GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

21 Haziran 2013 Cuma

BİTKİSEL ÇAYLAR VE FAYDALARI


BİTKİSEL ÇAYLAR VE FAYDALARI

Açelya çayı

En popüler kan dindirici bitkilerden biridir. Mide ağrılarında, mayasıl, ülser, gastrit, vs hastalıklarda mide ve basur kanamalarında, ayrıca yara ve burun kanamalarında kullanılır. Dişeti iltihabında gargara şeklinde kullanılır. Geride kalan tortuları yara, şişlik ve mayasıl üzerinde konursa tedavi edici güce sahiptir. Kaynatılan aynı poşet egzama gibi yaralar üzerinde sürülürse faydalıdır.

Ada çay
Bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına karşı etki gösterir. Ağız boğaz mukozasında iltihabı gidermede etkilidir. Soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yararlıdır. Ada çayı salgı düzenleyicidir. Hazım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.


Atkuyruğu çayı

İçerdiği flavanoitlerden dolayı, idrar arttırıcı, kan indirici, terletici ve vücuda mineral sağlayıcı etkisi vardır. Silisilik asit ve benzeri mineral maddeleri idrar arttırıcı etki yanında saç dökülmeleri ve çabuk kırılan tırnaklarda iyileştirici etki göstermektedir. Dahilen romatizmada ve ödemlerin boşaltılmasında, idrar yolları ve idrar torbasının yıkanmasında kullanılır haricen, zor iyileşen yaralar için kullanılmaktadır.


Aynısafa çayı
Aynı safa antiseptiktir. Antifungal ve antiviral etkilere sahiptir. Bu yüzden hafif deri hastalıklarında kullanılır. Küçük deri yaraların tedavisinde, bazı deri hastalıklarında kullanılır. Yumuşatıcı ve kaşıntıyı önleyici olarak, sıyrıklarda, çatlaklarda, böcek sokmalarında, pişiklerde, yaygın olmayan yüzeysel yanıkların tedavisinde, ağızdaki yaralarda, ağrı giderici, bacak ülserlerinde, hemoroid de ve anal egzamada kullanılır. Dahilen ise gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında iltihap giderici etkisinden yararlanılmaktadır.



Biberiye çayı
Sindirim sistemi rahatsızlıkları, kramplı mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları, kas ve eklem romatizması, sinirsel rahatsızlıklar, alçak kan basıncı, kronik güçsüzlük, romatizma ve gut hastalıklarına faydalıdır.


Bodurotu çayı
Mide ağrıları, öksürük, dizanteri, karaciğer hastalıkları, karaciğer yetmezliği, ateş düşürme, sedef, egzama, mantar, kaşıntılı allerjiler de kullanılır. Bay ve bayanlarda cinsel gücü arttırmada kullanılır.


Çakşır çayı
Cinsel gücü arttırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır.


Çuha çiçeği çayı
Sakinleştirici spazm çözücü, uyku getirici, idrar ve salgı arttırıcı, ayrıca balgam söktürücü etkileri vardır. Öksürük, bronşit ve soğuk algınlığında uykusuzluk ve sinirsel rahatsızlıklarda kullanılır.



Ebe gömeci çayı
Solunum sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonları bronşitte göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğe sahiptir. Ağız mukozası hastalıkları, faranjit, bronşit, soğuk algınlığı astım ve gripte kullanılır.



Funda çayı
Diüretik, idrar yolları antiseptiği, safra söktürücü, sistit üriner sistemde kum ve taş düşürücü, böbrek üstü bezleri çalıştırıcı etkisi vardır. Böbrekleri temizleyerek enfeksiyonları önler, zayıflatıcı etkiye sahiptir.


Gülhatmi çayı
Halk hekimliğinde en fazla yumuşatıcı araç olarak kullanılır. Mide bağırsak ağrılarında öksürükte müthiş balgam sökücüdür. On iki parmak ve ince bağırsak kolit gibi ülserik iltihapları temizler. Bilgiden elde edilen aetil pratik kimya hassas intikatör olarak başarı ile tatbik edilir. Bel verici ve dekoratif bir bitkidir.


Ihlamur çayı
Taşıdığı müsilaj nedeni ile solunum yolları yumuşatıcısı gıcık kesici ve ateşli soğuk algınlığı rahatsızlıkların da terleticidir. Sakinleştirici, spazm sökücü, ve idrar arttırıcı etkilere sahiptir. Öksürüklerde yumuşatıcı rahatlatıcı ve terletici etkilere sahiptir


Isırgan çayı
İdrar arttıcı, damar büzücü, organizmanın yıkım ürünlerine temizleyici metabolizmayı uyarıcı ve kuvvet verici, idrar yolları iltihabında ödem çözmede faydalıdır. Isırgan bağışıklık sistemini güçlendirici bitkilerden biridir. Bu özelliği ile korumada yardımcı olur.


Kantaron çayı
Dahilen kantaron içerdiği hiperisin den dolayı orta şiddetteki depresyona karşı özellikle menapoz da bitkinlik, endişe, ve sıkıntı giderizi olarak kullanılır. Bitki taşıdığı biyoflavonoitler ve hiperforin den dolayı ise yatıştırıcı, sakinleştirici özeliğe sahiptir. Ayrıca iltihaptan dolayı oluşan şişik ve kızarıklıkları giderici, ağrı kesici etkileri de bilinmektedir. Ülsere karşı kullanılabilir. İçerdiği flavonoitler ve tanen den ötürü ise idrar arttırıcı ve damar büzücüdür. Haricen ( zeytin, ayçiçek yağı gibi) içinde hazırlanmış ekstreleri yara ve yanıkları iyileştirici olarak kullanılır.


Karabaş çayı

Ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, dahilen idrar yollarında, haricen basit yaralarda mikrop öldürücü etkisi bildirilmektedir. Bilhassa sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde daha etkilidir. Beyin hastalıklarında sara da hafıza ve dikkat eksikliğinde kalbe kuvvet ve ferahlık vermede, mide bağırsak sancılarında, iç organ sancılarında faydalıdır. Kanser tedavisinde etkili bir yardımcı tedavi unsurudur. Balla macun yapılıp yenirse, beyinden kaynaklanan titremelerde. Faydası görülür. Günde 3 bardak içilirse bilimum kanserleri büyütmez durdurur.


Kedi otu çayı

Sakinleştirici etkiye sahiptir psikolojik bir rahatlama sağlar. Orta şiddetle bir uyku vericidir. Ancak uyku bozukluklarını düzeltici etkisinin görülebilmesi için birkaç hafta kullanmak gerekmektedir. . Bu süre boyunca hiç bir alışkanlık yapmadan, yan etki oluşturmadan rahatlıkla kullanılabilir. Adale gevşetici tansiyon düşürücü ve gaz giderici etkilere sahiptir. Sinirsel tansiyon, migren, kramp, bağırsak kolitleri, romatizmal ağrılar ve adet gecikmelerinde de kullanılabilir.


Kekik çayı

Bakterilere karşı etkili olduğu bilimsel yayınlarda belirtilmektedir. Balgam söktürücü, kuru ve balgamlı öksürüklerde iyi bir rahatlatıcıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarında soğuk algınlığı şikayetlerinde çay olarak kullanıldığı gibi, ağız ve boğaz mukozası rahatsızlıklarında çalkalayarak ve gargara olarak kullanılır. İştah açıcı hazım kolaylaştırıcı etkilere sahiptir.


Keten tohumu çayı

Dahilen kabızlıkta sindirim sistemi tahrişlerinde gastritin verdiği rahatsızlıkların kısa süreli tedavisinde mukoza tahrişlerinde kronik öksürük ve bronşitte kullanılabilir. Haricen ağrılı cilt iltihaplarında kullanılır.


Melissa çayı

Balgama ve sedef hastalıklarına çok faydalıdır. Dimağ tutuklarına fayda, kalbe kuvvet ve ferahlık verir. Çarpıntı ve sıkıntıyı uzaklaştırıp zihni açar. Akrep sokmalarında yakı yapılırsa faydalıdır. Diş ağrılarını dindirir. Yaprakları tuzla pişirilerek yaralara yakı olarak konursa çok faydalı olur. Melissa çay gibi içirilirse sinir krizlerini önler sinirleri yatıştırır. Bağırsak yaralarına, boğaz ağrılarına, nefes darlığına çok faydalıdır. Bir miktar melissayı banyo suyuna koyarak küvette oturulursa kadınların ay halini söktürür. Hemoroid memelerine faydalıdır.


Nane çayı

Bitkilere karşı spazm giderici ve safra salgısını uyarıcı etkileri vardır. Özellikle mide bağırsak sistemi spazmlarını gidermede faydalıdır. Nane en etkili gaz söktürücülerinden biridir. Mide bulantısına karşı aynı zamanda akut ve kronik gastrite faydaları görülmüştür.


Papatya çayı

Son derece yumuşak bir kullanım alanına sahiptir. Bakterilere karşı olan etkisiyle iltihapları giderir. Boğaz ağrısı, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihabı hastalıklarına, haricen deri ve mukoza iltihaplı hastalıklara etkilidir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.



Rezene çayı

Mide-bağırsak hareketini arttırır. Uçucu yağı düz kaslar üzerinde spazm giderici olarak kullanılır. Broş mukozası üzerinde salgı arttırmada ve iltihap gidermede etkindir. Çocuklarda iştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Çocuklar için bal ile karıştırılarak balgam söktürücü ve gaz giderici olarak kullanılır. Meyvelerinden elde edilen su ile göz banyosu ve gargara yaparak kullanılabilir.


Sinemaki çayı

Kalın bağırsağa etkili bir müshildir. Genel anlamda kabızlığa karşı kullanılır.



Şahtere çayı

Safra yolları ve mide, bağırsak spazmlarını çözer, bu nedenle bu sisteme ilişkin kramplı sancılarda kullanılır. Ayrıca egzama gibi cilt rahatsızlıklarında olumlu etkisi görülmüştür.


Hazanbel:
Diüretik ve endekron salgılarını düzenleyicidir. Prostat büyümesini durdurucu özelliktedir. Spazm çözücü olup; sindirim sistemi hastalıkları, mide ve bağırsak ülserlerine karşı başarıyla kullanılmaktadır.


Kereviz tohumu:

İdrar yolları antiseptiği, diüretik ve idrarda albumin fazlasını giderir. Kan temizleyici özelliktedir. Bütün salgı bezlerinin çalışmasını artırır. Mideyi güçlendirir ve safra ifrizaatını artırarak rahatlatır, aynı zamanda ödem sökücüdür.


Isırgan yaprağı:

Prostat büyümesi ve prostat hastalıklarıyla ilgili sıkıntıları ortadan kaldırır. İdrar artırıcıdır, idrarda kan görülmesi, bakteri gelişmesini önleyici ve yok edicidir. İdrar yolları hastalıklarını iyileştirici ve kan temizleyici olup, vücuttaki ödemi çözücüdür. Demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcıdır.


Yakı otu:

Prostat büyümesi ve iltihabında son derece önemlidir. Antiseptik olup; idrarda yanma ve sürekli idrara çıkmayı önleyicidir. Diüretiktir ve tüm idrar yolları hastalıklarında başarıyla kullanılmaktadır.


Kırk kilit:

Prostat büyümesi ve iltihabında önemli yer tutar. İdrar söktürücü ve antiseptik özelliktedir. İdrar yolları hastalıklarında iyileştirici olup, genel metabolizmanın direncinin artmasını sağlar. Ödem çözücüdür. Bütün üriner sistem iltihaplarında tedavi edici özelliktedir.


Ayrık kökü:

Prostat, mide ve bağırsak iltihaplarında kullanılır. İdrar söktürücü olup, idrar yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde önemlidir. Prostat büyümesini engeller. Kan temizleyici olup bedeni güçlendirici bir toniktir. Ödem söktürücüdür.


Brokoli:

Vitaminler, bitkisel hormonlar ve genel ihtiva ettiği maddeler açısından son derece önemlidir. Bağırsak sistemini ve bağışıklık sistemini düzenler. Prostat büyümesi; bakteriyel prostat enfeksiyonları ve idrar yolları enfeksiyonlarında önemli rol oynar. Bağırsaklarda oluşan toksinlerin dışarı atılması ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Aynı zamanda brokoli prostat kanserine karşı da iyi bir koruyucu olarak bilinmektedir.



Civan perçemi:

Diüretik, kan dindirici, sindirim ve kan dolaşımını düzenleyici, spazm giderici, safra artırıcı, sinir bozukluğu, hemoroid ve genel yorgunlukta son derece önemlidir.


Biberiye:
Spazm çözücü, idrar söktürücü, antiseptik ve antibiyotik etkilere sahiptir. Safra artırıcı ve ödemde etkilidir. Kan dolaşımını hareketlendirir. İdrar yolları, karaciğer hastalıklarında iyileştiricidir.


Mersin yaprağı:

Antiseptik ve doğal bir antibiyotiktir. Solunum yolları, üriner sistemi ( prostat iltihabı, sistit ) tedavi edici özelliktedir. Prostat büyümesine karşı çok etkilidir. İshal kesici ve kan durdurucudur.

Mısır püskülü:
İdrar söktürücüdür. Prostat iltihabı ve sistitte önemli olup, ödem sökücüdür. Safra düzenleyici, kum ve taş düşürücü etkiye sahiptir.

Funda yaprağı:
İdrar yolları dezenfeksiyonu, ve diüretiktir. Üriner sistemde etkili olup antiseptik özellik taşır. Sistit, nefrit, üretit de kullanılır, bu sistemde enfeksiyonları önleyici özelliktedir.


YARD.DOÇ.DR. ÖMER COŞKUN

Hiç yorum yok: