BİLİNİ
Genellikle Hanuka ve Şavuot zamanlarında yapılan Blini
(Blintze, Blintz, Blin, Bliny olarak da adlandırılır), Yahudi mutfağının bir
parçasıdır. Bir çeşit pankek olan Blini;
Yumurta, su, süt, tuz ve undan oluşan karışımın genellikle dolgu bir peynir ile
doldurulup yağda kızartılması ile hazırlanır.
MALZEMELER:
4 yumurta
1 su bardağı un
1/3 su bardağı şeker
3/4 bardak süt
1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı vanilya
Bir tutam tuz
Pişirme yağı
Ayrıca yapışmaz tava
Dolgu malzemeleri:
1 su bardağı az yağlı ricotta peynir
1 paket krem peynir
1/4 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı taze limon suyu
1 çay kaşığı vanilya
Bir tutam tuz
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri bir çatal, el mikseri ya da mutfak robotu
vs. yardımı ile içinde topak kalmayacak şekilde karıştırınız.Yapışmaz tavayı
orta ateşte ısıtınız. Yeterince ısındığını test etmek için bir tavaya çok az
bir su atın, su cızıldarsa sıcaklık iyi demektir. Su tavanın dışına fırlarsa
tavanız çok ısınmıştır. Biraz soğumasını bekleyiniz.Pişirme yağı ile tüm tavayı yağlayınız ve 1/3 bardak dolusu blini karışımını dökünüz.
Tavayı hareket ettirerek karışımın ince ve pürüzsüz bir daire şeklini almasını
sağlayınız.Bir tarafı hafif kahverengi olana kadar pişiriniz ama diğer tarafını
pişirmek çevirmeyiniz. Spatula yardımı ile yağlı kağıt üzerine alınız.Pişirme
işlemi bittikten sonra bir karıştırma kabına tüm dolgu malzemelerini koyunuz,
çatal yardımı ile iyice karıştırınız. Malzemeler iyi harmanlanmış ama biraz
pütürlü olmalıdır.Malzemeleri bilinin içine kenarlarında boşluk olacak şekilde
doldurup, zarf şeklinde kapatınız ve rulo şeklinde sarınız.Bir tavanın içine
1/4 fincan bitkisel yağ dökünüz. Orta dereceli ateşte yağ ısındıktan sonra rulo
şeklindeki Bilinileri 2 dakika, hafif kahverengileşinceye kadar kızartınız.Bilini’yi
sıcak servis yapınız. Servis ederken üzerine doğranmış meyve, çırpılmış krema,
ekşi krema, elma sosu ya da akçaağaç şurubu koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder