SAYFALAR

27 Kasım 2013 Çarşamba

SÜLEYMANİYE ÇORBASI (OSMANLI MUTFAĞI)



SÜLEYMANİYE ÇORBASI (OSMANLI MUTFAĞI)

Süleymaniye çorbası, Osmanlı saray mutfağında çok sık hazırlandığı bilinse de asıl kaynağı hakkında çok fazla bilgi yok.Osmanlı mutfağına ait Süleymaniye çorbası hem çok lezzetli hem de çok besleyici. Oldukça doyurucu olan bu çorbanın yanına sadece salata ekleyerek ana yemek olarak bile sunabilirsiniz.
MALZEMELER:
1su bardağı kırmızı mercimek
6 su bardağı su
200-250 gr ıspanak
2 adet küçük boy havuç
1 adet domates
1 adet kabak
½ kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Köftesi için
150-200 gr kıyma
Tuz
karabiber
1 çorba kaşığı un
YAPILIŞI:
Köfteleri yapmak için kıymaya tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğurunuz.Fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayarak bir çorba kaşığı un serpilmiş tepsiye alınız ve tepsiyi sallayarak köftelerin yuvarlanarak una bulanmasını sağlayınız.Bir su bardağı kırmızı mercimeği sekiz su bardağı su ile yaklaşık on beş dakika kadar kaynatınız..Mercimek yumuşamaya başlayınca una bulanmış köfteleri atıp on dakika daha köftelerle birlikte kaynatınız.Ayrı bir sos tavasında iki çorba kaşığı zeytinyağını kızdırınız ve doğranmış soğanları ekleyerek soğanlar şeffaflaşana kadar kavurunuz.Dövülmüş sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam ediniz.Bir-iki dakika sonra sırasıyla, rendelenmiş havuç, kabak ve doğranmış ıspanağı ekleyerek sotelemeye devam ediniz.Sebzeler tam yumuşamadan doğranmış domatesi de ekleyerek harmanlayınız ve sotelediğiniz sebzeleri kaynamakta olan köfteli mercimeğin içine aktarınız.Baharatları ve tereyağını da ilave ediniz ve üç-beş dakika sonra ocağı söndürünüz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder