ZEYTİNLİ VE CEVİZLİ EKMEK
MALZEMELER:
2,5 Su bardağı ekmek unu veya normal un
1/2 Su bardağı kepekli un
1 Silme yemek kaşığı toz maya
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı ılık su
1 Yemek kaşığı zeytin yağı (Üstüne Sürmek İçin)
1 Bardağa yakın çekirdekleri çıkarılmış ve irice doğranmış
siyah zeytin
Yarım bardak iri kıyılmış ceviz
YAPILIŞI:
Unları ve tuzu genişçe bir kabın içine eleyip mayayı da
ekleyip karıştırınız. Ortasını havuz gibi açınız. İçine suyu ve yağı ilave edip
yumuşakça bir hamur kıvamında yoğurunuz. 8-10 dakika pürüzsüz olana kadar yoğurmaya
devam ediniz.Üstünü nemli bir bezle örtüp mayalanmaya bırakınız.Hamur kabarıp
iki katına çıktıktan sonra hafif unlu tezgahta biraz yoğurunuz . İçine zeytin
ve cevizleri ekleyip hamurun içine karışana kadar yoğurunuz.5 dakika kadar
dinlendirdikten sonra uzunca ekmek sekli verip yağlanmış tepsiye yerleştiriniz.
Ekmeğinizin uzunluğuna göre keskin bir bıçakla çaprazlama yarıklar açınız.
Tekrar kabarması için bir yarım saat bekletiniz.Bu arada fırına koymadan 10
dakika kadar önce fırınınızı 200C
dereceye getiriniz.Hamur iki katına çıktıktan sonra üstüne fırça ile zeytinyağı
sürüp fırına veriniz. Yaklaşık 35-40 dakika kabarıp iyice kızarana kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder