Sumak Ağacı, Bitkisi ve Yaprağı ile Sumağın Faydaları
Hakkında
Sumak Ağacı: 3 metreye kadar yükselebilen, çiçekleri
sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kırmızı renklerde, çalı tipi bir ağaçtır.
Sumağın Faydaları: Ekşi tadıyla iştah açıcı bir baharattır.
Hazmı kolaylaştırır ve ishali keser. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker
hastaları için yararlıdır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Mikrop
öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile
kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür.
Sumak Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla baharat olarak
kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.
Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile
kaynatılarak ililmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara
yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu
içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye
edilmez.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder