Yeşil eriğin bilinmeyen faydaları
Yeşil erik baharın geldiğinin, yazın yaklaştığının ilk
habercisidir. Her gün mutlaka almamız gereken vitamin olan C vitamini yeşil
erikte bol miktarda var.
Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A
vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmalit basınç ve su
dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan
magnezyum da erikte önemli ölçüde bulunuyor. Ayrıca Kalsiyum da içeren erik,
demir açısından da oldukça zengin. Yoğun lif yapısına da sahip olan eriğin
sindirim sistemi üzerinde ki etkisi tartışmasız çok büyük.
Yeşil erik vücudumuzda neler yapar?
1- Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar,
kabızlığı önler. Yeşil erik sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan,
mide gazı, kabızlık ve gaz problemi yaşamamızı da önler.
2- Bağışıklık sisteminin oluşmasında ve korunmasında
etkilidir
3- Diş Bakımı: Düzenli olarak kütür kütür yeşil erik yemek
diş etlerini güçlendir. Diş sağlığının oluşmasında ve korunmasında etki
gösterir.
4- Demir Eksikliğini önlemek ve tedavi sürecinde
yardımcıdır. Yeşil erik vücutta kan yapmasına yardımcı olur. Ayrıca, anemi gibi
kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ile ilgili hastalıklar erikteki zengin C
vitamini ve demir içeriği nedeniyle engellenmekte etkili olmaktadır.
5- Fit ve sıkı bir vücut için erik. Bağ dokusunu
güçlendirmekte ve böylece daha sıkı bir vücuda sahip olmakta yeşil erik
etkilidir. C vitamini insan vücudunda bağ dokularının sıkı kalmasında yardımcı
olur. Böylece vücudunuzun sıkı, genç, sağlıklı ve uygun görünümlü olmasında
yardımcıdır.
6- Kilo vermek istediğinizde de yeşil erik tüketin. Yeşil
erik tükettiğinizde kan şekeri düzeyleri olumlu etkilenir. Erik yedikten sonra
kan glikozu ortada görünmektedir. Kan şekeri ne kadar dengeli seyrederse kilo
vermek o kadar dengeli ve sürekli olur.
7- Vücut içi hasarı önler; Yeşil erik yüksek miktarda
antioksidan içerdiği için, beyin ve kanda yağ iç zarın zarar görmesini önler.
8- Akciğerler bakımı ve sağlığında etkilidir: Yeşil erik
yiyenlerin astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve çok kronik
akciğer sorunları gibi akciğer sorunlarından uzak kaldığı araştırmalarca
saptanmıştır.
9- Yaşlılarda düzenli olarak yeşil erik tüketmenin görme
sorunlarını önlediği düşünülmektedir.
Eriklerle ilgili yapılan son araştırmalar ise;
Agri Life Research Center’ da yapılan yeni araştırmada;
eriklerdeki antioxidant özellikleri incelenmiş, 100 farklı meyve ile
karşılaştırılmış. Bu araştırmada anitoxidantlar’i kanser hücreleri ile
etkileşime sokmuşlar, Araştırmacıların sonucunda: erikteki anitioksidant güc
yabanmersininden daha fazla çıkmış. Sonra laboratuarda göğüs kanseri hücreleri
ile etkileşime görmek için ilerlediler. Bunlar erik içerdiği eşsiz bitkisel
besinleri normal hücrelere zarar vermeden meme kanseri hücrelerinin büyümesini durdurduğu
bulundu.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder