GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

14 Haziran 2013 Cuma

NİCOMEDİA ACADEMİ

BENİM DE ÜYESİ OLDUĞUM YENİ KURULAN DERNEĞİMİZ
AÇILIŞ VE RESİM SERGİSİ








311 YILINDA NİCOMEDİA ROMA İMP.BAŞKENTİ VE RESİMDE SARAY GÖSTERİLİYOR.


İMP. CONSTANTİNUS  VE İMP.LİCİNİUS ARASINDA İMZALANAN HÖŞGÖRÜ FERMANI
ÇEKÜL BAŞKANI VE DERNEĞİMİZİN KURUCUSU NUMAN GÜLŞAH
ULUSLARARASI SANATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SN.SİNAN HOCA.
ÜNİVERSİTEMİZİN DEKANI 
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ PROF.AYŞE ÇALIK ROSSE.
ÜNİVERSİTEMİZ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ TERY SMİTH.


NİKOMEDİA ACADEMİ DERNEĞİ BAŞKANI MARİNA BAUMAİSTER 
CHP İZMİT MİLLETVEKİLİ HAYDAR AKAR.

İLETİŞİM VE TYATRO BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ

KOKTEYL ESNASINDA ARKA BAHÇE VE TARİHİ ESERLERLE İÇİÇE
DÜNYADA İLK KEZ UYGULANAN İNANÇ VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE AİT HOŞGÖRÜ FERMANI.DOĞU  VE BATI ROMA İMPARATORLARININ ARASINDA İMZALANIYOR NİCOMEDİA ROMA İMPARATORLUĞUNUN BAŞKENTİ O YILLARDA VE MÜTHİŞ BİR İNSAN KIYIMI VAR SEBEP İSE HIRİSTİYAN OLUŞLARI.

Bithynia kuzeyde Karadeniz (Pontus Euxeinos), batıda Çanakkale Boğazı (Hellespontos) ve Kocaçay (Rhyndakos), güneyde Sakarya ırmağı (Sangarios) ile sınırlanmış, Anadolu'nun kuzeybatısında bulunan bölgedir. Asya kıtasının Avrupa'ya doğru ilerlemiş bir uç parçası olan Bithynia'nın üç tarafı denizlerle kaplıdır ve uzun bir sahil şeridine sahiptir. Bithynia'ya başkentlik etmiş olan Nikomedia bulunduğu mevki dolayısıyla önemli bir kenttir. Körfez gittikçe daraldığından kolayca kapatılıp müdafaa edilebilmekte olup dünyanın en iyi limanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Nikomedia'dan iki yol vardır. Bunlardan biri sahilden Marmara denizine yönelerek kuzeye ve güneye doğru gitmeye veya karşı yakada bulunan Avrupa sahiline geçmeye müsait olan yol, diğeri de körfezin kuzey sahilini takip ederek İstanbul' a giden yoldur.
Nikomedia, Nikaia ile beraber tektonik bir depresyonun kenarında bulunmasından dolayı dezavantajları vardır. Şehir ağır ve sıkça depremlere açıktır. Nikomedia'nın içinde bulunduğu, Hellenlerle Romalıların Bithynia dedikleri coğrafi bölgenin M.Ö. XII. yüzyıla kadar durumu karanlıklar içindedir. O kadar ki antik dönemin tarihçileri bile, bize kadar ulaşan bilgiler üzerinde yanılmalara, çelişkilere düşmüşlerdir. Bugüne kadar Nikomedia çevresinde ve yöresinde ele geçen arkeolojik kalıntı ve buluntuların değerlendirilmesi sonucu, bölgenin başlangıç tarihini M.Ö.XII. yüzyıl olarak kabul etmek gerekmektedir.
M.Ö. 712 yılında Hellas (Yunanistan) Megara şehrinden hareket eden ve kendilerine yeni bir şehir kurmak için uygun bir yer arayan göçmen grubu, İzmit'in tam karşısında, körfezin güney köşesinde bulunan keramik parçalarının gösterdiğine göre "Baş İskele" mevkiine yerleşmişlerdir. Bu şehir kısa zamanda ilerleyerek kendi adına sikke darbetmeye başlamıştır. Bu sikkeler üzerinde şehrin sembolü olan istakoz resmi görülür. Astakos kelimesi bildiğimiz deniz hayvanı istakozdur. Megaralıların şehir kurarak yerleştikleri bu bölge daha önce de bir yerleşme yeri idi.Yani Megaralılar buranın ilk halkı değildir. Daha önce yerleşilmiş olan bir yeri ele geçirerek, Hellen şehri haline getirmişlerdir. Bir rivayete göre Astakos isimli kahraman, bu yerin perisi olan Olbia ile Poseidon'un oğludur. Bu rivayet, Hellen kolonizatörlerinin diğer yerlerde de şehir kurduklarında tekrar ettikleri geleneksel bir masaldır.
Astakos sikkelerinin arka yüzlerinde görülen kadın başı, Nikomedia'nın perisi olan Olbia'nın başı olmalıdır.6 Antik çağın meşhur coğrafyacısı Skylax Astakos isimli bir yerden bahsetmemekte, onun yerinde "Olbia"yı göstermektedir. Bundan da Astakos ile Olbia isimlerinin, aynı yerin çeşitli zamanlarda kullanılmış iki ismi olduğu anlaşılmaktadır. Böylece Olbia-Astakos-Nikomedia aynı şehirdir.8 M.Ö. 7. yüzyılın ilk çeyreğinde Trerler'in Bithynia'dan geçtikleri sırada Astakos'un da yağma edildiği, fakat yine Megaralıların diğer bir kolonisi olan Khalkedon (Kadıköy) tarafından tekrar iskan edildiği anlaşllmaktadır.9 Bundan sonra şehrin M.Ö. 500 ile 435 yılları arasında sikke darbettiği ve bağımsız bir Hellen yerleşmesi olduğu bilinmektedir. Şehir ancak 435 yılında Atina'nın hakimiyetine geçtikten sonra sikke darbına son vermiştir. 10 Daha sonra Astakos'un tarihi Bithynia'da gelişen genel olaylara bağlı kalmıştır. Bithynia kralları o zamana kadar pek uygar olmayan Bithynialıları ileri ve siyasette rol oynar bir duruma getirmişlerdir.
M.Ö. 500 ile 435 yılları arasında darbedilen sikkelerin üzerinde şehrin arması olarak yine istakoz resmi görürüz. Sikkenin arka tarafında bir kadın kafası vardır. Hellen kolonistleri bununla Astakos'un perisi Olbia' yı göstermek istemişlerdir. Tanrı Poseidon' dan doğma Astakos bu kenti kurmuştur. Muhtemelen Olbia ismindeki bu peri Anadolu Tanrıçası Kybele'nin şekillerinden biridir. Yukarda da bahsettiğimiz gibi Skylax Astakos isminde bir şehir tanımadığını, o mevkide olan şehrin isminin Olbia olduğunu söylemektedir.
Bu sikkelerin darbedildiği dönemde Astakos şehrinin ismi birdenbire Attika-Delos Deniz Birliğinin vergi listelerinde görülmeye başlamıştır. Bu listede Astakos'un yılda 900 drahmi verdiği görülmektedir. M.Ö. 450 yılında bu miktar 1000 drahmiye çıkmıştır ve M.Ö. 441 yılında listeden tamamen kaybolmuştur. Atina hükümetini yöneten Perikles, Pontos ile ticaret yapmak amacıyla Boğazları tamamen Atina'nın eline geçirmek için Karadeniz'e askeri harekat düzenlemiş ve Astakos'a kuvvet vermek için göçmenler yerleştirmiştir. Bundan sonra Astakos süratle genişlemiştir. Bithynia'nın ikinci kralı Zipoites (M.Ö. 327-279) Astakos'u M.Ö. 315'de kuşattı ise de, Anadolu'ya hakim olan Antigonos'un komutanı Ptolemaios'un baskısı dolayısıyla başarılı olamamıştır. Daha sonra M.O. 279 yılında aynı kral Astakos'u ele geçirmiştir. Bundan sonra Zipoites ile Trakya Kralı Lysimakhos arasında uzun müddet devam eden savaşlar sırasında, Lysimakhos Astakos'u kısa bir süre için zaptetmiştir. Ancak elinde tutamayacağını anlayınca şehri tahrip etmiştir.
Bithynia kralı Zipoites ölünce, yerine oğlu I.Nikomedes geçmıştır. I.Nikomedes kendi ismi ile anılan yeni bir şehir kurmaya karar verdiğinde, bu şehir için Astakos'un yerini seçmiştir. Burası körfezi n sonunda ve dünya ticareti bakımından önemli bir nokta idi. Bu şehri kurmakla da Bithynia kralı o zamanki dünya ticaret ve uygarlığına açılan bir kapı kurmuş oluyordu. 1. Nikomedes, Astakos'un karşısında bugünkü İzmit'in bulunduğu yerde M.Ö. 262 yılında Nikomedia kentini kurmuştur.
Yeni kente kurucusu tarafından Nikomedia ismi verilmiştir. Eski Astakos şehrinin halkı da buraya yerleşmiştir. Kral burayı Bithynia krallığının merkezi yaparak şehirde bir çok tapınak ve çeşitli maksatlı binalar inşa ettirmiş ve memlekette kültürün yayılması için önlemler almıştır. Nikomedia sürekli gelişme göstererek, büyük bir Hellenistik şehir haline gelmiştir.20 Bundan sonra Roma M.Ö. i. yüzyılın ilk yarısında Bithynia'yı zapt etmiş ve Pontus kralı Mithridates ilc Romalılar arasındaki savaşta şehir zarar görmüştür. Kral LV. Nikomedes (M.Ö.91-74) ölürken krallığını Romalılara bağışlamıştır.21 Mithridates tekrar Bithynia'yı zaptederek Nikomedeia'yı karargah yapmıştır.22 Ancak Pompeius'un Mithradates'i kesin olarak mağlup etmesinden sonra Bithynia artık bir Roma eyaleti haline gelmiştir.23 Roma valisi ve eyalet meclisi Nikomedeia'yı mevkiinden dolayı Bithynia'nın merkezi (Metropolis) yapmışlardır. Bir süre bu ünvanı Nikaia almış ise de sonradan Nikomedeia yine merkez olmakta devam etmiştir. Nikomedeia Roma yolları üzerindedir ve özellikle askeri nakliyat bakımından büyük önem taşımıştır.
Boğazlara hakim olan Nikomedeia'da devamlı olarak bir Roma filosu bulunuyordu. 123 yılında Nikomedeia'da büyük bir deprem olmuştur. Depremden harap olan kent Hadrianus tarafından (M.S.I17-l38) onarılmıştır. Üçüncü yüzyılda imparatorluğun genel olarak çökmeye başlaması, Gotların ve Partlann taarruzlarına maruz kalması sonunda Nikomedeia da zarar görmüştür.24 Gotlar, gemilerle çıkarak Nikomedeia'yı yağma etmişlerdir. M.S.284 yılında Nikomedeia'da imparator olan Diocletianus zamanında şehir imparatorluğun merkezi olmuştur.
Nikomedeia şehrinin baştanrıçası Demeter' dir. Demeter' in büyük tapınağı sikkeler üzerinde tasvir edilmiştir. Diokletianus'un, imparatorluğu Doğu ve Batı Roma diye bölmesi ve İmparator Büyük Konstantin'in, başkenti İzmit'ten alıp Konstantinopolis'e taşıması üzerine Nikomedia'nın tarihteki önemi azalmış ve kent bir daha asla eski görkemli günlerine dönememiştir.
6. yüzyılda Bizans İmparatoru Justinianus, doğuya giden Nikomedia yolunu tamamen kapattırarak, kenti bir sayfiye kasabasına dönüştürmüştür. Tüm Bizans boyunca da kentin bir önemi kalmamış, sikke darp yetkisi bile elinden alınmıştır. 1078 de Selçuklu sultanı Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Nikomedia'yı ele geçirecek ve 1097 de Bizans İmparatoru Aleksios Komnenos, kenti geri alacaktır.
242 yıl sonra Orhan Gazi, nin komutanı Akçakoca 1326-27 senelerinde Nikomedia'yı Geri alacak ve artık bu tarihten sonra Nikomedia Türk yurdu olarak kalacaktır… Selçuklular, Nikomedia sözcüğünü, Nikumidiya olarak telaffuz etmişler ve Bizans'tan Alınan kentin artık İslami bir kent olduğunu göstermek için başına İS önekini koymuşlardır. Böylece kentin adı İsnikumdiya olmuştur.
Bu sözcük, yıllar içinde İsnikomid, İznikmid, İzmid ve İzmit haline dönüşmüştür.

Hazırlayan: Sedat Tuna Yalıncan

Hiç yorum yok: