DUT VE YAPRAKLARI
DUTUN FAYDALARI:
Taze veya kuru olarak da tüketilen dutun içinde çeşitli
organik asitler, pektin ve şeker vardır.
Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp
içilirse iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür.. Bu terkip aynı zamanda ateş
düşürücü olarak da kullanılmaktadır..
Dutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki
kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur..
Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan
yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar..
Kara dutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen
sıvı ile gargara yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir..
Ancak kara dut kabız yapabilir...
Sabah aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yer ve üzerine su
içerlerse bağırsaklarının çalışmasını sağlamış olurlar.. Ancak bu durum
abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebileceği bilinmelidir ..
Dutun anjine iyi geldiği rivayet edilmektedir..
Dut yemek ve pekmezini içmek kızamık ve su çiçeği
hastalıkları için birebirdir.
İBNİ SİNA DİYORKİ:
“Tatlı dut yaprağı, üzüm yaprağı, siyah incir yaprağı yağmur
suyu ile iyice kaynatılır, elde edilen mayi ile saçlar yıkanırsa,
siyahlaştırır.. Dut ağacının kabuğu bal ile yenilirse, bağırsaktaki kurtları
döker.. Ham dut yaprağı ağzında çiğnenirse, diş ağrısını keser.. Akrebin
soktuğu yere konursa, ağrısını izale eder.. Beyaz dut yenilirse idrarı
söktürür..
Dut yaprakları kaynatılıp birer bardak içilir ise ishale iyi
gelir.. Ekşi dut yenirse ağız içi iltihaplanmasına ve safrayı söker iyi gelir..
İNTERNETTEKİ ÇEŞİTLİ TÜRKÇE SAYFALARDA DUTUN YARARLARI İLE
İLGİLİ BİLGİLER:
“ - Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken
suyu boşaltır..
- Aç karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını döker.
- Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki
kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur..
- Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
- Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse barsakların
çalışması temin edilir.
- Beyaz dutun 15-20 gr. yaprağı 3 su bardağı ile
kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür.. Bu terkip aynı zamanda
ateş de düşürür..
İştah artırır, enerji verir..
- Kalsiyum ,demir,B1,B2 ve C vit .yönünden zengin.
Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının
kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti
iltihaplarında kullanılır.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder