SAYFALAR

14 Mayıs 2013 Salı

BÖRÜLCE

TAZE BÖRÜLCE

BÖRÜLCE ÇİÇEĞİ

Börülce bitkisinin insan gıdası olarak ülkemizde pek fazla tanınmadığı ve yeni yeni kullanılmaya başladığı bilinmektedir.
Ülkemizde börülce daha çok Ege Bölgesinde yetişen bir ürün olarak görülmektedir. Isparta,Manisa ve Muğla’da daha sonra Denizli, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir’de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde 10.000 tonu taze, 2.500 tonu ise tane üretimi olmak üzere toplam 12.500 ton civarında börülce üretimi gerçekleştirilmektedir.
Isparta ili ülkemizdeki en önemli börülce üretim merkezlerinden birisidir. Börülcenin Akkız, Karnıkara ve Sarı göbek olmak üzere 3 çeşidi vardır. Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaKuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir. Börülce tanelerinin bileşimlerinde %50-64 karbonhidrat, % 1.9 oranında yağ,% 6 lif, % 0.00074 Thiamin, % 0.00042 Riboflavin, % 0.00281 Niacin bulunmaktadır. Börülce tohumlarındaki protein, hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden zengindir.
Ayrıca börülce taneleri karoten ve Vitamin B1 ’açısından oldukça zengindir. Kuru baklagiler yüksek protein içermelerine rağmen pişirme sürelerinin uzun olması nedeniyle tüketimlerinin de az olmasına neden olmaktadır.
Pişirme ısısı kuru sıcaklıkta 100 derecenin üzerine çıktığında protein kayıpları olur. Sulu ısıda pişirilen kuru baklagiller suyu atılmadığı sürece besin kaybına uğramazlar.

Börülceyi çeşitli şekillerde pişirebiliriz.Aşağıda bunları resimleriyle görselledim.
BÖRÜLCE PİYAZI

BÖRÜLCE TARATORU

ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE

KUZU ETLİ TAZE FASULYE
SARIMSAKLI YOĞURTLU Z.YAĞLI BÖRÜLCE

ETLİ KURU BÖRÜLCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder