WAFFLE IN TARİHÇESİ
2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin birkaç yıl öncesinde
Brüksel’de yaşayan bir çift, Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları
waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya
eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici ve farklıdır. Hamurun mayalanması
sonucunda waffle artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetlidir. Bu ‘yeni’
keşfettikleri lezzeti önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra
1960’da Dünya Brüksel Fuarı’nda açtıkları stantta bu lezzeti Brüksellilere
tanıtır. Bu tanıtım sonrasında Vermersch’in waffle’ının ünü yayılmaya başlar,
yeni yeni waffle restoranları açılır. Bu başarıyı takiben Vermersch ve ailesi,
bu yeni waffle’ı tanıtmak üzere 1964’te Dünya New York Fuarı’na giderler. Avrupa’dan
gelen bu yeni tatlı büyük beğeni toplar. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan
Amerikalılar’a bu waffle Belçika waffle’ı olarak tanıtılır. İşte günümüzde
Amerika’da da sevilerek tüketilen Belçika waffle’ı, Amerikalılarla ve tüm dünya
ile bu şekilde tanışmıştır.
Waffle Çeşitleri
2
Genel adı Belçika waffle’ı olsa da Belçika içinde de waffle
yapımında farklılıklar vardır. Kullanılan malzemelerden waffle’ın şekline kadar
pek çok kriter waffleları birbirinden farklı kılar. Belçika’da genel olarak iki
tür waffle’la karşılaşırsınız; Brüksel usulü waffle ve Liege usulü waffle.
Brüksel Usulü Waffle
5
Brüksel waffle’ı; kalın, mayalanarak kabartılmış ve kare
şekil verilmiş wafflelardır. Yapımında maya dışında kabartma malzemesi
kullanılmaz. Kabarık yapısı sayesinde waffle yüzeyindeki ‘çukur gözenekler’ çok
daha derin olurlar ve bu sayede çok daha fazla malzeme waffle’ın gözeneklerine
dolar. Bu waffle’ı Brüksel’de pek çok pastane ve restoranda tadabileceğiniz
gibi aynı zamanda sokak satıcılarından da alabilirsiniz. Sokak satıcıları
genellikle waffle’ı üzerine pudra şekeri, krema ve çikolata sosu dökerek servis
yapar. Dilerseniz de waffle’ınızı çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz.
Liège Usulü Waffle
3
Belçika’nın bir şehri olan Liege’den çıkmış olan bu waffle,
Brüksel waffle’ına göre daha ince ve küçüktür. Oval bir şekle sahip olan Liege
waffle’ı ince olmasına rağmen oldukça doyurucudur. Liege waffle’ının en önemli
özelliği; kıtırlı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kıtır yapıyı sağlamak için
waffle hamuruna pişirilmeden önce büyük granüllü şeker (parelsuiker) eklenir.
Bu şeker granülleri waffle pişerken erir ve karamelize olur ve kıtır kıtır bir
yapı oluşturur. Liege waffle’ı renk olarak biraz daha altın sarısıdır ve
üzerine sos eklenmeden, sade olarak da tüketilir.
Bir not: Brüksel usulü waffle’ın orijinal adı; Gaufres de
Bruxelles, Liège usulü waffle’ın orijinal adı ise Gaufres de Liège’dir.
Waffle nasıl yenir?
waffle
Brüksel sokaklarında dolaşırken dayanılmaz güzellikte bir
koku duyarsanız ve onu takip ederseniz mutlaka bir waffle standının önünde
bulursunuz kendinizi. Belçika’da waffle yemek için çok sayıda seçeneğiniz var.
Dilerseniz bir restoranda oturup çatal bıçağınızı kullanarak waffle yiyebilir, dilerseniz
de sokaklarda kurulan waffle stantlarından bir waffle alıp şehri dolaşırken bu
lezzetli tatlıyı yiyebilirsiniz.
Bir not: Özellikle Grote Markt çevresinde çok sayıda waffle
satıcısı bulabilirsiniz.
Waffle temelde yumurta, un, süt, şeker ve mayanın
karıştırılmasıyla yapılır fakat malzemelerin miktarına ve türüne göre tatlarda
değişiklikler olur. Waffle hamuru pişirildikten sonrası ise size kalmıştır.
Tadacağınız waffle’ı dilediğiniz şekilde renklendirmek ve tatlandırmak için
çeşit çeşit soslardan, çikolatalardan, marmelatlardan, kuru ve taze
meyvelerden, kuru yemişlerden, reçellerden ve farklı malzemelerden dilediğinizi
seçmeniz yeterli.
Waffle alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta,
waffle’ın taze pişmiş olup olmadığıdır. Taze pişmiş ve orta sıcaklıkta bir
waffle en idealidir. Aldığınız yere göre değişmekle beraber waffle, malzemeleri
eklendikten sonra katlanarak ya da düz bir şekilde servis edilir. Yerken
zorlanmak istemiyorsanız malzeme seçiminizde özenli davranmak yararınıza
olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder