|
TAZE BÖRÜLCE |
|
BÖRÜLCE ÇİÇEĞİ |
Börülce bitkisinin insan gıdası olarak ülkemizde pek fazla
tanınmadığı ve yeni yeni kullanılmaya başladığı bilinmektedir.
Ülkemizde börülce daha çok Ege Bölgesinde yetişen bir ürün
olarak görülmektedir. Isparta,Manisa ve Muğla’da daha sonra Denizli, İzmir,
Çanakkale ve Balıkesir’de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde 10.000 tonu
taze, 2.500 tonu ise tane üretimi olmak üzere toplam 12.500 ton civarında
börülce üretimi gerçekleştirilmektedir.
Isparta ili ülkemizdeki en önemli börülce üretim
merkezlerinden birisidir. Börülcenin Akkız, Karnıkara ve Sarı göbek olmak üzere
3 çeşidi vardır. Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaKuru
börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle
beraber %20-34 arasında değişmektedir. Börülce tanelerinin bileşimlerinde
%50-64 karbonhidrat, % 1.9 oranında yağ,% 6 lif, % 0.00074 Thiamin, % 0.00042
Riboflavin, % 0.00281 Niacin bulunmaktadır. Börülce tohumlarındaki protein,
hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına
rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden
zengindir.
Ayrıca börülce taneleri karoten ve Vitamin B1 ’açısından
oldukça zengindir. Kuru baklagiler yüksek protein içermelerine rağmen pişirme
sürelerinin uzun olması nedeniyle tüketimlerinin de az olmasına neden
olmaktadır.
Pişirme ısısı kuru sıcaklıkta 100 derecenin üzerine
çıktığında protein kayıpları olur. Sulu ısıda pişirilen kuru baklagiller suyu
atılmadığı sürece besin kaybına uğramazlar.
Börülceyi çeşitli şekillerde pişirebiliriz.Aşağıda bunları resimleriyle görselledim.
|
BÖRÜLCE PİYAZI |
|
BÖRÜLCE TARATORU |
|
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE |
|
KUZU ETLİ TAZE FASULYE |
|
SARIMSAKLI YOĞURTLU Z.YAĞLI BÖRÜLCE |
|
ETLİ KURU BÖRÜLCE |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder