GÜNCEL&YEMEK
HAKKIMDA
- Meral UÇARI
- KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
- 1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.
ÖNSÖZ
MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007
16 05 2007
26 Temmuz 2009 Pazar
KÖY EKMEĞİ
Selimiye köyünde ekmekler toprak saçta ateş yakılarak bahçede pişiriliyor.Tadına doyum olmuyor.Yapanların eline sağlık.Afiyet olsun.
ARABAŞI ÇORBASI
1 adet tavuk göğüs
2 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağı
5 kaşık un
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 adet limon
tuz
YAPILIŞI:
Tavukları düdüklü tencerede 15 dakika haşlayınız.Başka bir tencereye tereyağı ve unu koyup kavurunuz.Daha sonra salçasını ve tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ediniz.Kaynayıp unu pişince
limon suyu ve toz kırmızı biberi katınız .Tavuk göğüslerini didikleyip içine ilave ediniz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
MALZEMELER:
1 kg taze fasulye
3 adet kuru soğan
3 adet domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
5 adet kesme şeker
tuz
YAPILIŞI:
Düdüklü tencereye ayıklanmış yıkanmış fasulyeler,bütün soğanlar,kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesler,şeker,tuz ve zeytinyağı ilave ediniz.Yarım saat pişiriniz.
Afiyet olsun.
25 Temmuz 2009 Cumartesi
SOMON FÜME
SOMON FÜME
MALZEMELER:
2 DİLİM FÜME SOMON
TANE KARABİBER
LİMON
ZEYTİNYAĞI DEROTU
SOS:
1 TATLI KAŞIĞI MAYONEZ
½ TATLI KAŞIĞI HARDAL
2 DİŞ SARIMSAK
TOZ KIRMIZIBİBER
YETERİNCE LİMON
ZEYTİNYAĞI
YAPILIŞI:
SOMONLARI İNCE İNCE DİLİMLEYİNİZ.ÜZERİNE TANE KARABİBER
SERPİNİZ.UFAK BİR KASEDE LİMON VE ZEYTİNYAĞINI ÇIRPARAK ÜZERİNE
GEZDİRİNİZ.KIYILMIŞ DEROTULARLA SÜSLEYİNİZ.YANINDA VERİN KASELERİNDE SUNMAK
İÇİN ÖZEL BİR SOS TARİFİMİZ VAR.MALZEME LİSTESİNDEKİLERİ ÇIRPARAK VE SOĞUTARAK
GÜZEL BİR SOS ELDE EDEBİLİRİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com.
BOŞNAK BÖREĞİ
MALZEMELER:
4 adet yufka
peynir
ıspanak
zeytinyağı
soda
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
YAPILIŞI:
Sigara böreği şeklinde ayrı ayrı peynirli ve ıspanaklı olarak yufkaları sarınız.Fırın tepsisini yağlayınız börekleri yan yana diziniz.Üzerine çırpılmış harcı dökünüz 180 derece fırında 1 saat pişiriniz.
Afiyet olsun.
FASULYE PİYAZI
MALZEMELER:
1 su bardağı kuru fasulye
domatez
kuru soğan
maydanoz
zeytin
2 adet yumurta
1 demet kıvırcık
zeytinyağı,sirke,tuz,kırmızı biber
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılmış kuru fasulyeleri düdüklü tencerede 15 dakika haşlayınız.Sıcakken üzerine yağı,sirkeyi,tuzu ilave ediniz.Diğer tarafta çok ince kıyılmış kıvırcıkları bir tabağa yayınız üzerine fasulyeleri ilave ediniz .Kuru soğanı ay şeklinde ince ince kıyınız ve tuzla ovunuz.Maydonozları da ince ince kıyınız.Haşlanmış lop yumurtaları dilimleyerek üzerine diziniz .Domates dilimleri ve zeytinle süsleyiniz.Tekrar üzerine zeytinyağı ilave ediniz.
Afiyet olsun.
KIYMALI BAMYA
1/2 kg bamya
300 gr kıyma
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 kaşık yağ
tuz
1/2 limon
YAPILIŞI:
Bamyaları önce yıkayınız daha sonra ayıklayınız.Bir tencereye kıyma,soğan ve yağı koyunuz ,kavrulduktan sonra bamyaları,limon suyunu,kabuğu soyulmuş küçük doğranmış domatesleri ve tuzunu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakınız.On dakika sonra bir çay bardağı su ilave ediniz.Yarım saat pişiriniz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
PATATES FRESH
MALZEMELER:
4 adet patetes
2 adet salatalık2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
4 diş sarımsak
1 demet dereotu
tuz
YAPILIŞI:
Patetesleri haşlayınız.Bir kasede salatalıkları rendeleyiniz,suyunu sıkınız.Haşlanmış patatesleri püre haline getiriniz.Sırasıyla yoğurt,mayonez,sarımsak,tuz ilave ediniz .Dereotuları ince kıyınız ve hepsini karıştırınız.Soğutarak servis ediniz.
Afiyet olsun
Afiyet olsun
BALIK ÇORBASI
MALZEMELER:
1 adet lagos kafası
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet kuru soğan
4 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1limon
tuz
maydanoz
YAPILIŞI:
Düdüklü tencerede balık kafasını haşlayınız.Soğuduktan sonra ayıklayıp didikleyiniz.Bir tencereye bütün soğan ,rendelenmiş patates ,havuç,defne,tuz karabiber ve balık suyunu koyunuz.Bir kasede unu bulamaç haline getirip ilave ediniz ,kısık ateşte yarım saat pişiriniz.
Ayıklanmış balıkları katınız.Defne yapraklaını çıkarınız.Yağını ilave ediniz.Limon suyu ve maydonozu katınız .Afiyet olsun.
Ayıklanmış balıkları katınız.Defne yapraklaını çıkarınız.Yağını ilave ediniz.Limon suyu ve maydonozu katınız .Afiyet olsun.
18 Temmuz 2009 Cumartesi
BAHÇE SALATASI
MALZEMELER:
1 adet marul
1demet roka
biraz semizotu
2 adet sivri yeşil biber
2 adet domates
2 adet salatalık
1 adet kırmızı biber
maydonoz
taze reyhan
baş soğan
YAPILIŞI:
Malzemeleri bol suyla yıkayınız.Sırasıyla marul,roka,semizotunu tabağa doğrayınız.Domatezlerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayınız.Salatalıkların kabuklarını soyarak yine küp küp doğrayınız.Biberlerin tohumlarını ayıklayınız ve ince ince kıyınız.Soğanı ay şeklinde ince doğrayınız ve tuzla ovunuz.Üzerine maydanoz ve reyhan kıyınız.Zeytinyağı ve limon ilavesi ile servis ediniz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
SEBZELİ TAVUKLU PİLAV
1 adet bütün tavuk
1 kase baldo pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı bezelye
1 adet havuç
1 yemek kaşığı pilav fıstığı
1 yemek kaşığı üzüm
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
YAPILIŞI:
Tavuğu düdüklü tencerede haşlayınız.Soğuduktan sonra ayıklayınız.Teflon ve yayvan bir tencereye tereyağını koyup eritiniz,fıstıkları sarartınız.Küp şeklinde doğradığınız havuçları da katınız. Üzerine bir buçuk ölçü tavuk suyu ilave ediniz. Kaynayınca pirinç,bezelye,nohut,üzüm ve tuzunu katıp pişmesi için kısık ateşte demlenmeye bırakınız .Piştikten sonra üzerine ayıkladığınız tavukları ilave ediniz.
Afiyet olsun.
16 Temmuz 2009 Perşembe
SELİMİYE'DE GÖZLEME GÜNÜ
15 Temmuz 2009 Çarşamba
MÜCVER
MALZEMELER:
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1/2 demet taze soğan
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz,karabiber,kırmızıbiber,kuru nane
1 bardak süt
aldığı kadar un
250 gr beyaz peynir
YAPILIŞI:
Kabak,havuç,soğanı rendeleyiniz.Diğer malzemeleri ilave ediniz koyu bir kıvam olana kadar un katınız.Kızgın yağda birer kaşık dökerek kızartınız.
Afiyet olsun.
AKITMA
MALZEMELER:
2 bardak süt
3 yumurta
5,6 kaşık un
tuz
kabartma tozu
YAPILIŞI:
Tüm malzemeyi çırpınız.Daha sonra teflon tavaya bir kaşık sıvı yağ döküp bir kepçe boza kıvamındaki hamurdan koyunuz.Bir tarafı pişince diğer tarafını pişiriniz.İçine peynir,reçel sararak kahvaltı ve akşamüzerleri servis ediniz
Afiyet olsun.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
MALZEMELER:
2 bardak pirinç
4 büyük soğan
fıstık
üzüm
1 yemek kaşığı salça
5 kesme şeker
1 adet domates
1 demet derotu
kuru nane
karabiber
kırmızıbiber
tarçın
yenibahar
tuz
1/5 kg salamura yaprak
1,5 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Pirinçleri yıkayıp ıslatınız.Soğanları küçük küçük
doğrayınız.Tencereye zeytinyağını,fıstıkları ve soğanları koyunuz.Sararıncaya
kadar kavurunuz.Daha sonra pirinçleri ilave ediniz ve kavurmaya devam ediniz
.Sırasıyla domatesleri, baharatları, salçayı,üzümü ilave ediniz.Tuz ve şekerini
katınız.En son dereotunu kıyarak ilave ediniz yarım su bardağı su katarak kısık
ateşte demlendirip soğutunuz.Daha sonra yıkanmış salamuara yaprakları iç
harcınla doldurunuz.Üzerine iki su bardağı su ilave
ediniz ve kısık ateşte 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
14 Temmuz 2009 Salı
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
MALZEMELER:
2 bardak pirinç
4 büyük soğan
fıstık
üzüm
1 yemek kaşığı salça
5 kesme şeker
1 adet domates
1 demet derotu
kuru nane
karabiber
kırmızıbiber
tarçın
yenibahar
tuz
1,5 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Pirinçleri yıkayıp ıslatınız.Soğanları küçük küçük
doğrayınız.Tencereye zeytinyağını,fıstıkları ve soğanları koyunuz.Sararıncaya
kadar kavurunuz.Daha sonra pirinçleri ilave ediniz ve kavurmaya devam ediniz
.Sırasıyla domatesleri, baharatları, salçayı,üzümü ilave ediniz.Tuz ve şekerini
katınız.En son dereotunu kıyarak ilave ediniz yarım su bardağı su katarak kısık
ateşte demlendirip soğutunuz.Daha sonra ayıklanıp yıkanmış biberleri iç
harcınla doldurunuz.Üzerine dometes ile kapak yapınız.İki su bardağı su ilave
ediniz ve kısık ateşte 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.
12 Temmuz 2009 Pazar
MARMARİS- SÖĞÜT KÖYÜ
Söğüt köyü Marmaris'e bağlı bir vadide kurulmuş küçük şirin bir köy .Meydanda çok yaşlı ulu bir çınar ağacı var,bin yaşında olduğu söyleniyor.Karşısında köy çeşmesi var,adı palamut çeşmesi.Çınar altında şirin bir restaurant bulunuyor,mezeleri çok taze ve çok leziz.Saç kavurması ve balık çorbası harika .Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
MAVİ TUR/ SIĞ LİMAN-SELİMİYE
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)