mandalina büyüklüğünde
parçalar alınarak avuç içine yuvarlanır ve işaret parmağıyla oval şekilde
oyulur. Buzluktan çıkarılan harç oyulmuş köftelerin içine konularak ağızları
kapatılır, iyice yuvarlanır. Büyük bir tencerede kaynayan ve içine bir yemek
kaşığı tuz atılan suda haşlanır, servis tabağına alınarak anında sıcak olarak
yenilir. Afiyet olsun.
* Birecik civarında benzeri şırşırlı köfte; Arap etkisi
altındaki bölgelerde ızgarada pişirilen şekli, Kûbbü’lmüşviyye’dir. Lıklıkı
adının, sıcakken sallandığında kulağa gelen lık lık sesinden kaynaklandığı
sanılmaktadır.hepsi bir araya getirilerek içyağıyla iyice yoğrulur. Yarım ceviz
büyüklüğünde parçalara ayrılarak oval şekil verilerek yuvarlanır, tepsiye
konularak buzlukta dondurulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder