BARBEKÜDE SAĞLIKLI ET PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Haftasonlarının ve yazlık mekanların vazgeçilmez aktivitesi
barbekü doğru yapıldığında insan sağlığına olumlu etki ederken, yanlış barbekü
kullanımları ve pişirilme şartlarına göre sağlığı olumsuz yönde
etkileyebiliyor.
Izgara sağlığı olumsuz etkilemeyecek şekilde barbekü
kullanımı ve pişirme yöntemlerini barbekü alanında uzman Weber şöyle açıklıyor;
Doğru barbekü seçimi, doğru kullanım, doğru ısı, et cinslerini tanıma ve eti
marine etmeyi bilme…
Dünyaca ünlü barbekü markası Weber, et pişirmenin ve barbekü
yapmanın sağlık üzerindeki önemine değinerek, lezzetli bir barbekü keyfi için
doğru eti seçmenin ve doğru şekilde pişirmenin önemini savunuyor. Dumanın kişi
sağlığına olan olumsuz etkisini, besinin yağı ve suyunun ateşe düşmesini ve
dolayısıyla duman oluşturmasını engelleyerek önlemek için barbeküde yağsız et
kullanımı önemli.
Etin yanında bol C vitamini ve maydonoz yenmeli
Etin yanında C vitamini açısından zengin taze sıkılmış
portakal suyu ve bol maydanoz salatası yenmesi önem taşıyor. Antikanserojen
maddeleri içeren (likopen, polifenol, isoflovanoid, allium gibi bileşikler)
sebze ve meyveler tüketilerek mangalın etkilerine karşı dengeleme yapılması
açısından olumlu katkı sağlamakta.
Lezzet kadar sağlıklı ve bilinçli kullanımın da önemli
olduğunu savunan Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz, leziz ve sağlıklı et pişirme
sürecinde doğru kullanım konusunda şu şekilde konuşuyor; “Et pişirmeden önce
barbekünün temiz olmasına dikkat edilmeli, mükemmel mangal keyfi için mükemmel
araçların yanı sıra yüksek değerli malzemeler de gereklidir. Bu nedenle
deneyimli satıcıya gidilmesi ve ürünler hakkında güvenilir bilgi edinilmesi
gerekir. Kömürlü barbeküde odun kömürü daha hızlı ısınır, ancak briket kullanıldığında
daha uzun süre yanması sağlanacaktır. Gazlı barbekülerde ise gerekli hazırlık
işlemi yapıldıktan sonra sıcaklığı 300 dereceye getirerek ön ısı modunda tutmak
gerekmektedir. Kömürlü barbekülerde kömürün, balık ve sebzenin yeterince taze
olması gerekirken, dana eti en az iki haftalık olmalıdır.”
Izgara etin yumuşak olması için marine karışımına,
meyve-sebze suyu, yoğurt, şarap veya sirke gibi asit içeren içerikler konulması
gerektiğinin altını çizen Yılmaz, balık türündeki yiyeceklerin, mangalda çabuk
piştiğini ve bu nedenle de mangal başında pişme sürecinin takip edilmesi
gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Konuklarına et dışında daha hafif yiyecekler
ikram etmek isteyenlerin tercihi sebzeler için ise en uygun pişirme şekli
gözleme yöntemidir. Kısa sürede közleneceğinden işlem
sırasında sık sık takibi yapılmalıdır. Et yemeği sonrası
tatlı ile devam etmek isteyenler için ise barbeküde meyveyi tavsiye ediyoruz.
Şeftali, muz veya ananas dilimleri ile mükemmel lezzetler yakalayabilir ve
vanilyalı dondurma servis edebilirsiniz. Ancak sadece meyve değil, lezzetli
kekler ve tatlı karışımlar da ızgara yöntemi ile ısıtılıp servis edilebilir.”
Sağlıklı bir barbekü için bu kurallara uyulmalı:
Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı: Uzun süre yandığı için
önerilen briket kömürler, , barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun
kıvama gelirler.
Tavuk Sisİdeal et pişirme ısısı: Atıldıktan yaklaşık 40 dk.
sonra uygun kıvama gelirler.
Az pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki
ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme
yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme
yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol
ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
Barbeküde sosun önemi: İstenildiğinde pişmeden önce marine
sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir.
İdeal et pişirme süresi: İstenildiğinde ise piştikten sonra
sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal
baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
Favori Marine Tarifi: Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et
pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir
bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek
barbeküden alındıktan 3 dk. sonra kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden
dağılır ve daha kıvamlı olur. Soğan, sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan
oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise
lezzete lezzet katacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder