Dünyanın en yaygın ve sevilen meyvelerinden biri olan üzüm,
besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri ile
C vitamini içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum,
fosfor, demir ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.
Üzümün Faydaları: Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere
karşı koruyucudur. Vücuda ve beyne enerji ve kuvvet verir. Yorgunluğu giderir.
İyileşmeyi hızlandırır. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Sinirleri yatıştırır.
Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırarak vücuttaki zararlı
maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı ve vücudu temizler.
Bulantıları önler. Karaciğer ve dalak hastalıklarına, romatizma ve gastrit
şikâyetlerine karşı etkilidir. Kan yapıcı bir besin olan üzüm kansızlara iyi
gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Böbrek kumlarının ve taşlarının düşürülmesine
yardımcı olur. Cildi güzelleştirir. Kuru üzüm damar sertliği ve yüksek
tansiyona karşı faydalıdır.
Üzüm Nasıl Kullanılır? Üzümün meyvesi ve yaprakları taze
olarak kullanılır. Ayrıca, üzümün kurutulması ile kuru üzüm elde edilebileceği
gibi üzüm pekmezi ve üzüm suyu da yapılabilir. Kuru üzüm çok iyi bir enerji ve
besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Üzüm çekirdeği
kuersetin adlı madde içerir. Kan yapıcı ve damar sağlığını koruyucu etkilere
sahiptir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği atılmamalı ve üzüm, çekirdeği ile birlikte
yenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder