GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

30 Nisan 2009 Perşembe

ÇÖLYAK:MISIR UNLU KREP


MALZEMELER

1,5 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
karabiber
5 çorba kaşığı rendelenmiş beyaz peynir
1 adet domates
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
2 adet taze soğan

YAPILIŞI:
Krep hamuru için mısır ununu , sütü, yumurtayı ,sıvıyağı ,yeterince tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Yağlanmış ve kızdırılmış teflon tavaya 1 kepçe dolusu krep hamuru dökün. Arkalı önlü pişirin. Tüm malzemeyi bu şekilde bitirin. Rendelenmiş beyaz peyniri , küçük küpler halinde doğranmış domatesi , kimyonu ,ince kıyılmış taze nane ve taze soğanı karıştırın. Krepler arasına bu malzemeden koyun. Rulo şeklinde sarın ve servis yapın.
AFİYET OLSUN!..

ÇÖLYAK:ELMALI KEK

Malzemeler:

3 orta boy elma
2 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım çay bardağı su
3-4 kayısı

Hamur için:

1 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı mısır unu

Yapılışı:

Rendelenmiş elma, şeker,ceviz, su ve rendelenmiş kayısıları 10-15 dakika kavuruyoruz.Daha sonra üzerine tarçın ilave ediyoruz.Hamuru hazırlamak için yumurtayı iyice çırptıktan sonra yoğurt , ılıtılmış tereyağ, sıvıyağ,kabartma tozu ve sıvı yağı katıyoruz.Bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra mısır ununu ekliyoruz ve çok akışkan olmayan bir hamur elde ediyoruz.Hazırladığımız elmalı içi hamura katıp güzelce karıştırıyoruz.Yağlanmış borcama döküp 180 derecelik fırında pişiriyoruz..
Afiyet olsun!...

ÇÖLYAK HASTALIĞI


Çölyak nedir?
Çölyak, genetik kökenli bir ince bağırsak alerjisi. Bu alerji buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve günümüzde pek çok gıdada (bisküvi, reçel gibi) kıvam verici madde olarak kullanılan, gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren bir hassasiyet göstermesinden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Çokuğraş, çölyak hastalığını: "Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gider. Midede hazmedildikten sonra sağlığımız için gerekli olan tüm besin maddeleri ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları sayesinde emilerek kana karışır. Villuslar olmadan vücut hiçbir besin maddesini ememez. Çölyak hastalarında gluten maddesi villusları yok ettiği için vücut gerekli olan besin maddelerini alamaz. Bu durumda bağışıklık sistemi bozulur ve çölyak hastalığı ortaya çıkar." şeklinde açıklıyor.
Belirtileri neler?
Çölyak, çocukluk, ergenlik veya yetişkin yaşlarda görülebiliyor. Bebeklik çağında glutenli yiyecekler yenilmeye başladıktan sonra kusma, ishal, karın şişkinliği, iştahsızlık, huysuzluk, kilo alamama, büyümede gerilik ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkıyor. Bazen hamilelik veya bir ameliyat sonrası, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stres sonucunda ortaya çıkarak kişiye göre değişik belirtiler verebiliyor. Nedeni bilinmeyen ve ağızdan alınan demir takviyesiyle düzelmeyen kansızlık, şiddetli ishal ve karın ağrısı, sinirlilik, bir türlü geçmeyen gastrit benzeri şişkinlik, kısırlık, sık düşük yapma eğilimi, kemik ve eklem ağrıları, kollarda ve bacaklarda uyuşma, geçmeyen ağız içi yaraları gibi.
Teşhisi
Teşhisi en zor olan hastalıklardan biri, çölyak. Çünkü hastalığın belirtileri diğer hastalıkların belirtileriyle aynı olabiliyor. Böylece başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Kesin tanı için özel kan tahlilleri (AGA ve EMA) ve deneyimli bir gastroenterolog tarafından ince bağırsak biyopsisi yapılmalı. Biyopsi için üniversite hastanelerinin gastroenteroloji kliniklerine başvurmak gerekiyor. Genetik bir hastalık olduğu için ailesinde çölyak vakası olanların şikayeti olmasa da mutlaka doktora başvurmaları ve gerekli kontrolleri yaptırmaları gerekiyor.
Tedavisi
Tanı konulduktan sonraki aşamada uyulması gereken tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz diyet uygulamak. Diyet uygulanmaya başladıktan kısa bir süre sonra villuslar hiç zarar görmemiş gibi çalışmaya devam ediyor ve şikâyetler ortadan kalkıyor. Bu nedenle glutenli gıdaları kesinlikle tüketmemek gerekiyor.* Öncelikle buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunların türevlerini içeren gıdalar tüketilmemelidir.

* Mısır, pirinç, patates, soya fasulyesi yenilebilir.

* Gıdaların içerikleri çok iyi okunmalıdır sürekli gıda firmalarıyla iletişime geçilmelidir.

* İlaçlar doktora, veya ilacı üreten ilaç üreticisine danışılmadan kullanılmamalıdır (bir çok ilaç gluten içermektedir).

* Hastalık teşhisinde 3 ay kadar süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Daha sonra bunlar tek tek denenerek diyete dahil alınabilir . Keçi sütü ve ürünlerinde bir sakınca yoktur hatta faydası (anne sütüne benzerliğinden ötürü) olabilir.

* Bira, şarap, viski, likör ve brendi gibi içecekler tüketilmemelidir bir çok alkollü içeçek arpa suyu veya arpa özü içeriyor.

* Amerika ve Avrupa'da günde 50-60 gr yulaf diyete eklenmeye başlanmıştır . Henüz araştırma aşamasında olan bu uygulama kesin olmamak şartıyla bu miktar çölyaklar için tehlikesiz görünmektedir.

* Mutfakta glutenle temas eden yerler sürekli temizlenmeli hastanın gıdaları doha önce gluten bulaşmış yerlerde bulundurulmamalı.

* Mutfakta gluten içeren ürünlerle yapılan fırın temizlendikten sonra glutensiz ürünler kullanılmalıdır buğday unu havada uçabileceğinden aynı fırında yemek veya ekmek pasta kek pişirilmeden önce temizlenmelidir. Ekmek makinası kullanılıyorsa bu makina sadece glutensiz ürünlere için kullanılmalıdır.

* Teflon - tahta kaşık gibi mutfak aletleri ne kadar iyi temizlenmiş olsa bile gözeneklerinde gluten kalıntıları kalabilme riski olduğundan, bunlar ayrılmalıdır ve kullanılmamalıdır.

* Hazır salça yerine ev yapımı güvenilir salçaları kullanın , konserve , hazır çorba , soslar , tuzot , tavuk sosları nar ekşisi gibi gıdalarda gluten katkı maddesi olarak kullanıldığından, bunlar tüketilmemeli .

* sakız, çikolata, sirke, mayonez, ketçap, dondurma, şeker gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce üreticisine sorulmalı.

* Kozmetikler, şampuanlar ve ev temizleyici maddelerde yer alan glutenin ağıza kaçma riski taşıdığından, bu malzemelerin glutensiz olanları seçilmelidir(örnek nivea - ipana ürünleri gluten içeriyor) Bazı makyaj malzemeleri -makyaj temizleme malzemeleri, kremler dahi hassas çölyaklılara dokunabilmektedir.

* Glutensiz diyetin en etkili olanı fabrikasyon ürünlerden mümkün mertebe uzak durmak olacaktır , yani evde ve dışarıda sağlıklı seçimler yapmamız gerekiyor yani doğaya dönüş söz konusu taş devri diyeti en sağlıklı olanıdır. Hayat tarzı bu esasa göre uygulanırsa çok sağlıklı bir yaşam elde edilebilir ki bunu bu derece etkili yapmaya mecburuz.

ÇİÇEK DİKMEK


Herhangi bir bitkiyi dikerken bayanların regl döneminde dikmemesi gerektiğini biliyormuydunuz?
Bu tıpkı turşu kuramadığımız gibi.

29 Nisan 2009 Çarşamba

ÇİLEK


Çilekkkkk !!!! Nefis tadıyla ve kokusuyla deyim yerindeyse insanın ağzını sulandırıyor. Aklını başından alıyor. Yerde yetişen küçücük bir şey nasıl bu kadar lezzettli olabilir ki ? Nasıl olduğunu bilmem ama yemesi de keyfide mükemmel. Peki yaz mevsiminin nazenin meyvesinin yararlarını biliyor musunuz? Bilen ve bilmeyenler için hemen söyleyeyim.
-Çilekler C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitki özleri yüksektir. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğin daha fazla olduğu sanılıyor.
-Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur.
-C vitamininin yanı sıra , mükemmel bir folik asit , manganez, potasyum, roflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağıdır.
-Vücudu kuvvetlendirir.-Hasta olmayı önler.-İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.-Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür.
-Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. -Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.
-Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir.
-Cilde tazelik ve güzellik verir.
-Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır.
-Şeker hastaları da yiyebilir.
-Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir.
-Dikkat allerji riski vardır.

TORUNLARIM


PRENSESİM

UFAKLIK


CİMCİME
KÜÇÜK ADAM
DÜNYA GÜZELİ












TABBULE


MALZEMELER:

-1 su bardağı ince bulgur
-1domatez
-1 salatalık
-taze soğan
-maydanoz
-kuşüzümü
-kırmızıbiber,karabiber,kuru nane,tuz
-zeytinyağı
-limon

YAPILIŞI:

Bulguru bir bardak sıcak su ile ıslatınız.Sebzeleri ince ince kıyınız.Kuşüzümü-
nü biraz sıcak suda bekletiniz.Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeleri ilave e-
dip karıştırınız.
Bu salata bir arap yemeğidir.Genellikle Suriye,Fas,Tunus,Cezayir ülkelerinde
yapılır.Bizim yaptığımız kısırdan daha hafiftir.
Afiyet olsun.

PEYNİRLİ OMLET


MALZEMELER:

-2 yumurta
-1 dilim beyaz peynir
-maydanoz
-karabibr,tuz
-tereyağ

YAPILIŞI:

Tüm malzemeleri birlikte çırpma teli ile çırpınız.Teflon tavada tereyağı eritiniz.Malzemeyi tavaya ilave ediniz ,kısık ateşte çevirerek alt üst pişiriniz.
Afiyet olsun.

KELLE PAÇA ÇORBASI





MALZEMELER:

-1 adet kuzu baş
-5 adet kuzu paça(ayak)
-Un
-Margarin
-Tuz

YAPILIŞI:

Başı satın aldıktan sonra büyük bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ilave ediniz.Gece boyunca serin bir yerde bekletiniz.Ertesi gün kanı çıkmış suyu boşaltınız.Burnunu tahta üzerinde biraz vurunuz .Yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyunuz.Paçaları ocak ateşinde tütsüleyip yıkadıktan sonra başla birlikte üzerine çıkıncaya kadar su ilave ediniz.Birbuçuk saat pişiriniz.
Daha sonra etleri tencereden alıp suyunu tel süzgeç ile süzünüz.Etler soğuduk-
tan sonra ayıklayıp,didikleyiniz.Bir kasenin içine 5 kaşık un yeterince tuz ,su ila-
ve edip çırpınız .Süzülmüş etsuyunun içine sulandırılmış unu terbiyeleyiniz .
Kısık ateşte unun köpükleri kayboluncaya kadar kaynatınız.Etleri ilave edip altını kapatınız.Servis ederken sarımsak sirke hazırlayınız.
Çocuklar ve yaşlıların kemikleri için son derece faydalı besindir.Ben ayda bir
kere pişiririm.
Afiyet olsun.

KAZAN KEBABI




MALZEMELER:

-1 kg ince,uzun patlıcan
-3 domates
-2 yeşil biber
-maydanoz
-1 adet kuru soğan
-salça
-karabiber,kırmızıbiber,tuz
-400 gr orta yağlı kıyma
-biraz sıvıyağ

YAPILIŞI:

Sebzeler rondodan geçirilerek kıyınız.Kıymayı,salça ,sebzeler ve baharatlarla ka-
rıştırınız.Patlıcanları bir parmak kalınlığında altları kesilmeyecek şekilde kesi-
niz.Bir domatesi de aynı şekilde kesiniz.Daha sonra aralarına kıyma harçtan doldurunuz ve yayvan bir tencereye diziniz.Üzerine biraz sıvıyağ ve bir çay bar-
dağı su gezdiriniz.Kısık ateşte birbuçuk saat pişiriniz.
Bu yemek Urfa yöresine aittir.Eskiden bakır tencerelerde ve altına kuzu döş
dizilerek pişermiş,ben de zaman zaman öyle pişiririm.
Afiyet olsun.

SMETANA


Bugün size Ukrayna 'ya ait bir meze tarifi vereceğim.Yapımı son derece kolay ve besleyici bir yiyecek.Ayrıca kalori değeri de düşük.Mezenin yapımını öğrendiğim Svetlana Hanıma ayrıca çok teşekkür ederim.Fotoğrafta görülen kaselerde Ukrayna'ya aittir.Kahvaltılarda,simitle yada içkilerin yanında çok leziz oluyor.Onlar borç çorbasının içine bir kaşık ilave ediyorlar.Afiyet olsun.

YAPILIŞI:

-1 küçük kutu krema
-4 kaşık süzme yoğurt
-biraz tuz
Hepsi birlikte mikserle çırpılır,soğutulur.
Afiyet olsun.




BAHARDA YENİDEN DOĞUŞ

ORKİDE(siklamen)
ATATÜRK ÇİÇEĞİ
ORKİDE(beyaz)







MÜGE

Ülkemizde ne yazık ki çok az yetişen bir bitki.Fransa'da her yıl 1 Mayıs da satışa sunuluyor.Son derece nazlı bir çiçek ve ne tesadüftür ki benim yıllarca Avrupa dergilerden resmini görüp,ismini bilmeden sevdiğim bir bitkiydi.Sonunda yine bilmeden kızımın ön ismi oldu.

ISPANAKLI GÖZLEME


Malzemeler:

-1 adet yufka
-250 gr ıspanak
-100gr beyaz peynir
-tuz,toz kırmızı biber,karabiber
-sıvıyağ

Yapılışı:

Ispanakları yıkayıp ince ince doğrayınız.Biraz tuz ile ovunuz.Üzerine peynir, karabiber,kırmızı biber ilave ediniz.Teflon tavaya biraz sıvıyağ koyduktan sonra yufkayı kenarları dışarı taşacak şekilde yerleştiriniz.Harcı içine koyup kapatınız.Üzerine biraz sıvıyağ gezdirip kısık ateşte ocak üzerinde alt-üst yaparak pişiriniz.Afiyet olsun.

YABAN MERSİNİ



Dün çıktığım semt pazarından aldığım bir yemişten bahsetmek istiyorum.Ben daha önce ismini duymuştum ancak görmedim ve tatmadım.Beni şaşırtan ise fiyatı oldu çok pahalıydı.Kilogramı 35 TL fakat çok merak ettim o yüzden 3 liralık aldım.İnanılmaz bir lezzeti var,hafif mayhoş,şeffaf, harika!Gelelim faydalarına: Özellikle pilotların kullandığı bir bitkiymiş ,gözlere çok faydalı olduğu söyleniyor.Güçlü bir antioksidan,varis,hemoroid,kabızlık,mide şikayetlerine iyi geliyormuş.Eczanelerde vitamin ilacı olarak satılıyor.Kurutulmuşu aktarlarda bulunuyor.Sanırım kurutulmuşundan çayını demlemek en ucuza geleni olur.Şifalı günler dilerim.

ÇERNOBİL FACİASI

Aslında pek bir şey söylemek istemiyorum,sanırım yukarıdaki kareler her şeyi anlatıyor.Bense o yıl büyük kızım Melike'ye hamileydim.Ne kadar çok korkmuştum anlatamam.Dün gibi hatırlıyorum ,televizyonda haberleri seyrediyordum ve bebeğime çeyiz hazırlıyordum.Arkadan yapılan bir çok senaryolar olmuştu.
O senelerin zavallı insanları...

TEPSİ KEBABI



MALZEMELER:

-1 kg kalın kemer patlıcan
-1 kg patates
-1 kg dana-kuzu karışık yağlı döş
-Domates,biber
-Lavaş ekmek
-Tuz
-Urfa yağı veya tereyağ

YAPILIŞI:

Patlıcanları 3 parmak kalınlığında kesiniz.Sırasını bozmayınız.Yağlı kıymayı tuzla karıştırınız.Fırın tepsisine patlıcanların arasına 2 parmak kalınlığında kıymaları sıkıştırınız.Ardarda gelicek şekilde bir patlıcan bir kıyma diziniz.Soyulmuş ve halka halka dilimlenmiş patatesleri patlıcanların aralarına gelişi güzel sıkıştırınız.Tepsinin üzerine yağını ilave ediniz.180 derece ısıtılmış fırın-da 45 dakika pişiriniz.Son 10 dakikada ortadan ikiye kesilmiş domatesleri ve yeşil biberleri ileve ediniz.Lavaş ekmeğe patlıcan ,et,domates,biber ve kuru soğan ile dürüm yapınız.Yanında ayran ile servis ediniz.Urfa yöresine ait,son derece pratik ve zevkli bir yemektir.
Afiyet olsun.

SAKURA

Bugün size çok beğendiğim bir ağaçtan bahsetmek istiyorum.Yabani kiraz ağacı yanijaponca "SAKURA" Bu ay Tokyo'dan Washington'a kadar her yerde sakura şölenleriyapılıyor.Emirgan Korusu'nda dört ağaç, İstanbul'un en yaşlı dört sakurasıymış ve çok güzel açmışlar.Ben size evimin önündeki refüjde sıra halinde açan birçok ağaçtan birinitanıtmak istedim.İkinci Dünya Savaşı'nda ise Japon kamikaze uçaklarının ismi de SAKURA idi.Yabani kiraz çiçeği .....Pearl Harbor 'da Amerikan Donanması'nı yok eden uçaklar!Tam bilmiyorum ama belki saldırı kirazlar çiçek açtığında olmuştu.İşte bu yüzden Tokyo-Washington , ne acı......

23NİSAN




Bu benim 23 nisanım.Belki biraz fazla nostaljik bulabilirsiniz ama onlar benim gözümde hala çok küçükler.Her ne kadar evli barklı,çoluk çocuklu olsalar da,her ne kadar üniversitede okusalar da ben hala oradayım.Neyse şimdi günümüze dönelim.Buradan tüm çocukların ve kendini çocuk hissedenlerin bu güzel bayramını kutlarım.
GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR!


PASKALYA BAYRAMI



Nisanın ilk dolunayı olduğunda gayri müslimlerin kutladığı bayram.Bende yıllardır bu bayramı kutlarım.Bu renkli yumurtalar,tavşanlar,tavuklar,paskalya çörekleri hep ilgimi çekmiştir.Yıllar önce babam vefat ettiğinde Tokat'a gitmiştik,çok küçüktüm.Dönüşte kırmızıya boyanmış yumurtalarla beni oyalamaya çalışmışlardı babamı orada bırakıp gelirken.o zamanda paskalya arifesiydi.Mart ayının son günleriydi.Tokat ilimiz de çok çeşitli halkı birlikte barındıran bir memleketimiz.Herkes dost ve barış içinde.1972 senesi 8 yaşındaydım.Sanırım o günleri hatırlattığı için çok önem veriyorum.Ayrıca her yıl çörek alırım bir parçasını eve bereket vermesi için saklarım.Son derece de inanırım bereket verdiğine.Bu yılda yine çikolata,çörek ve yumurtalarım hazırdı.
.İYİ BAYRAMLAR......


KÜLÜNÇE




Çok eski yıllardan beri Urfa ilimizde yapılan bir çörektir.Urfa çok çeşitli halkın birarada yaşadığı bir yer olduğu için kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.Eşim Urfalı olduğu için yöresinin yemeklerini çok sever.Ben de
açıkcası bu güzel lezzetlerin yitirilmemesi adına 25 yıldır öğrenmeye çalıştım,naçizane.Eşim anlatırken çocukluğuna döner ve o kadar güzel anlatır ki
sizde sanki ordaymış gibi hissedersiniz.Bayramlarda mutlaka yapılırmış Kürt köylerinden eşeklerin üzerinde fırında pişirttirmeye getirirlermiş.Kendi dillerinde killoro idi(bayram külünçesi)derlermiş.Eğer bir yanlışım varsa tüm Urfalılardan özür dilerim,zira eski kültürlerimizin aslını yitirmesine son derece karşıyım.Ben kayınvalidem Melekper Hanımefendiden öğrendiğim gibi sizlere sunuyorum.

MALZEMELER:

-2 kg un
-1 adet ekmek hamuru
-1 paket margarin
-1 su bardağı karışık sıvı yağ
-2 su bardağı süt
-1 çay bardağı su
-3 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-1 paket kuru maya
-Kokusu:1'er tatlı kaşığı tarçın,karanfil,boy,mahlep,çörekotu
-3 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Süt ve yağları ısıtınız.Genişce bir kabın içinde kokular ve yumurta sarıları hariç karıştırıp yoğurunuz.Ağzını kapatıp sıcak bir yere mayalanması için bırakınız.1,5 saat sonra kokusunu ilave edip portakal büyüklüğünde bezeler yapınız.Merdane ile 20 cm ,1 parmak kalınlığında açınız.Kenarlarını dantel gibi
oyalayınız.Dörde bölerek üzerini çatalla deliniz.Fotoğrafta gördüğünüz tahta süs aleti ile üzerlerini süsleyiniz.Yumurta sarılarını sürüp,180 derece fırında 40 da
kika pişiriniz.
Afiyet olsun.

ETLİ KABAK DOLMASI


Malzemeler:

-1kg. taze kabak-½ kg. orta yağlı kıyma(dana döş tercihen)
-2 yemek kaşığı salça(karışık domates,biber)
-1 adet büyük yemeklik doğranmış soğan
-Karabiber
-Tuz
-Kırmızıbiber
-Nane
-Sumak
-Kuru reyhan(Baharatlar arzuya bağlı miktarlandırılır.)
-1 küçük kase pirinç(bersani)

Yapılışı:

Kabakları ortadan ikiye keselim.Daha sonra dışlarını tırtıllı bıçak ile traşlıyalım,içlerini kabak oyacağı ile oyalım.Hazırlamış olduğumuz malzemeleri karıştırdıktan sonra içlerine dolduralım.Tenceremizin altına varsa kuzu kaburga kemikleri döşedikten sonra ,doldurduğumuz kabakları yerleştirelim.Eğer içimiz artarsa asma yaprağı ile sarıp ilave edebiliriz.Üzerine iki yemek kaşığı sıvı yağ ve bir,buçuk su bardağı sıcak su ekleyerek ateşe oturtalım.Kaynadıktan sonra kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

FIRINDA KABAK MÜCVERİ


MALZEMELER:

-2 adet kabak
-Dereotu
-Maydanoz
-Taze soğan
-Taze nane
-3 yumurta
-1 su bardağı un
-1 çay bardağı ayçiçek yağı
-250 gr beyaz peynir
-Tuz,karabiber
-1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:

Kabağı rendeleyiniz,maydanoz,dereotu,taze soğanı doğrayınız.Diğer malzemeleri de ilave ediniz.Yağlanmış teflon bir tepsiye boşaltınız.180 derece fırında 45 dakika pişiriniz
.Afiyet olsun.

İÇLİ KÖFTE



İÇLİ KÖFTE

İç Malzemeleri:

-Yarım kg orta yağlı kıyma-2 adet kuru soğan
-Maydanoz
-Ceviz içi
-Karabiber,tuz
-Nar

Dış Malzemeleri:

-250 gr yağsız kıyma
-2 su bardağı esmer ince bulgur
-1 büyük haşlanmış patates
-1 adet kuru soğan
-1 yumurta
-2 yemek kaşığı salça
-2 yemek kaşığı kırmızı biber
-1 su bardağı un
-1 çay kaşığı karabiber
-yeterince tuz

Yapılışı:

2 adet kuru soğanı doğrayıp kıyma ile beraber kavurunuz.İçine maydanoz,ceviz,nar,karabiber,tuz ilave ediniz.Diğer tarafta bulguru bir bardak sıcak su ile ıslatınız.Bulgur biraz şiştikten sonra diğer malzemeleri ilave ediniz ve iyice yoğurunuz.Elinizin içinde oyarak hazırladığınız dış harca iç malzemeyi yerleştirip kapatınız.Kızgın sıvı yağda kızartınız.
Afiyet olsun.

AKDENİZ SALATASI


AKDENİZ SALATASI

Malzemeler:

-Domates
-Salatalık
-Yeşil biber
-Maydanoz
-Taze nane
-Kuru soğan
-Beyaz peynir
-Zeytin
-Kuru reyhan,sumak
-Zeytinyağı,sirke,tuz

Yapılışı:

Malzeme sırasına göre,küp küp doğrayınız.Kuru soğanı ay şeklinde doğrayıp sumak ve tuzla ovunuz.Doğranmış malzemelerin üzerine peynir,zeytin koyunuz.Zeytinyağı,sirke ve tuz ilave ediniz.
Afiyet olsun.

PANCAR TURŞUSU


PANCAR TURŞUSU

Malzemeler:

-1/2 kg pancar
-1 baş sarımsak
-1 su bardağı sirke
-tuz,şeker

Yapılışı:

Yıkanan pancarları düdüklü tencereye koyunuz.Üzerine çıkana kadar su ilave ediniz.Bir saat pişiriniz.Soğuduktan sonra pancarların kabuklarını soyunuz,dilimleyiniz.Kavanozun içine sirke,dövülmüş sarımsak,şeker,tuz ve haşlanan pancarları suyuyla birlikte koyunuz.Bir ya da iki gün bekledikten sonra yenmeye hazırdır.
.Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI BAKLALI ENGİNAR





MALZEMELER:

-4 adet enginar
-1 adet kuru soğan
-250 gr iç bakla
-1 çay bardağı zeytinyağı
-4 adet kesme şeker
-1 çay kaşığı tuz
-dereotu

YAPILIŞI:

Ayıklanmış enginarları limonlayarak tencereye diziniz.İç baklaların kabuklarını ayıklayınız.Tencereye baklaları ilave ediniz.Bir bütün soğanı dörde ayırarak tencereye koyunuz.Şeker,tuz ve üzerine çıkana kadar su ilave ediniz.Zeytinyağını da ekledikten sonra ateşe koyunuz.Kısık ateşte yarım saat pişiriniz.Soğuduktan sonra dereotuyla süsleyiniz.
Afiyet olsun.

28 Nisan 2009 Salı