GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

12 Haziran 2013 Çarşamba

TOKAT TAVASI


Tarihçesi:

Bu tarifimle birlikte Tokat yöresinin Yemek kültürüne biraz değineceğim . Tokat 'ın kendine özgü yemekleri, Türkiye’nin her yerinde pişirilen yemeklerin,Tokat’ta ki pişirme tarzı ve Tokat’ta yemek kültürünün yanı sıra gelişen günümüzde unutulmaya başlayan geleneklerin hatırlatılması konularında gerek Tokat ili merkezi gerekse ilçeleri hayli zengin örneklere sahiptir.
Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği,büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır.Mutfağa halk ağzı ile ‘işevi’ veya’akşana’denir.Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken,diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak çıkarıldığı şirehane geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.Bu gün bile Tokat' ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Çok zengin bir mutfağa sahip olmakla birlikte, fırında üretilen Tokat Tavası gibi bir çok lezzete hakimdir…


Malzemeler:

1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz)
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doşranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Hazırlanışı:

Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır .Sarımsaklar dişleri çıkartılır.Arkadan soğanlar soyulur.Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme tenceresine sırasına göre en altta patates ,arpacık soğan ,patlıcan ,yeşil biber ,taze kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar konulur).
Etler , etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir.  Kuyruk yağların üzerine son olarak baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir.
Bu malzemeler 1 .5 . saat fırında orta hararetle tutulur. 1 .5 saat sonra malzeme fırından çekilir. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözetilir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir.
Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış domates konur .Domatesin diğer yarısı da doğranarak üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir .
Fırından alınan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımı ile malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok: