GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

15 Haziran 2013 Cumartesi

YAĞLI YUMURTALI KÖFTE




Yımırtalı kifte urfalının elinden yenir

iyi bir isotun renk vereceği tat bırakacağı, dolayısıyla en iyi sonucun alınacağı yemek tabii ki çikifte'dir. ancak bazen öyle denk gelir ki et koyamazsınız kiftenin içine ya da mevsimi değildir. çünkü yazın yenmez çikifte, ustası yoğurmaz, 'ıslanır, şişer bulgur' diye. neyse bu başka bir yazı konusu. soğuk kış günleri yaklaştığında size çikifteyi anlatırız, dilimiz döndüğünce. şimdi en iyisi biz size bilenin iyi bildiği ama bilmeyenin de mutlaka bir kez bir urfalının elinden tatmasını önereceğimiz, isotun önemli bir katkı yaptığı bir başka olağanüstü kifte tarifi verelim. adı ymırtalı kifte.





aslında çok da zamanı, mevsimi değil ama yapılırsa da bu aylarda, kimseler yok demez kimseye zararı olmaz. bizim yımırtalı kifteyi şimdi yazmamızın nedeni bir internet sitesinde yımırtalı kifte adına verilen tarifin
'cinayet' boyutlarında olmasıydı. tarifte bir fotoğraf vardı ve yımırtalı kifteye limon sıkılıyordu. dehşet verici değil mi urfalılar?

bizim burada yapmaya çalıştığımız urfa yemek kültürüne sahip çıkmak. dilimiz döndüğünce, elimizden geldiğince, bize aktarılan, defalarca tadına vardığımız yemeklerimizi anlatmak. üstelik doğru anlatmak. bu nedenle yımırtalı kiftenin nasıl yapıldığı ve nasıl yendiği konusunda birkaç şey söylemek hakkını bu nedenle kendimizde buluyoruz.

neyse!

urfalılar, "öyle bilmezler görmemişler" gibi ne çikiftenin ne de yımırtalı kiftenin yanında içki içmezler. yakışmadığından değil. bu iki kiftenin de hemen yoğurulup hemen yenmesi gerektiğinden yenirken içki içilmez ama ayran dışında bir şey içene de karışmazlar sadece kötü kütü bakıp ayıplarlar!

sağlıkla.

nasıl yapılır?

yımırtalı kifte de ince köftelik bulgurla yapılıyor. o da çikifte gibi yoğuruluyor ama bir farkı var, et yerine yumurta koyuyorsunuz içine.. ondan adı yımırtalı kifte!

şimdi gelelim nasıl yapıldığına.

malzeme

- beş kişi için yarım kilo köftelik bulgur
- 10 yumurta (kişi başına 2 yumurta)
- bir paket margarin (en iyisi tereyağ)
- 7-8 tane taze soğan (incesinden)
- yarım bağ maydanoz
- 2 çorba kaşığı isot (acı severe 3, 4 kaşık)
- 2 çorba kaşığı frenksuyu (domates salçası)
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- yarım çorba kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak (havanda dövülmüş).
-2 adet kuru soğan
-5 adet domates
-2 adet kapya biber
-karabiber
-biraz sıvı yağ
hazırlanışı

- genişçe bir kifte leğeni ya da bulamadınız geniş bir fırın tepsisi alın
- bulguru koyun ve az bir sıcak suyla ıslatın
- bir tavaya sıvı yağ koyunuz ve irice doğranmış soğanları,domatesleri,kapya biberlerini,sarımsakları koyunuz ve iyice pişirin;üzerine salçaları,tuz,karabiber ve isotunu koyunuz.
- pişen sos biraz soğuyunca bulgura ilave edip yoğurmaya başlayın, bütün malzeme birbirine karışsın. hiç aralık vermeden yoğurmayı sürdürün.
- bu arada tezgahın öbür yanında biri size yardım etsin ve yumurtaları derin bir kapta kırarak çırpmaya başlasın.
- çırpmalar bitince tavada yağı eritsin ki hazır olsun ama yakmasın yağı altını söndürsün ocağın
- taze soğanı ve maydanozu ince ince kıysın, bir tarafta bekletsin.
- bütün bu işler aşağı yukarı 20 dk alır, yoğuran yoğurmasına devam eder ve yardımcı mutfak görevlisi artık yağın altını yakar

- ve yağ ısınınca da yumurtaları yağda yumurta pişirir gibi pişirmeye başlar
- bir yandan da  soğan maydanozu dökün kifte leğenine
- soğan maydanoz çok ezilmez, usul usul yumurtaların pişmesi beklenirken bulgura yedirilir
- bu arada yumurta hazır olmuştur ve sıcak sıcak tepsiye dökülür
- yoğuran elini yakmadan ama beklemeden de az biraz tahta kaşıkla az biraz eliyle yumurtayı bulgura yedirir
- yımırtalı kifte artık hazırdır. ister derin bir kaba alınır sofraya öyle getirilir ister kifte leğeniyle isterseniz de herkese bir tabak hesabıyla.

bu arada ev sahibi sofrada söğüş domates, salatalık, marul, taze nane pirpirim bulunmasına dikkat eder ki yiyenler daha çok keyif alsın yımırtalı kifteden.

Hiç yorum yok: