En iyi 10 antioksidan yiyecek
BÖĞÜRTLEN
Sadece böğütlen değil, tüm üzümsü yiyecekler lif, mineral,
vitamin ve iyileştirici antioksidan içeriyorlar. Böğürtlen, yabanmersini ve
ahududunun içeriğinde bol miktarda bulunan antioksidanlar, kanser ve kalp
hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor. Çilek, ahududu ve böğürtlen, ellagic
asit içeriyorlar ve bu madde kanserojenlerle savaşma özelliğine sahip.
Yabanmersini, ileri yaşa bağlı olarak oluşan kognitif fonksiyon bozukluğunu
(idrak etme sorunu) gözle görülür biçimde geciktiriyor.
Ahududuyu yoğurt ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Ayrıca
yabanmersinini salatanıza ekleyin ve çilek dilimlerini biraz balla karıştırıp
salatanıza sos olarak ilave edin. Üstüne biraz balzamik sirke ve biraz da kara
biber ekleyerek yiyin.
BROKOLİ
Anneniz “brokolini bitir” dediğinde hep ağız burun büktünüz
belki. Ama artık annenizin sözünü dinleme zamanı! Brokoli ve lahana, Brüksel
lahanası, karnıbahar gibi diğer turpgiller, kanser ve kalp hastalıklarını
önleyiciler. Turpgiller, indol-3-karbinol (östrojen seviyesini aşağı çeken
güçlü antioksidan) içeriyor. Bu nedenle meme kanseri ve diğer östrojen etkili
yumurtalık ve rahim kanserlerini önleyici etkileri var.
Çalışmalar gösteriyor ki brokoli, kanser gelişimine yol
açabilen rahim anomalilerine karşı savaşmada da etkili. Bu sebze ayrıca kanser
ve kalp hastalıklarını önleyen beta-karoten bileşeni de içeriyor.
Brokoliyi, soyduğunuz közlenmiş biberle birlikte
paketleyerek pişirin. Ya da buharda pişirdiğiniz brokoliye zeytin yağı,
dilimlenmiş siyah zeytin ve pul biber ekleyerek yiyin.
DOMATES
hızla en popüler sağlıklı yiyecekler arasına giriyor. Tabii
bunun için geçerli nedenleri var. Kanserle savaşıyor, ten lekesi
dejenerasyonlarını ve kataraktı önlüyor, ilerleyen yaşlarda zihinsel işlevlerin
sürdürülmesine yardımcı oluyor. Likopen içeren domates, karoten ailesinin de
bir üyesi. Beta-karoten içeriği ile diğer meyvelerden iki kat daha güçlü.
Yapılan çalışmalara göre, daha fazla domates tüketen
erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranları daha düşük. Ayrıca çalışmalar,
likopenin akciğer, kolon ve meme kanserini önlemeye yardımcı olduğunu da
gösteriyor. Domates, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan glütasyon da
içeriyor.
Bir hatırlatma: Domatesi pişirilmiş halde yemeyi tercih
edin. Sıcaklık, istenen antioksidanın vücut için daha kolay açığa çıkmasına
izin veriyor. Likopen yağda çözünebilir bir madde olduğundan, domatesi yağ ile
birlikte yemek, içindeki likopenin vücut tarafında emilimini kolaylaştırıyor.
Güneşte kurutulmuş domatesi kıymayla birlikte pişirin ve
püre haline getirdiğiniz patatesle birlikte yiyin. Ya da taze fesleğen, zeytin
yağı ile birlikte pişirdiğiniz domatesi makarna sosu olarak deneyin.
KIRMIZI ÜZÜM
Biraz kırmızı şarap, kalp atış hızınızı daha uzun ve güçlü
hale getirir. Neden? Çünkü resveratrol ve kersetin maddeleri içerir kırmızı
üzüm. Bu kuvvetli antioksidanlar kalp sağlığını destekler, kandaki pıhtılaşmayı
azaltır, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlar. Resveratrol aynı
zamanda vücudu kansere karşı korur ve iltihaplı hastalıklar, gastrik ülser,
felç ve kemik erimesi hastalıkları riskini azaltır.
Dondurduğunuz kırmızı üzümleri tatlıyla birlikte ikram
edebilirsiniz. Ya da organik kırmızı şarabı, içine tarçın ve bir diş sarımsağı
bütün halde atarak ısıtabilir, sıcak şarap olarak içebilirsiniz.
SARIMSAK
Sarımsak, belki de dünyada bilinen en eski doğal tedavi
bitkisidir. Kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele
eder. İçindeki sülfür bileşeni, sarmısağı kötü kokusuyla ünlü hale getirse de
sarımsağın iyileştirici etkisinden de sorumlu olan maddedir kendisi.
Çalışmalar, sarmısağın kalp sağlığını koruduğunu, kolesterol seviyesini dengede
tuttuğunu, yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve serbest radikallere karşı mücadele
ettiğini gösteriyor. Unutmayın, düzenli olarak sarımsak yemek, kanseri önlemede
birebir. Ayrıca sarmısak, güçlü bir mantar önleyici özelliği taşıyor ve astım,
mantar enfeksiyonları tedavisine yardımcı oluyor.
Sarımsağı yumuşayıncaya kadar kavurun ve ılık ekmek
dilimlerinin üstüne sürün ya da püre haline getirilmiş pişmiş biberleri pişmiş
sarımsakla karıştırıp pratik bir sos hazırlayın.
ISPANAK
Temel Reis’i düşünün; ıspanağı yediğinde güçleniyor,
Kabasakal’la mücadele edebiliyordu. Çünkü ıspanaktaki lütein (bir antioksidan
maddesi), ıspanağın içeriğindeki ana maddedir ve vücuda güç kazandırır.
Çalışmalar gösteriyor ki, ıspanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı
olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi daha az görülüyor. Lütein,
retinayı güneşin zararlı etkilerinden koruyor ve göze zarar veren serbest
radikallerle mücadele ediyor. Bazı çalışmalar, lütein’in kalp hastalıklarını
engellemede de yardımcı olduğunu gösteriyor.
Doğranmış ıspanak ve küçük parçalara ayrılmış cevizi,
haşlanmış kahverengi pirinç ile karıştırın. Ya da ıspanak yapraklarını, içine
zeytin yağı ilave edip yine çiğ olarak tüketin.
ÇAY
En çok tükettiğimiz içeceklerden biri, çay. Dejeneratif
hastalıkları engellemede en iyi tedavi yolu olduğunu biliyor muydunuz? Çay,
dikkat çekici bir biçimde kanser, kalp hastalığı, felç ve diğer hastalık
risklerini azaltıyor. Yeşil çayın, siyah çaya göre daha fazla antioksidan
içerdiği bilinen bir gerçekti; fakat son çalışmalar her ikisinin de eşit miktarda
yararlı olduğunu gösteriyor.
Somon balığını zencefil ile demlenmiş yeşil çayın içinde
pişirin. Ya da noodle’ı yeşil çayın içinde haşlayın ve içine biraz susam ve
susam yağı ilave edin.
HAVUÇ
Havuç ve diğer sarı-turuncu sebzeler; iyileştirici özellikli
karoten ailesinin bir üyesi olan beta-karoten adlı antioksidan deposudurlar.
Pancar, şeker patates ve diğer sarı-turuncu sebzeler, beta-karoten
içerikleriyle kansere; özellikle akciğer, mesane, meme, yemek borusu ve mide
kanserlerine; kalp hastalığına ve romatizmaya karşı koruyucu özelliktedirler.
Şunu unutmamak gerekiyor ki, pişmiş sarı-turuncu sebzeler,
pişmemiş olanlara oranla bir hayli yüksek antioksidan içeriyorlar.
Haşladığınız sarı-turuncu sebzeleri, az yağlı tavuk suyu ile
püre haline getirin ve biberiye ile krema ekleyin. Ya da tüm sarı-turuncu
sebzeleri buharda pişirin ve içine hindistan cevizi, bal ve biraz tereyağı
ilave edin.
SOYA
Son zamanların popüler gıdalarından olan soya, bu popüleritesini
bileğinin hakkıyla kazanmışa benziyor. Zira soya; kanseri önlemeye yardımcı
oluyor, kolesterolü düşürüyor, kemik erimesine karşı mücadele ediyor ve
menopozun etkilerini azaltıyor. Soyanın bütün yararları, vücuttaki doğal
östrojene benzeyen “genistein” ve diğer izoflavon’ları içermesinden
kaynaklanıyor. Çalışmalar gösteriyor ki genistein; meme, kolon ve prostat
kanserlerini önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca soya, HDL kolesterole etki
etmeden, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürebiliyor. Soya, kemik erimesine
karşı mücadele edebiliyor ve sıcak basmaları gibi menopoz etkilerini
hafifletmeye yardımcı oluyor.
Soya filizlerini salatanızın üzerine ekleyebilir ya da vokda
kızartarak (kızgın yağda çevirerek çabucak pişirmek) tüketebilirsiniz.
TAM TAHILLILAR
Sabahları kahvaltı gevreği ile kahvaltı etme alışkanlığınız
varsa şanslısınız. Çünkü kahvaltı gevreği, sandığınızdan daha fazla bitkisel
ilaç özelliği taşıyor. Tabii tam tahıllılar grubundaysa... Ya da bulgur,
kahverengi pirinç gibi gıdaları tüketerek de tahılın faydalarından yararlanmış
oluyorsunuz. Tahıldaki E vitamini; kanser, ki özellikle prostat kanserine karşı
önleyici olmada rol oynayan kuvvetli antioksidan anlamına geliyor.
Çalışmalar tahılların; bağışıklık sistemini desteklediğini,
Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını, romatizma tedavisinde
etkili olduğunu, güneş yanığına karşı iyi geldiğini ve erkeklerin kısırlık
tedavisinde destekleyici olduğunu gösteriyor. Tahıllar ayrıca IP-6 olarak
bilinen; meme, kolon ve karaciğer kanserlerine karşı korunmaya yardım eden
fitik asit yönünden de zengin.
Pişirdiğiniz bulguru maydonoz, taze soğan ve zeytin yağı ile
karıştırın. Ya da kuru üzüm, kuru kayısı ve doğranmış reyhan otunu kahverengi
pilava ilave ederek tüketin.
Beyne faydalı besinler Somon, tahıllar, potasyum, B vitamini
ve C vitamini... Bu yiyecekler ve içerikler, beyin fonksiyonlarının en sağlıklı
şekilde çalışmasını sağlıyor.
Dişleri güçlendiren yiyecekler Dişlerinize ve dişetine iyi
gelen 4 mucize besini biliyor musunuz?
Ömrü uzatan yiyecekler Hangi besinler ömrü uzatır? Kuru
erik, brokoli, soğan, baklagiller ve diğerleri... Bu 8 yiyecek uzun ve sağlıklı
bir yaşam vaad ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder