BU MAKLUBE DE TAVUKLU
Maklube
Maklube, kelime anlamıyla "ters çevirmek" mânâsına
gelen, Ortadoğu`ya has ve binlerce yıllık geçmişi olan lezzetli bir yemektir.
Yemeğin en büyük özelliği servis şeklidir. Bir sini içerisine tencere ters
çevrilip tepesine vurularak kalıp şeklinde çıkarılan et ve pilav ayrı bir haz
ve estetik katar yemeğe. Pilavın etrafı salata ve yoğurtla güzelce süslenir. Bu
süsleme elbette ağız tadına göre değişiklik gösterebilir.
MALZEMELER
250 gr. kuşbaşı et
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 su bardağı pirinç
3 adet orta boy patates
2 adet havuç
2 adet patlıcan
1/2 su bardağı bezelye
2 su bardağından biraz fazla sıcak su
3 kaşık tereyağı + 2 kaşık sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz, karabiber
İstenilen miktarda istenilen salata çeşitleri ve yoğurtla süsleyip servis ediniz.
Pirinci 1 saat önceden ılık suda ıslatınız.Tencereye aldığınız etleri, suyunu bırakıp çekene kadar
kısık ateşte pişiriniz.Etler sert olduysa bir 1 su bardağı sıcak su ilave ederek suyunu çektiriniz.1 kaşık tereyağını soğan, sarımsak, tuz, karabiber ekleyip 5-10 dk. kavurunuz.Kavurduğunuz eti 20-25 cm çapında yağlanmış bir tencerenin dibine
yerleştiriniz.Patatesleri yuvarlak 1 cm kalınlığında halkalar halinde kesiniz ve
sıvı yağda hafif kızartınız.Havuçları da aynı şekilde kızartınız.Patlıcanları kuşbaşı şeklinde doğrayınız tuzlu suda bekletiniz ve sıkarak hafif kızartınız.Tencereye sırasıyla etleri,patlıcanları,bezelye ile karıştırılmış pirinçleri ve yan tarafına bir havuç ,bir patates dilimi diziniz.Hafif
bastırarak düzeltiniz.Üzerine 3 bardak sıcak su ilave ediniz. Kısık ateşte pilav
suyunu çekene kadar dibini yakmamaya dikkat ederek pişiriniz.Düz geniş bir tepsi ya da servis tabağına pişen pilavı ters
çevirip etrafını arzu ettiğiniz şekilde salata ve yoğurtla süsleyiniz.
afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder