HANGİ MAKARNAYA HANGİ SOS ÖNEMLİDİR?
Makarnaya asıl lezzetini veren tat sosları elbette. Damak
tadına göre peynirli, kıymalı, yoğurtlu, sebzeli, mantarlı soslar makarnaya
kimlik kazandırıyor.
Özellikle makarnanın anavatanı İtalyan mutfağında makarna
sosları ayrı bir yemek kültürü. Peki hangi makarna türüne göre hangi soslar
uyumludur, aşağıda bununla ilgili bazı ipuçlarını görebilirsiniz…
Tortelliniİnce çubuk makarnalarda (Spagetti ve linguini)
deniz ürünleri ve ince kıvamlı tüm soslar kullanılabilir
Geniş çubuk makarnalarda (Pappardelle), karides soslu,
somonlu, kremalı, deniz ürünlü soslar uygundur.
Burgu makarnalarda (İtalyan mutfağında Rotini) ise, bol sulu
ve sebzeli soslar oldukça uyumludur.
Eriştelerde (İtalyan mutfağında Tagliatelle) ise peynir,
yumurta ve krema bazlı daha yoğun kıvamlı soslar önerilmekte
Düdük makarnalarda (İtalyan mutfağında Penne) genellikle ton
balığı, somon, deniz ürünleriyle yapılan soslar tercih edilmekte. Bu makarnalar
fesleğenli, domatesli ve parmesan peynirli soslarla da uyumludur.
Filiz MakarnaBizdeki mantı görünümünde olan Tortellini
makarnalarda mantar ve cevizli soslar önerilmekte.
İtalyan mutfağının en tanıdık makarnalarından lazanyada ise
beşamel sos ideal.
Fiyonk-kelebek- makarnalarda (Farfalle), krema bazlı
soslarla tavsiye ediliyor.
Deniz kabuğu şeklindeki makarnalarda (Conchiglie) ise et
soslarıyla uyum sağlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder