MALZEMELER:
Keki için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
Küçük bağ ıspanak
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Yaklaşık 2 su bardağı un
Muhallebisi için:
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
Sosu için:
1 su bardağı vişne suyu
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı su
Üzeri için:
1 çay bardağı damla çikolata
YAPILIŞI:
Muhallebi için bir tencerenin içerisine süt, un, nişasta
ve şekeri aktararak orta ısılı ocak üzerinde çırpıcı ile karıştırarak
pişirin.
Göz göz olana dek sürekli karıştırın ve ocaktan alın.
İçerisine tereyağını ilave edip mikser ile pürüzsüz bir kıvam elde edene
kadar karıştırın.
Yıkadığınız ıspanakları kurulayın ve mutfak robotundan
geçirerek püre haline getirin.
Kek hamuru için yumurta ve şekeri derin bir kap
içerisinde mikser yardımı ile köpürene kadar çırpın.
Üzerine sıvı yağı ve ıspanak püresini de ilave ederek
tahta bir kaşık ya da spatula ile karıştırın. Son olarak kabartma tozunu,
vanilyayı ve unu da karışıma ekleyip tekrar karıştırın.
Ispanaklı kek harcını yağladığınız tart kalıbına aktarın.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Vişne suyu, nişasta, şeker ve çok az suyu sos
tenceresine aktarıp jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
Soğuması için kenarda bekletin.
Fırından çıkartıp soğuttuğunuz kekin üzerine
soğuttuğunuz kremayı spatula yardımıyla düzgünce yayın.
Şimdi de hazırladığınız vişne jölesini muhallebinin
üzerine dikkatlice yayın. Üzerini damla çikolata ile süsleyin ve yaklaşık
30 dakika buzdolabında beklettikten sonra dilimleyin.
Çay saatlerinde ikram edebileceğiniz ıspanaklı karpuz keki,
çarşaf böreği ile birlikte servis ederek doyurucu bir menü hazırlayabilirsiniz.
Karpuz Kek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Kekin kabarması için, kullanacağınız katı malzemeleri
eleyerek ekleyin.
Harcı hazırlarken yumurta ve şekeri iyice çırpın ve kristal
kalmamasına özen gösterin.
Ispanakları yıkadıktan sonra mutlaka süzün, gerekirse bir
kenarda 10 dakika bekletin.
Kekin tadını dengelemek için, bir çay kaşığı karbonat ilave
edin.
Kek harcını hazırladıktan sonra dışarıda bekletmeyin, kek
kalıbına döküp pişirin.
Her tarafın eşit pişmesi için, fırını önceden belirtilen
ayara getirin ve ısıtın.
Meral UÇARI