Tarihçesi:
Bu tarifimle birlikte Tokat yöresinin Yemek kültürüne biraz
değineceğim . Tokat 'ın kendine özgü yemekleri, Türkiye’nin her yerinde pişirilen
yemeklerin,Tokat’ta ki pişirme tarzı ve Tokat’ta yemek kültürünün yanı sıra
gelişen günümüzde unutulmaya başlayan geleneklerin hatırlatılması konularında
gerek Tokat ili merkezi gerekse ilçeleri hayli zengin örneklere sahiptir.
Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği,büyük
odalarından birinin mutfak olmasıdır.Mutfağa halk ağzı ile ‘işevi’
veya’akşana’denir.Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile
kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kaynatmaya yarayan yer
ocağı bulunurken,diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir,
yaprak çıkarıldığı şirehane geleneksel Tokat mutfağının en belirgin
özelliğidir.Bu gün bile Tokat' ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir.
Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Çok zengin bir mutfağa sahip
olmakla birlikte, fırında üretilen Tokat Tavası gibi bir çok lezzete hakimdir…
Malzemeler:
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doşranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı:
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır
.Sarımsaklar dişleri çıkartılır.Arkadan soğanlar soyulur.Tokat tavası dediğimiz
bakır pişirme tenceresine sırasına göre en altta patates ,arpacık soğan ,patlıcan
,yeşil biber ,taze kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar
konulur).
Etler , etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir. Kuyruk yağların üzerine son olarak baharatlar
ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. Burada amaç tavanın taş fırında üstten
ateş alarak pişmesidir.
Bu malzemeler 1 .5 . saat fırında orta hararetle tutulur. 1
.5 saat sonra malzeme fırından çekilir. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği
gözetilir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme
birbirine karışmayacak şekilde silkelenir.
Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış domates konur .Domatesin
diğer yarısı da doğranarak üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.Orta
hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir .
Fırından alınan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık
yardımı ile malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis
yapılır.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder