SAYFALAR
▼
31 Ekim 2013 Perşembe
KIZLARLA RAMAZAN BULUŞMASI
BU RAMAZAN LİSE ARKADAŞLARIMLA BİRLİKTE İKİ BAYANIN AÇTIĞI BİR LOKANTAYA GİTTİK.YEMEKLER ÇOK LEZZETLİYDİ.ÇOK GÜZEL BİR GÜN GEÇİRDİK.İZMİT YAHYA KAPTAN ÇIKIŞINDA:MUTFAK MELEKLERİ:)
TAVSİYE EDİLİR.
ÇITIR ELMA DİLİMİ PATATES
ÇITIR ELMA DİLİMİ PATATES
MALZEMELER:
2 büyük boy patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
1/8 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 su bardağı galeta unu
3/4 fincan rende taze kaşar peyniri
YAPILIŞI:
Patatesleri elma dilimi şeklinde kesiniz.Bir borcama yağlı
kağıt seriniz.Patatesleri tüm malzemeyle karıştırınız ve borcama yayınız.180
derece fırında çevire çevire iyice kızarana kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
30 Ekim 2013 Çarşamba
PATLICAN SİLKME
PATLICAN SİLKME
MALZEMELER:
4 adet patlıcan
1 adet domates
4 adet yeşil biber
6 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
,250 gr.kıyma
suvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 adet et bulyon
tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanları kuşbaşı tuzlu suya doğrayınız.Kara suyu çıkması için yarım saat bekleyiniz.Bir tencereye kıymayı ,sıvı yağı ve doğranmış soğanı koyunuz.Kıyma ve soğanlar kavrulunca salçasını,etsuyu tabletini katınız.Patlıcanları sıkarak tencereye koyunuz.Üzerine doğranmış yeşil biberleri,kuşbaşı doğranmış domatesleri ve ayıklanmış sarımsakları katınız.Üzerine tuz serpiniz.Patlıcanlar suyunu salıncaya kadar kısık ateşte 15 dakika pişiriniz.Daha sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave ediniz.15 dakika daha pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
CACIK
CACIK
MALZEMELER:
2 adet salatalık
4 diş sarımsak
1 büyük kase yoğurt
tuz
kuru nane
zeytinyağı
YAPILIŞI:
Yoğurdu tuzla iyice çırpınız.Dövülmüş sarımsak ilave ediniz.Salatalıkları rendeleyiniz.Yoğurda ilave ediniz.Kuru nane katınız ve karıştırınız.Üzerine zeytinyağı gezdiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
PEYNİRLİ MAKARNA
PEYNİRLİ MAKARNA
MALZEMELER:
1 paket makarna
sıvı yağ
tuz
tereyağ
beyaz peynir
süslemek için maydanoz
YAPILIŞI:
Makarnaları biraz tuz ve sıvı yağ ilavesi suyla haşlayınız.15 dakika haşladıktan sonra süzünüz.Tencereye tereyağ ilave ediniz.Makarnaları katınız,biraz ısıtınız.Servis ederken üzerine ezilmiş beyaz peynir katınız.Maydanozla süsleyiniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
MARMARİS TARHANASI
MALZEMELER:
Marmaris tarhanası
1 tatlı kaşığı salça
1 tablet etsu
1 kaşık tereyağ
kuru nane
YAPILIŞI:
Tarhanaları önceden ıslatınız.Daha sonra her tablet için bir bardak su ilave ediniz.Karıştırarak pişiriniz.İçine salça,et suyu tablet katınız.Tuzunu ilave ediniz.Başka bir tavada tereyağ ve naneyi kızdırınız.Üzerine dökünüz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
29 Ekim 2013 Salı
İSVEÇ KÖFTESİ
İSVEÇ KÖFTESİ
MALZEMELER:
2 dilim ekmek içi
1/4 su bardağı süt
750 gr kıyma
1 küçük soğan
1 adet yumurta
1/8 çay kaşığı yenibahar
1 / 8 çay kaşığı toz zencefil
tuz
karabiber
bitkisel yağ
2 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı un
1/4 su bardağı krema
tuz
karabiber
tereyağı
maydanoz, garnitür için
YAPILIŞI:
Küçük bir kapta, yumuşayana kadar süt ile ekmekleri ıslatınız.Geniş
bir kapta tüm köfte malzemeleri birleştiriniz ve ıslatılmış ekmekleri ekleyiniz.Pürüzsüz
olana kadar iyice karıştırınız.Küçük golf topu büyüklüğüne köftelere şekil veriniz.Orta ateşte büyük, derin bir
tavada köfteleri kızartınız.
Sos yapmak için, bir tavaya tereyağı ve unu biraz
çeviriniz.Daha sonra üzerine et suyunu ve kararabiber,tuz,zencefil ilave
ediniz.Koyulaşınca kremasını koyunuz ve altını kapatınız.Servis ederken
sırasıyla köftelerisosu ve kıyılmış maydanozları koyarak servis ediniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
28 Ekim 2013 Pazartesi
MUZLU PUDİNG
MUZLU PUDİNG
MALZEMELER:
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı süt
1 paket vanilya
3 adet muz, dilimlenmiş
1 paket fındıklı bisküvi
YAPILIŞI:
Şeker ve yumurtayı karıştırınız.Tuz, nişasta ve sütü ekleyiniz,
koyulaşana kadar pişiriniz ve vanilya ekleyiniz.Kaselerin kenarlarına bisküvi
ve üzerlerine muz dilimleri ile süsleyiniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
EV YAPIMI MISIR EKMEĞİ
EV YAPIMI MISIR EKMEĞİ
MALZEMELER:
3/4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1/3 su bardağı şeker
3 çay kaşığı kabartma tozu
3/4 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
Tüm kuru malzemeyi eleyiniz.Diğer malzemeyi birleştiriniz ve
kuru karışımın içine karıştırınız.Kalıbınızı yağlayarak hamuru dökünüz.200
derece fırında 20 dakika pişiriniz.Sıcakken içine tereyağ koyarak servis
ediniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
25 Ekim 2013 Cuma
ZEYTİN SALATASI
ZEYTİN SALATASI
MALZEMELER:
1 KASE BİBERLİ YEŞİL ZEYTİN
MAYDANOZ
TAZE SOĞAN
ZEYTİNYAĞI
LİMON
YAPILIŞI:
DOĞRANMIŞ YEŞİL ZEYTİN ÜZERİNE KIYILMIŞ MAYDANOZ VE KIYILMIŞ TAZE SOĞAN EKLEYİNİZ.ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI VE LİMON GEZDİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
İÇ PİLAV EŞLİĞİNDE TAVUK CİĞERİ
İÇ PİLAV EŞLİĞİNDE TAVUK CİĞERİ
MALZEMELER:
1 KUTU TAVUK CİĞERİ
2 ADET PATATES
1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
MAYDANOZ
SIVIYAĞ
UN
KIRMIZI BİBER TOZ
KARABİBER
TARÇIN
NANE
TUZ
YAPILIŞI:
TAVUK CİĞERLERİ AYIKLAYINIZ VE KUŞ BAŞI DOĞRAYINIZ . PATATESLERİ KUŞBAŞI DOĞRAYINIZ.PİRİNCİ YIKAYINIZ VE SIVI YAĞDA ŞEFFAFLAŞINCAYA KADAR KAVURUNUZ.İKİ SU BARDAĞI SU VE TUZ İLAVESİ İLE PİŞİRİNİZ.PİŞTİKTEN SONRA DEMLENİRKEN ÜZERİNE KARABİBER,TARÇIN VE NANE SERPİNİZ.DÜZ BİR TABAKTA UN ,TOZ KIRMIZIBİBER VE TUZ KARIŞTIRINIZ.DAHA SONRA CİĞERLERİ BU UNA BULAYINIZ. BİR TEL SÜZGECE ALARAK FAZLA UNU ELEYİNİZ.KIZGIN SIVI YAĞDA ÖNCE PATATESLERİ DAHA SONRA CİĞERLERİ KIZARTINIZ.SERVİS TABAĞINA CİĞERLERİ PİLAV VE MAYDANOZ EŞLİĞİNDE SERVİS EDİNİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
MANDALİNALI KEREVİZ
MANDALİNALI KEREVİZ
MALZEMELER:
1 adet kereviz
kerevizin sapları
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet mandalina
1 adet limon
4 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz
YAPILIŞI:
Yayvan bir tencereye havuçları dilimleyiniz.Kerevizin saplarını ince ince kıyınız ve zeytinyağı ekleyiniz.Kereviz sapları yumuşayıncaya kadar kavurunuz .Daha sonra kuru soğanı üzerinden dörde bölerek tencerenin ortasına oturtunuz.Kereviz ve patatesi soyarak kuşbaşı doğrayınız.Diğer malzemelerin üzerine ilave ediniz.Mandalinayı dilimleyerek üzerine yerleştiriniz.Limonun suyunu sıkıp sebzelerin üstüne gezdiriniz.Şeker ve tuz ilave ediniz.Bir bardak su ilavesiyle kısık ateşte suyunu çakene kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
23 Ekim 2013 Çarşamba
DOMATES SOSLU İTALYAN KÖFTESİ
DOMATES SOSLU İTALYAN KÖFTESİ
MALZEMELER:
Sos
3/4 su bardağı soğan, doğranmış
2 diş sarımsak kıyılmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
maydanoz, kıyılmış
1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 adet domates rende
1 tatlı kaşığı salça
1 / 2 su bardağı tavuk suyu
1/4 su bardağı kırmızı şarap
1 çay kaşığı şeker
2 yemek kaşığı taze kaşar peynir rendelenmiş
1/2 çay kaşığı tuz
Köfte
1/2 kg kıyma
1/2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
süte batırılmış, 2 dilim ekmek
1 adet yumurta
1/2 fincan peynir,
taze rendelenmiş
2 diş sarımsak, kıyılmış
maydanoz kıyılmış
karabiber zemin
1/4 bardak zeytinyağı
YAPILIŞI:
Sosun yapılışı:
Bir tencerede kısık ateşte yağda doğranmış soğan ve
sarımsağı çeviriniz. Maydanoz, fesleğen, domates, salça, şarap, şeker, peynir,
tuz ve kekik ekleyiniz. 30 dakika, ara
sıra karıştırarak, sosu pişiriniz.
Köftenin yapılışı: Büyük bir kapta et,yumurta, peynir, maydanoz,
sarımsak, kekik, tuz,biber, ekmek birlikte yoğurunuz. İri yuvarlak şekiller
veriniz.Yağda kızartınız.Üzerine sosu dökünüz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
LİMONLU –YULAFLI BİSKÜVİ PASTASI
LİMONLU –YULAFLI BİSKÜVİ PASTASI
MALZEMELER:
3/4 su bardağı şeker
1/4 su bardağı mısır nişastası
1 çimdik tuz
4 adet yumurta sarısı
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1/2 su bardağı limon suyu
2-3 paket yulaflı bisküvi
YAPILIŞI:
Muhallebiyi hazırlamak için bir tavada şeker, mısır nişastası
ve tuzu karıştırınız. Başka bir kapta yumurta sarıları, süt ve kremayı iyice
çırpınız. Sütlü karışımı şekerli karışımın üzerine ekleyiniz ve sürekli karıştırarak
kaynayana kadar kısık ateşte pişiriniz. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp tereyağı
ve limon rendesini ekleyip, tereyağı eriyene kadar karıştırınız. Son olarak
limon suyunu da ekleyip karıştırınız. Muhallebiyi ara ara çırparak soğuyana
kadar bekleyiniz.20 cm x 20 cm
bir kalıbın tabanına streç film seriniz. Üzerine yulaflı bisküvileri diziniz.
Bisküvilerin üzerine muhallebinin 1/3’ünü yayınız ve bir kat bisküvi bir kat muhallebi olacak şekilde 3
kat devam ediniz. En son katına muhallebi sürdükten sonra üzerini streç film
ile kaplayıp buzdolabında 3-4 saat bekletiniz. Servis edeceğiniz zaman
kenarlardaki streç filmlerden tutup kalıptan çıkarınız. Kare dilimleyip üzerini
limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyerek servis ediniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
PASTIRMALI PATATES GÜVEÇ
PASTIRMALI PATATES GÜVEÇ
MALZEMELER:
6 adet patates
tuz
karabiber
2 diş sarımsak
1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri
1 su bardağı tulum peyniri
8 dilim pastırma
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
maydanoz
tereyağı
YAPILIŞI:
Önceden fırını 250derece ısıtınız.Tereyağı ile bir borcamı ovalayınız.Patates
dilimlerinin yarısını diziniz.Tuz ve
karabiber serpiniz.Kıyılmış sarımsak serpiniz.Daha sonra, rendelenmiş peynir ve
pastırma serpiniz.Patates dilimlerinin geri kalanını diziniz.Ayrı bir
karıştırma kabında süt, yumurta, tuz ve karabiberi çırpınız.Patatesin üzerine
süt karışımını dökünüz.Üstüne maydanoz ekleyiniz.75 ila 90 dakika pişiriniz.Kesme
ve servis etmeden önce 20 dakika bekletiniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
22 Ekim 2013 Salı
BEZELYELİ-ŞEHRİYELİ PİLAV
BEZELYELİ-ŞEHRİYELİ PİLAV
MALZEMELER:
2 Su Bardağı Baldo Pirinç
1 Çay Bardağı Tel Şehriye
1 Su Bardağı Konserve Bezelye
3 Su Bardağı Sıcak Su
1 Adet Tavuk Bulyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
5 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Pirinci 1 saat kadar ılık ve hafif tuzlu suda
bekletiniz.Tencereye sıvıyağı koyunuz ve şehriyeleri kavurunuz, pirinçleri ekleyerek
3 dakika daha kavurunuz ardından bezelyeliri ekleyerek karıştırınız.Sıcak suyu
,tavuk bulyonu ve tuzunu ekledikten sonra altını kısarak pişmeye bırakınız.Piştikten
sonra üzerine kağıt havlu sererek dinlendiriniz..
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
KREM ŞANTİLİ KEK
KREM ŞANTİLİ KEK
MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
150 gr margarin
Yarım su bardağı greyfurt suyu
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik un
1 paket kabartma tozu
1 paket krem şanti
1 adet mandalina
YAPILIŞI:
3 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri şeker tamamen
eriyip yumurta karışımı kar gibi oluncaya kadar çırpınız.Kabaran karışıma
margarin ve toz kremşantiyi ekleyerek karıştırmaya devam ediniz. Greyfurt
suyunu ve ununu ekledikten sonra 1 dakika karıştırınız, son olarak kabartma
tozunun ekleyip 30 saniye kadar karıştırınız.Yağladığınız kek kalıbına yıkayıp
kabuklarıyla dilimlediğiniz mandalinayı diziniz. Üzerine kek hamurunu dökünüz.Önceden
180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişiriniz. Fırından almadan
önce kekin ortasına kuru bir kürdan ya da bıçak batırarak içini kontrol ediniz.Pişen
keki fırından alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar tezgahta bekletiniz. Soğuyan keki kalıptan
çıkartıp dilimleyiniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
21 Ekim 2013 Pazartesi
ÇITIR ŞEFTALİ
ÇITIR ŞEFTALİ
MALZEMELER:
120 gr tereyağı
3/4 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı mısır gevreği
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı esmer şeker
1 çay kaşığı zencefil
1 kutu konserve şeftali
Veya
YAPILIŞI:
Bir kapta tereyağı ve şekeri eritiniz. Mutfak robotu ile
mısır gevreği eziniz.Başka bir kapta diğer malzemeleri karıştırınız ve 3-5
dakika çırpınız.Bir borcama şeftalileri yayınız.Üzerine karışımı dökünüz.180
derece fırında 7 dakika pişiriniz.Yanında dondurma ile servis ediniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
FIRINDA PEYNİRLİ KARNABAHAR
FIRINDA PEYNİRLİ KARNABAHAR
MALZEMELER:
1 baş karnabahar
2 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı un
1 tutam acı kırmızı pul biber
2 su bardağı süt
1 -2 bardak peynir, rendelenmiş
1 / 2 çay kaşığı sarımsak tozu
tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
Karnabaharı çiçek çiçek ayırınız.Yumuşayana kadar benmari
usulü pişiriniz. Tereyağını eritiniz .Kırmızı pul biber ve sarımsak tozu
ekleyiniz.Un katınız ve pürüzsüz olana
kadar her zaman karıştırarak süt ilave ediniz.Kremsi olana kadar orta ateşte,
sürekli karıştırarak pişiriniz.1 su bardağı peynir ekleyiniz ve eriyene kadar
karıştırınız.Tuz ve karabiber katınız.Bir fırın kabına karnabaharı
diziniz.Karnabaharın üzerine eşit peynir sosunu dökünüz ve sonra 1 bardak rende
peynir serpiniz.Üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI
ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI
MALZEMELER:
1,5 su bardağı pirinç
5 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı salça
1/2 demet dereotu (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı su (dolma içi için)
Tuz
2 adet küp şeker
1 çorba kaşığı kuru nane
YAPILIŞI:
Lahana, yapraklarını
ayırdıktan sonra, bol suda haşlayınız. Suyunu süzünüz.Soğanları doğrayınız.zeytinyağında
fıstıkla birlikte kavurunuz.Soğanlar sararınca üzerine yıkanmış pirinçleri
ilave ediniz ve kavurunuz.Daha sonra üzerine bir bardak su ve diğer malzemeleri
katınız.Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.Soğuduktan sonra sarma
işlemine geçiniz.Yaprağın damar kısmı içe gelecek şekilde yayınız. Harçtan bir
kaşık alınarak ortasına koyunuz. Her iki yandan içe kıvırarak, rulo şeklinde
sarınız.Tencerenin dibine lahananın saplarını koyunuz ve sarmaları aralıksız
bir biçimde kat kat diziniz.Üzerini aşacak kadar sıcak su ve tuz ilave ediniz ve
ağır ateşte sarmalar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.Soğuduktan sonra limon
dilimleriyle süsleyerek servis yapınız.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
ARAP USULÜ BABAGANNUŞ
ARAP USULÜ BABAGANNUŞ
MALZEMELER:
5 Adet Patlıcan
4 Çorba Kaşığı Süzme Yoğurt
1 Çorba Kaşığı Tahin
1 Diş Sarımsak Rendesi
2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
Tuz
250 Gr. Kıyma
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Adet Domates
2 Adet Yeşil Biber
YAPILIŞI:
Patlıcanları ocakta çevirerek her yerini közleyiniz.Sıcaklığı
hafif gidince kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayınız, sonra sırasıyla limon
suyu,sarımsak rendesi,yoğurt,tahin ve tuzu koyarak karıştırınız.Servis tabağına
koyunuz üzerine sıvıyağında kavurduğunuuz kıymayı onun üzerine de kabuklarını
soyup küp küp doğradığınız domates ve biberleri koyunuz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
20 Ekim 2013 Pazar
ANANAS & MUZ İÇECEĞİ
ANANAS & MUZ İÇECEĞİ
MALZEMELER:
1 adet muz
1 bardak taze veya dondurulmuş ananas parçaları
1 bardak hindistan cevizi suyu veya süt
portakal suyu veya
ananas suyu
½ su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı bal
YAPILIŞI:
Pürüzsüz olana kadar bir blender yardımı ile karışımı elde ediniz.Servis ederken içine buz ve nane
yaprakları ilave ediniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
FIRIN POŞETİNDE BİFTEK
FIRIN POŞETİNDE BİFTEK
MALZEMELER:
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
10 adet mantar
300 gr dana biftek
Tuz,
Karabiber
Kekik
Kırmızı pul biber
YAPILIŞI:
Biftekleri parmak kalınlığında jülyen doğrayınız.Soğanın ve
sarımsakların kabuğunu soyup 2-3 parçaya bölünüz. Mantarları boyuna 2 parçaya
bölünüz.
Tüm malzemeyi baharatlarını da ekleyerek fırın poşetine
alınız. Fırın poşetini tepsiye yerleştiriniz, poşetin ağzını kapatıp bıçak
yardımıyla üzerinde 2-3 delik açınız.
Etleri 200 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar
pişiriniz.Yeşillikler ile servis yapınız.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
DOMATES SOSLU KÖFTELİ MAKARNA
DOMATES SOSLU KÖFTELİ MAKARNA
MALZEMELER:
250 gr. YAĞSIZ KIYMA
2 YEMEK KAŞIĞI GALETA UNU
1 ADET KÜÇÜK KURU SOĞAN
MAYDANOZ
2 ADET OLGUN DOMATES
6 DİŞ SARIMSAK
TUZ
KARABİBER
SIVI YAĞ
1 PAKET BURGU MAKARNA
YAPILIŞI:
MAKARNALARI TUZLU SUDA 15 DAKİKA HAŞLAYIP,SÜZÜNÜZ.BİR TAVADA DOMATESLERİ RENDELEYİNİZ VE İÇİNE SARIMSAKLARI AYIKLAYIP İNCE İNCE DİLİMLEYİNİZ.TUZ İLAVE EDEREK SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR PİŞİRİNİZ.KIYMANIN İÇİNE SOĞANI RENDELEYİNİZ.TUZ,KARABİBER VE GALETA UNUNU KATINIZ.MAYDONAZLARI İNCE İNCE KIYINIZ . BİR KISMINI SÜS İÇİN AYIRINIZ.DİĞER KISMINI KÖFTEYE KATINIZ.KÖFTEYİ İYİCE YOĞURUNUZ VE MİSKET ŞEKLİNDE YUVARLAYINIZ.KIZGIN YAĞDA KIZARTINIZ.MAKARNAYA YAĞ İLAVE EDİNİZ.SERVİS TABAĞINA ÖNCE MAKARNALARI ,ÜZERİNE DOMATES SOSUNU VE KÖFTELERİ KOYUNUZ.KIYILMIŞ MAYDANOZ İLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
19 Ekim 2013 Cumartesi
MENEMEN
MENEMEN
MALZEMELER:
1 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
3 Adet Yumurta
2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI:
Sivri biberleri çekirdeklerini ayıklayıp, ince ince
doğrayınız. Sıvı yağ ile 1-2 dakika orta ateşte kavurunuz. Biberleri çok
öldürmeyiniz, hafif diri daha güzel oluyor.Kabuklarını soyup, doğradığınız
domatesleri ekleyiniz ve domatesin çiğ tadı gidene kadar 3-4 dakika daha
kavurunuz ve karışımın üzerine yumurtaları kırınız.
Yumurtaları bütün halde yemekten hoşlanıyorsanız, tavanın
üzerine bir kapak kapatarak, yumurtanın şeffaf olan akları beyazlaşana kadar
pişiriniz. Menemeni karıştırılmış şekilde seviyorsanız, yumurtaları kırdıktan
sonra hafifçe karıştırınız ve aralıklar ile karıştırarak pişiriniz.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
BADEMLİ BÖRÜLCE SALATASI
BADEMLİ BÖRÜLCE SALATASI
2 ADET PATATES
1 ÇAY BARDAĞI BADEM
1/2 kg. TAZE BÖRÜLCE
ZEYTİNYAĞI
LİMON
SARIMSAK
TUZ
YAPILIŞI:
BADEMLERİN ÜZERİNE ÇIKACAK KADAR SU İLE DOLDURUNUZ.ATEŞTE BİR TAŞIM KAYNATIP SUYU SOĞUYUNCAYA KADAR BEKLETİNİZ.DAHA SONRA KABUKLARI KOLAYCA SOYULACAKTIR.PATATESLERİ VE BÖRÜLCELERİ AYRI AYRI HAŞLAYINIZ.SERVİS TABAĞINA HAŞLANMIŞ VE SOĞUTULMUŞ BÖRÜLCELERİ,DİLİMLENMİŞ VE HAŞLANMIŞ PATATESLERİ,SOYULMUŞ BADEMLERİ YERLEŞTİRİNİZ.DÖVÜLMÜŞ SARIMSAKLARI,LİMON SUYU,TUZ VE ZEYTİNYAĞINI BİRLİKTE ÇIRPARAK SALATANIN ÜZERİNE GEZDİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
ZENCEFİL ÇAYI
ZENCEFİL ÇAYI
MALZEMELER:
BİR BOĞUM TAZE ZENCEFİL
TAZE NANE
KABUK TARÇIN
BAL
YAPILIŞI:
ZENCEFİLLERİ İNCE İNCE DOĞRAYINIZ.ONBEŞ DAKİKA KADAR İÇİNE KABUK TARÇIN KATARAK KAYNATINIZ.BARDAKLARA TAZE NANE YERLEŞTİRİNİZ.BİR KAŞIK BAL İLAVE EDEREK ÇAYINIZI DOLDURUNUZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA
KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA
MALZEMELER:
250 gr. yağsız kıyma
3 orta boy beyaz soğan, doğranmış
1/4 su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak kıyılmış
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
tuz ve karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet doğranmış domates
1/4 bardak sek beyaz şarap
1/2 -1 çay kaşığı. tarçın
1 paket erişte
3/4 fincan Ramano veya başka bir sert peynir
BEŞAMEL SOS:
100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
10 su bardağı ılık süt
8 yumurta, oda sıcaklığında
1 su bardağı rendelenmiş sert peynir (romano, parmesan)
tuz ve karabiber
3/4 çay kaşığı hindistan cevizi
Daha sert peynir üzerine rendeleyiniz
YAPILIŞI:
Yaklaşık 10 dakika orta ateşte yağda doğranmış soğanı
kavurunuz, sarımsak ve defne yaprağı ekleyiniz ve 5 dakika pişiriniz. Dana
kıymasını da ekleyiniz yaklaşık 15-20
dakika pişirmeye devam ediniz.Şarap ve salça ekleyiniz. Daha sonra doğranmış
domates , tuz ,biber, tarçın ve kekik ekleyiniz. Ateşi kapatınız ve dinlendiriniz.10-12 dakika, al
dente olacak kadar tuzlu suda büyük bir tencerede erişte pişiriniz.
BEŞAMEL SOS:
Bir orta boy tencereye tereyağı ekleyiniz ve orta ateşte
eritiniz. Unu ekleyiniz ve çırpınız. Rengi sararınca sütünü
ekleyiniz,koyulaşınca ateşten alınız ve 5 dakika soğutunuz.Daha sonra
yumurtaları katıp sürekli çırpınız. Şimdi, peynir ve baharat ekleyiniz.Her şey
hazır olduğunda kalıbınızı biraz yağlayınız erişteleri beşamel sos ile
karıştırıp yarısını kalıba yerleştiriniz.Ortaya kıyma sosu koyunuz.Üzerine
kalan erişteyi yerleştiriniz.En üste rendelenmiş peynir ile kaplayınız.250
derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com.
18 Ekim 2013 Cuma
17 Ekim 2013 Perşembe
ÇELEBİ AŞI (BALIKESİR YÖRESİ)
ÇELEBİ AŞI (BALIKESİR YÖRESİ)
MALZEMELER:
6 adet tavuk pirzola
1 su bardağı süt
2 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
1 yumurtanın üzerine, 1 su bardağı süt dökünüz ve azar azar
un ekleyerek hamuru yoğurunuz .Yoğrulan hamuru dinlenmeye bırakınız. 6 adet
tavuk pirzolayı, 1 çay kaşığı tuz serpilen suyla haşlayınız. 2 adet soğanı
küçük küçük doğrayıp pembeleşene kadar kavurunuz. Pembeleşen soğanlara 2 yemek
kaşığı salça ekleyiniz. Haşlanan tavukların suyunu salçayla kavrulan soğanın
üzerine dökünüz ve 1 çay kaşığı tuz serpiniz. Haşlanmış tavukları didikleyip
tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle lezzetlendiriniz. Dinlenen hamuru 3 eşit bezeye
ayırınız. Bezeleri açınız ve 2 parmak genişliğinde karelere ayırınız. Karelere
tavuk eti yerleştiriniz ve sarınız. Sarılan hamurların uçları da burularak
kapatınız(bayram şekeri gibi) Hamurlar
kaynayan salçalı tavuk suyuna atılıp mantı gibi pişirilir.Çelebi Aşı servise
hazırdır.Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
YOĞURTLU MOR PRENSES
YOĞURTLU MOR PRENSES
MALZEMELER:
1 ADET MOR LAHANA
1 KASE SÜZME YOĞURT
3 YEMEK KAŞIĞI MAYONEZ
4 DİŞ SARIMSAK
TUZ
YAPILIŞI:
MOR LAHANAYI VE SARIMSAĞI RONDODAN GEÇİRİNİZ.YOĞURT,TUZ,MAYONEZ İLAVE EDİP KARIŞTIRINIZ.ÜZERİNİ DEREOTU İLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
WAFFLE IN TARİHÇESİ
WAFFLE IN TARİHÇESİ
2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin birkaç yıl öncesinde
Brüksel’de yaşayan bir çift, Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları
waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya
eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici ve farklıdır. Hamurun mayalanması
sonucunda waffle artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetlidir. Bu ‘yeni’
keşfettikleri lezzeti önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra
1960’da Dünya Brüksel Fuarı’nda açtıkları stantta bu lezzeti Brüksellilere
tanıtır. Bu tanıtım sonrasında Vermersch’in waffle’ının ünü yayılmaya başlar,
yeni yeni waffle restoranları açılır. Bu başarıyı takiben Vermersch ve ailesi,
bu yeni waffle’ı tanıtmak üzere 1964’te Dünya New York Fuarı’na giderler. Avrupa’dan
gelen bu yeni tatlı büyük beğeni toplar. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan
Amerikalılar’a bu waffle Belçika waffle’ı olarak tanıtılır. İşte günümüzde
Amerika’da da sevilerek tüketilen Belçika waffle’ı, Amerikalılarla ve tüm dünya
ile bu şekilde tanışmıştır.
Waffle Çeşitleri
2
Genel adı Belçika waffle’ı olsa da Belçika içinde de waffle
yapımında farklılıklar vardır. Kullanılan malzemelerden waffle’ın şekline kadar
pek çok kriter waffleları birbirinden farklı kılar. Belçika’da genel olarak iki
tür waffle’la karşılaşırsınız; Brüksel usulü waffle ve Liege usulü waffle.
Brüksel Usulü Waffle
5
Brüksel waffle’ı; kalın, mayalanarak kabartılmış ve kare
şekil verilmiş wafflelardır. Yapımında maya dışında kabartma malzemesi
kullanılmaz. Kabarık yapısı sayesinde waffle yüzeyindeki ‘çukur gözenekler’ çok
daha derin olurlar ve bu sayede çok daha fazla malzeme waffle’ın gözeneklerine
dolar. Bu waffle’ı Brüksel’de pek çok pastane ve restoranda tadabileceğiniz
gibi aynı zamanda sokak satıcılarından da alabilirsiniz. Sokak satıcıları
genellikle waffle’ı üzerine pudra şekeri, krema ve çikolata sosu dökerek servis
yapar. Dilerseniz de waffle’ınızı çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz.
Liège Usulü Waffle
3
Belçika’nın bir şehri olan Liege’den çıkmış olan bu waffle,
Brüksel waffle’ına göre daha ince ve küçüktür. Oval bir şekle sahip olan Liege
waffle’ı ince olmasına rağmen oldukça doyurucudur. Liege waffle’ının en önemli
özelliği; kıtırlı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kıtır yapıyı sağlamak için
waffle hamuruna pişirilmeden önce büyük granüllü şeker (parelsuiker) eklenir.
Bu şeker granülleri waffle pişerken erir ve karamelize olur ve kıtır kıtır bir
yapı oluşturur. Liege waffle’ı renk olarak biraz daha altın sarısıdır ve
üzerine sos eklenmeden, sade olarak da tüketilir.
Bir not: Brüksel usulü waffle’ın orijinal adı; Gaufres de
Bruxelles, Liège usulü waffle’ın orijinal adı ise Gaufres de Liège’dir.
Waffle nasıl yenir?
waffle
Brüksel sokaklarında dolaşırken dayanılmaz güzellikte bir
koku duyarsanız ve onu takip ederseniz mutlaka bir waffle standının önünde
bulursunuz kendinizi. Belçika’da waffle yemek için çok sayıda seçeneğiniz var.
Dilerseniz bir restoranda oturup çatal bıçağınızı kullanarak waffle yiyebilir, dilerseniz
de sokaklarda kurulan waffle stantlarından bir waffle alıp şehri dolaşırken bu
lezzetli tatlıyı yiyebilirsiniz.
Bir not: Özellikle Grote Markt çevresinde çok sayıda waffle
satıcısı bulabilirsiniz.
Waffle temelde yumurta, un, süt, şeker ve mayanın
karıştırılmasıyla yapılır fakat malzemelerin miktarına ve türüne göre tatlarda
değişiklikler olur. Waffle hamuru pişirildikten sonrası ise size kalmıştır.
Tadacağınız waffle’ı dilediğiniz şekilde renklendirmek ve tatlandırmak için
çeşit çeşit soslardan, çikolatalardan, marmelatlardan, kuru ve taze
meyvelerden, kuru yemişlerden, reçellerden ve farklı malzemelerden dilediğinizi
seçmeniz yeterli.
Waffle alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta,
waffle’ın taze pişmiş olup olmadığıdır. Taze pişmiş ve orta sıcaklıkta bir
waffle en idealidir. Aldığınız yere göre değişmekle beraber waffle, malzemeleri
eklendikten sonra katlanarak ya da düz bir şekilde servis edilir. Yerken
zorlanmak istemiyorsanız malzeme seçiminizde özenli davranmak yararınıza
olacaktır.
15 Ekim 2013 Salı
BAL KABAĞI ÇORBASI
BAL KABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
2 Bardak püre halinde bal kabağı
4 Adet sarımsak
1 Orta boy soğan
1 Közlenmiş sarı biber yada kırmızı biber
1 Közlenmiş patlıcan
2 Domates küp küp doğranmış
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı kekik
YAPILIŞI:
Soğanları küp küp doğrayınız ve soteleyiniz üzerine
sarımsakları ekleyip biraz kavurunuz. Küp küp doğranmış domatesleri ilave ediniz
ve domatesler ezilinceye kadar pişiriniz.Közlenmiş patlıcan ve biberi bütün şeklinde
ekleyiniz . Üzerine kabakları da ilave ediniz. İsterseniz et yada tavuk suyu
isterseniz normal sıcak su ilave edip kaynamaya başladığında el blenderi ile
çorba tenceresinde hepsini çekiniz. Ayrı yerde zeytin yağı ve kekik kızdırınız ve üzerine dökünüz, biraz
kaynadıktan sonra altını kapatınız .
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
14 Ekim 2013 Pazartesi
ELMALI SALATA
ELMALI SALATA
MALZEMELER:
3 Adet Elma
1 Adet Salatalık
2-3 Adet havuç
1/2 Bardak ceviz
1 Diş sarımsak
2 Bardak yoğurt
1 Yemek kaşığı mayonez
Tuz
YAPILIŞI:
YAPILIŞI:
Havuçları rendeleyiniz ve biraz sıvıyağ ile kavurunuz bir
kenara alıp soğutunuz. Diğer yandan elmaları küp küp doğrayınız, salatalığı
doğrayınız, bir kase içine mayonez, yoğurt sarımsak ve tuzu karıştırınız
elmaların üzerine dökünüz. En üstüne havuç soteyi ve cevizleri ekleyip soğuk
servis yapınız.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com