GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

15 Haziran 2013 Cumartesi

URFALI NASIL KAHVALTI EDER?


Urfalı Nasıl Kahvaltı Eder?

Bundan çok çok önceleri yani neredeyse yüz yıl önce dedelerimizin nenelerimizin zamanında kahvaltı sofrasında pek çok da bir şey yokmuş!



Kışsa mercimek çorbası, marhuta, kelle ve de tirit; yazsa soğuk çorba yani lebeni, pendir ekmek, akşamdan kalmış, çölmek, doğrama belki de sukabağı; yoğurt ekmek, kaymak-bal ekmek! Bu arada daha o zamanlar çay alışkanlığı yok pendir ekmeğin yanında şekerli su var!

Eğer ki, yaz kış fark etmez, eve ekmekçi kadınlar gelmişler de evde ekmek yapılıyorsa tabii ki evin erkekleri evden çıkmadan sıcak bazlamalara sadeyağ sürüp ya öyle yavan ya da sadeyağlı bazlamanın üstüne toz şeker serpip öyle yerlermiş!

Ancak Urfa'da 1900'lerin başlarında çay içme alışkanlığı yavaş yavaş evlerde boy göstermeye başlayınca eski kahvaltı alışkanlığı yerini bu kez pendir-ekmek-çay üçlüsüne bırakmaya başlamış.

Hatta o zamanlarda yine yavaş yavaş dırnaklı ekmek evlere özellikle de sabah kahvaltılarına girmeye başlamış. Çünkü o zamana kadar çarşı ekmeği almak hem pahalı hem de ayıpmış. 'Niye avratlar evde ekmek yapmıyorlar?' soruları sorulurmuş. Tahmin ettiğiniz gibi dırnaklı ekmekle birlikte küncülü ekmek de gelmiş oturmuş kahvaltı sofrasına. Paran varsa ya da evde küncü varsa dırnaklı ekmeğe ne güzel de yakışır küncü?

Bu arada yeşil zeytin (Urfalılar siyah zeytini bilmez ve de yemezlerdi) her halde öteden beri yani çok çok eskilerden beri vardı kahvaltı sofralarında çünkü hem ucuz hem de bol!

Lolaz'a gelince; sabah kahvaltısında lolaz dürmük yapılırdı ama çoğunlukla Urfalılar o zamanlar evlerinde kahvaltı edip de dışarıya çıktıklarından lolaz-ekmek daha çok okul önlerinin kahvaltı alışkanlığıydı.



Evet şimdi geldi sıra ciğer kebabına ve de isoda değil mi?

Şimdi kimseler inanmaz ama bundan otuz kırk yıl önce kimse Urfa'da sabah kahvaltısında ciğer yemezdi, çünkü bilmezlerdi. Ciğer Antep yiyeceğidir ve adı cartlak kebabıdır.

İsodun sofralarda bu kadar çok tüketilmesi de neredeyse ciğerle birliktedir çünkü tezze isot o zamanlar mevsimlikti kışın tezze isot mu olurdu ki?



Şimdilerde ise Urfalı ister memleketinde olsun ister gurbette sabah kahvaltılarında neredeyse evde ne bulursa onu sofraya koyuyor. Başta frenk, isot dün geceden kalma çömlek, haşlanmış yımırta, yufkadan olma yuha ekmek, yoğurt, teze soğan, nane, maydanoz, hıyar, bir iki çeşit pendir, siyah ve yeşil zeytun, Urfalı gurbetteyse simit, Urfa'da ise kahke!


Yine şimdilerde Urfalı neredeyse her sabah ya ciğer yiyor ya da dırnaklı ekmek, pendir bir de kilolarca acı isot!

Hiç yorum yok: