GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

24 Haziran 2013 Pazartesi

ŞAMPANYA VE ECURİE'Sİ : HAVYAR








Günümüzde balıkçılık sektörünün en önemli ve en yüksek karlı alanlarından biri olan havyar ticareti, dünya genelinde prestijin ve lüksün simgesi olan balık yumurtasının büyük uğraşlar sonucunda elde edilmesini sağlamaktadır. Her balığın yumurtası havyar olarak nitelendirilse de, bazı balıkların havyarı gerek lezzet gerekse de renk ve nadir bulunması açısından diğerlerinden çok daha değerlidir. Başlı başına bir servet olan havyar, dünyanın en prestijli mekanlarında sosyetik ziyaretçilere ikram edilen ve tüm insanlar tarafından beğenilerek yenen bir deniz ürünü haline gelmiştir. Hazar Denizi’nde yaşayan Mersin Balıkları, dünyanın her yerinde havyar denince akla gelen ilk isimdir. Hazar Denizi Mersin Balığı, yumurtalarının çok lezzetli olmasıyla ve “siyah havyar” olarak bilinen özel bir havyar cinsine sahip olmasıyla dünyanın bu konudaki tartışmasız en meşhur balığıdır. Bir tür Mersin Balığı olan Çiroz da yumurtası çok değerlidir ve Çiroz havyarı dünya çapında en çok tercih edilen havyar türlerinden biridir. Gerek Mersin Balığı olarak yakalanan gerekse de Çiroz olarak avlanan balıkların yumurtaları arasında en değerli olsan da şüphesiz siyah havyardır. Kendine has siyah ve çok parlak bir rengi olan bu havyar türü, dünyanın en lüks mekanlarında prestijli misafirlere ikram edilen ve adından sosyetik olarak söz ettiren bir deniz ürünü olmuştur. Mersin ve Çiroz balıklarını öldürmeden havyarlarını almaksa başlı başına önemli ve dikkat isteyen bir iştir. Her havyar alımında balıkların öldürülmesi halinde Çiroz ve Mersin balıklarının nesli kısa süre içerisinde tükeneceği gibi, havyar üretimi de kısa süre içinde azalacak ve belirli bir süre sonra sona erecektir. Bu nedenle Hazar Denizi balıkçıları Mersin ve Çiroz balıklarını canlı olarak yakalar ve balıkları öldürmeden havyarlarını alarak yeniden suya salar. Bu işlem esnasında balığın karnına küçük bir delik açılır ve balığın yumurtaları bu delikten dışarı çıkarılır. Avlanan Mersin ya da Çiroz balığının karnı küçük bir işlemle dikilir ve böylece balık zarar görmeden yaşamına kaldığı yerden devam eder. Hazar Denizi balıkçıları bu şekilde Mersin ve Çiroz balıklarının karnını keserek bir balıktan 5-6 defa havyar alabilmekte ve tüm bu süreç içerisinde hem balığın kendisi hem de türün devamlılığı işlemden etkilenmemektedir. Mersin ve Çiroz balıklarından elde edilen havyarlar renk ve lezzetlerine göre gruplandırıldıktan sonra tuzlanır ve kutulanarak dünyanın her yerine gönderilir. Dünya üzerinde en değerli olan havyar türü siyah havyarken, siyah havyarın da en değerlisi “Beluga” cinsi havyarlardır. Ayrıca Somon balığından elde edilen kırmızı renkli havyarlar da yenilebilmektedir ancak Somon havyarının değeri Beluga havyarı ile karşılaştırılmayacak kadar düşüktür.   


Kaynak: http://www.merakname.com/havyar-nedir/




Hiç yorum yok: