GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

21 Haziran 2013 Cuma

KUŞKONMAZ


Kuşkonmaz zambak familyasındandır. Yirmisi yenilebilir olan, yaklaşık üç yüz çeşit kuşkonmaz vardır. Kuşkonmazın (asparagus) ismi Yunancadan gelir ve anlamı “filizlenmek” ve “tomurcuk” anlamına gelir. En yaygın bilinen türleri, yeşil, beyaz ve mor renklerde satılan, sebze halidir. Halk arasında “Tilki kuyruğu” da denilmektedir.

Beyaz kuşkonmaz (erken hasat Argentluil) Alsace Bölgesi, Belçika’da ve Kuzey Afrika’da,

Yeşil kuşkonmaz Fransa’da Rhone bölgesinde,

Mor kuşkonmaz ise Aquitaine’de, Loire’da ve İtalya’da yetişmektedir.

Mısırlılar, 2000 yıldan fazla zaman önce Akdeniz’de ortaya çıktığına inanılan kuşkonmaz hakkında yazılar yazmıştır. Yunan ve Romalılar, eşsiz tadı, kıvamı ve iddia edilen şifalı özellikleri nedeniyle kuşkonmaza çok değer vermişlerdir. Roma İmparatorluğu’nun, dünyadaki en iyi kuşkonmazları toplamakla görevli, özel gemilerden oluşan bir “kuşkonmaz filosu” bile varmış.



Nasıl seçilir ve saklama koşulları:

• Uçları kapalı, aralıksız ve sıkı olan parlak yeşil kuşkonmazları seçilmelidir

• Eğer uçları biraz solmuşsa, soğuk suda bekleterek tazeleştirilir.

• Taze kuşkonmaz, kullanılşacak zamana kadar ıslak muhafaza edilmelidir.

• Kuşkonmazlar dondurulabilir ama pişirmeden önce buzunun çözülmemesi daha iyi olacaktır.

• Kuşkonmazı eve getirdiğinizde, aynı gün kullanmayacaksanız, dibinden birazını kesin ve içine biraz su koyduğunuz kaba dik olarak yerleştirin. Daha uzun saklamak için, filizleri kâğıt havluya veya kuru ve temiz bir kurulama bezine sarın, daha sonra plastik poşete yerleştirerek, buzdolabınızın sebzelik bölümün de en fazla beş gün saklayın.

Kuşkonmazın Faydaları :

A, B1, B2 ve C vitaminleri ile protein ve mineraller bakımından zengin bir besindir.

•Kanı temizler

•İdrar söktürür ve idrar yollarını temizler.

•Cilde canlılık verir

•Hazmı kolaylaştırır.

•Diş ağrısını hafifletir

•Gözleri, kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir.

•Karaciğer şişliğini ve el ayaklarda görülen şişkinlikleri indirir.

•Dalak hastalıklarında faydalıdır.

•Zihin yorgunluğunu giderir.

•Karaciğer ve mide için yararlıdır.

•Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.

•Kalp hastalıklarından doğan ödemleri giderir.

•Kandaki şeker miktarını düşürür.

•Sivilce ve egzamanın iyileşmesinde yardımcı olur.

•Cinsel isteği artırıcı etkileri olduğu belirtilmektedir.

•Terletici özelliğiyle vücuddan fazla suyun atılmasını sağlar.

•Kuşkonmaz sebzesi sebzeler içerisinde en çok folik asit içerendir.


**Bel soğukluğu, böbrek ve mesane iltihabı olanlarla, çok sinirli kimselerin kullanmaması gerekir. Çiğ şekilde yenmesi alerjiye neden olabilir. Böbrek ya da gut sorunu olanlar kuşkonmazı yememeli ya da az tüketmelidir.

Hiç yorum yok: