SÜLEYMANİYE ÇORBASI (OSMANLI MUTFAĞI)
Süleymaniye çorbası, Osmanlı saray mutfağında çok sık
hazırlandığı bilinse de asıl kaynağı hakkında çok fazla bilgi yok.Osmanlı
mutfağına ait Süleymaniye çorbası hem çok lezzetli hem de çok besleyici.
Oldukça doyurucu olan bu çorbanın yanına sadece salata ekleyerek ana yemek
olarak bile sunabilirsiniz.
MALZEMELER:
1su bardağı kırmızı mercimek
6 su bardağı su
200-250 gr ıspanak
2 adet küçük boy havuç
1 adet domates
1 adet kabak
½ kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Köftesi için
150-200 gr kıyma
Tuz
karabiber
1 çorba kaşığı un
YAPILIŞI:
Köfteleri yapmak için kıymaya tuz ve karabiber ekleyerek iyice
yoğurunuz.Fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayarak bir çorba kaşığı un
serpilmiş tepsiye alınız ve tepsiyi sallayarak köftelerin yuvarlanarak una
bulanmasını sağlayınız.Bir su bardağı kırmızı mercimeği sekiz su bardağı su ile
yaklaşık on beş dakika kadar kaynatınız..Mercimek yumuşamaya başlayınca una
bulanmış köfteleri atıp on dakika daha köftelerle birlikte kaynatınız.Ayrı bir
sos tavasında iki çorba kaşığı zeytinyağını kızdırınız ve doğranmış soğanları
ekleyerek soğanlar şeffaflaşana kadar kavurunuz.Dövülmüş sarımsakları da
ekleyip kavurmaya devam ediniz.Bir-iki dakika sonra sırasıyla, rendelenmiş
havuç, kabak ve doğranmış ıspanağı ekleyerek sotelemeye devam ediniz.Sebzeler
tam yumuşamadan doğranmış domatesi de ekleyerek harmanlayınız ve sotelediğiniz
sebzeleri kaynamakta olan köfteli mercimeğin içine aktarınız.Baharatları ve
tereyağını da ilave ediniz ve üç-beş dakika sonra ocağı söndürünüz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder