TRAKYA TARHANASI
MALZEMELER:
2 adet ekmek hamuru
tuz.
YAPILIŞI:
Kırmızıbiberi yıkadıktan sonra saplarını kesiniz ve
çekirdeklerini çıkarınız. Daha sonra 7-8 parçaya bölerek tencereye koyunuz ve
ocakta kaynamaya bırakınız. 2
kg Domatesi
kuşbaşı olarak doğrayınız ve ocakta kaynamakta olan kırmızı biberlerin
üstüne koyunuz .2 kg
kuru soğanın kabuklarını soyunuz ve dörde bölünüz ve tencereye ilave
ediniz.Havuçları da halka halka kesiniz ,onları da katınız.Karışım kaynamaya
devam ederken ara ara karıştırınız. Karışım pişince ocağın altı kapatınız ve
soğumaya bırakınız. Soğuyunca el blenderi ile çekiniz. Buğday ununu büyük bir
leğene koyunuz. Ortasını havuz yaparak açınız karışımı unun ortasına boşaltınız .Daha sonra havuzun
ortasına yoğurt, yaş ekmek mayası ve tuz ilave ediniz. Harcı katı malzemeler
ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde karıştırınız. Tarhana hamuru
fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana hamurunun üzerine temiz bir bez örterek
3 gün dinlenmeye bırakınız. Tarhana hamurunu günde 3–4 defa yoğurunuz. 3 gün
boyunca bu yoğurma işlemine devam ediniz ve daha sonra tarhanayı avuç içi büyüklüğünde
yapraklar halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine seriniz ve kurumaya
bırakınız. Ertesi gün ters çevirerek kurumasını sağlayınız.Kuruyunca robotton
çekiniz toz haline getiriniz; ve tekrar kurumaya bırakınız. Kuruyunca bez
torbalarda yada kavanozda buzdolabında kışın tüketilmek üzere saklayınız.
Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder