BALKABAĞININ FAYDALARI
Bal Kabağı1800 yıl önce yaşamış olan Bergamalı ünlü hekim
Galen ve 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina,
balkabağının şifa veren özelliklerini kitaplarında pek çok kez anlatmışlardı.
İbni Sina bu mucizevi sebzeyi özellikle Kanser hastalarına önermiştir.
Balkabağının en önemli özelliği; çok yüksek miktarlarda beta
karoten içermesidir. Karoten, cildimizi ve ağzımızdan anüse kadar tüm beden
boşluklarını döşeyen yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gerekli
bir vitamindir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de beta
karoten gereklidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bizi hem mikrobik
hastalıklardan hem de kanserden koruyan en önemli savunma sistemidir. Turuncu
renkli bu sebze Mineral bakımından da oldukça zengindir. Balkabağı; Demir,
potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve Magnezyum içermektedir.. Çocuklarda
sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı
önler.
BALKABAĞI KANDAKİ YAĞ ORANINI DÜŞÜRÜR
Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların bir çoğunu bir
arada içermektedir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, antioksidanlar vücudumuzun
‘paslanmasını' önleyici Maddelerdir. Bir çok kronik dejeneratif hastalığa,
Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucudur.
İçeriğindeki yüksek doz beta karotene bağlı görme
keskinliğini artırıcı etkisinin, Alzheimer'dan koruyucu etkileri ile birleşmesi
bu sebzeyi bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için de bir kurtarıcı haline
getiriyor. Hem göz, hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besindir.
Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil, ılımlı
miktarda şeker hastaları bile tüketebilir.
Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler
gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve
kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.
Bu lifler bağırsaklarda Su çekip kitle etkisiyle bağırsak
hareketlerini artırırlar.
Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide
ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur. Bol lif içeren sebze
ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo koolünde de önemi büyüktür. Kabızlık
ve Hemoroid sorunu olanlar için de mükemmel bir sebzedir.
Bu harika sebzeyi, çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve
reçel olarak tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder