Günlük yaşamda yapılacak birkaç değişiklikle de bağışıklık
sistemini güçlendirmek mümkün; açık havada sabahları en az yarım saatlik
tempolu yürüyüşler, sabah saat 10:00’dan önceki veya ikindiden sonraki güneş
ışığından en az yarım saat faydalanmak, her gün duş almak, stresten mümkün
olduğunca uzak kalmaya çalışmak, alkol ve sigara alım oranını minimuma düşürmek
veya sıfırlamak, hafif akşam yemekleri tüketmek ve iyi uyumak.
Mevsim değişikliklerinin bağışıklık sistemi üzerinde
etkisini göstermeye başladığı kış aylarında, dengeli beslenip, egzersiz yaparak
bağışıklık sistemi kuvvetlendirilebilirsiniz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça
Kaya bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, yorgunluğu gideren besinler ve zinde
hissetmek için öğünlerde dikkat edilmesi gereken ne kadar konu varsa hepsi
hakkında kısa kısa bilgiler verdi.
Kış aylarına girerken bağışıklık sistemini güçlendirecek bir
beslenme programı uygulanmalıdır. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve
mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve
çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana,
brüksel lahanası, kırmızılâhana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka,
sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir
veya birkaçı günlük beslenmede yer almalıdır.
Kış mevsiminde tüketilen vazgeçilmez yiyeceklerin başında
kuru baklagiller gelir. Özellikle kuru fasulye nohut, yeşil mercimek gibi kuru
baklagiller iyi birer protein kaynağıdır.
Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen
değişikliklerden biri de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Özellikle
tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınılmalı, yemeklere eklenecek
zeytinyağı ve diğer sıvı yağlarsa kontrollü tüketilmelidir.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedenlerinden
biri kötü beslenmek ve hareketsiz bir yaşam sürmektir. ‘’Fast food’’ türü
yiyecekler vücutta vitamin ve mineral açısından eksikliklere, güneşsiz ve
kapalı ortamlarda uzun süre çalışmak bedensel hareketlerin azalmasına yol
açmaktadır. Bu sebeplerden bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyon
hastalıkları başta olmak üzere, tansiyon, şişmanlık, şeker ve kalp gibi
metabolizma hastalıklarının daha sık görülmesine yol açmaktadır.
Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi hayvansal besinler vücut
direncini arttırarak yorgunluğu azaltır.
Vücut direncini artırmak için mevsiminde bol taze meyve
tüketimi çok önemlidir.
Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru
baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebzeleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir
gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir
yoldur. Güneşli günlerde açık havada dolaşmak ve haftada minimum 3 gün 40
dakikadan başlayan egzersizler yapmak, zinde hissetmeyi sağlar.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan kapasitesi
yüksek gıdalar tüketin.
Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık
sistemini güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği vücudu yenileyici ve
onarıcı güce sahip olmalarıdır. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem,
nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu,
zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini
kuvvetlendirir. Öğünlerde bu yiyeceklere sık sık yer verilirse hastalıklara
karşı vücut direnci artar.
Özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, semizotu, pazı,
dereotu, nane, marul ) içerdikleri A, C ve E vitaminleri, folik asit ve Omega 3
sayesinde kuvvetli antioksidan özellik gösterirler. Omega 3 oranını
artırabilmek için haftada 3 gün balık tüketilmeli, salatalara 1 tatlı kaşığı
keten tohumu eklenilebilir. Güçlü bir Omega 3 kaynağı olan ceviz tüketmekte
vücuda antioksidan açısından destek olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder