GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

30 Kasım 2020 Pazartesi

KARPUZ TART KEK



 

MALZEMELER:

Keki için:

 

3 yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı sıvı yağ

Küçük bağ ıspanak

2 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Yaklaşık 2 su bardağı un

 

Muhallebisi için:

 

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı mısır nişastası

4 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tereyağı

 

Sosu için:

 

1 su bardağı vişne suyu

2 yemek kaşığı nişasta

1 yemek kaşığı toz şeker

1/2 çay bardağı su

 

Üzeri için:

 

1 çay bardağı damla çikolata

 

YAPILIŞI:

Muhallebi için bir tencerenin içerisine süt, un, nişasta ve şekeri aktararak orta ısılı ocak üzerinde çırpıcı ile karıştırarak pişirin.

Göz göz olana dek sürekli karıştırın ve ocaktan alın. İçerisine tereyağını ilave edip mikser ile pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

Yıkadığınız ıspanakları kurulayın ve mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin.

Kek hamuru için yumurta ve şekeri derin bir kap içerisinde mikser yardımı ile köpürene kadar çırpın.

Üzerine sıvı yağı ve ıspanak püresini de ilave ederek tahta bir kaşık ya da spatula ile karıştırın. Son olarak kabartma tozunu, vanilyayı ve unu da karışıma ekleyip tekrar karıştırın.

Ispanaklı kek harcını yağladığınız tart kalıbına aktarın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Vişne suyu, nişasta, şeker ve çok az suyu sos tenceresine aktarıp jöle kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Soğuması için kenarda bekletin.

Fırından çıkartıp soğuttuğunuz kekin üzerine soğuttuğunuz kremayı spatula yardımıyla düzgünce yayın.

Şimdi de hazırladığınız vişne jölesini muhallebinin üzerine dikkatlice yayın. Üzerini damla çikolata ile süsleyin ve yaklaşık 30 dakika buzdolabında beklettikten sonra dilimleyin.

Çay saatlerinde ikram edebileceğiniz ıspanaklı karpuz keki, çarşaf böreği ile birlikte servis ederek doyurucu bir menü hazırlayabilirsiniz.

 

Karpuz Kek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

 

Kekin kabarması için, kullanacağınız katı malzemeleri eleyerek ekleyin.

Harcı hazırlarken yumurta ve şekeri iyice çırpın ve kristal kalmamasına özen gösterin.

Ispanakları yıkadıktan sonra mutlaka süzün, gerekirse bir kenarda 10 dakika bekletin.

Kekin tadını dengelemek için, bir çay kaşığı karbonat ilave edin.

Kek harcını hazırladıktan sonra dışarıda bekletmeyin, kek kalıbına döküp pişirin.

Her tarafın eşit pişmesi için, fırını önceden belirtilen ayara getirin ve ısıtın.

 

Meral UÇARI

Hiç yorum yok: