BORSCHT ÇORBASI
Rus Mutfağı; zor iklim koşullarına direnebilen köklü ve kısa
yaz koşullarında da hızlı üreyebilen tüm yeşil sebzeleri, eti, balığı, hububat
ve bakliyat ile baharatı birlikte kullanabilen çok zengin ve güçlü bir
mutfaktır. Rus mutfağı. Tıpkı Anadolu mutfağı gibi. 19. yüzyıldan itibaren
geleneksel Rus mutfağı ile saray mutfağı ciddi bir ayrım yaşamıştır. Bugün Rus
mutfağı adı ile taddığımız bir çok yiyecek aslında "Fransa-Rus
mutfağı" denilebilecek saray mutfağıdır. "Cuisines of Soviet Ethnicities"
(Sovyet(!) Milliyetleri Mutfağı) kitabının yazarı William Pokhlyobkin'e göre bu
kopuş 18. yüzyılın başlarında olmuştur.
"Borscht (Bors) Çorbası" aslında çok küçük bir
benzetme ile üzerine krema eklenmiş bir pancar çorbasıdır. Yazın soğuk kışın ise
sıcak olarak içilir. Biz bugün sıcak tarifi yapacağız. Çok eski geleneksel bir
bölge çorbasıdır. Aslında bu çorbayı Doğu Avrupa mutfağı adıyla anmak daha
doğrudur. Rusya dışında, Ukrayna, Litvanya, Polonya ve Romanya'da da hemen
hemen aynı tarifle yapılmaktadır. Sebzeler değişebildiği gibi "etsiz"
olarak ya da domuz veya tavuk etiyle de yapılmaktadır. Pancar ve domates
salçası konulmadığı zaman yeşil borscht çorbası (zelioni) adını alır. Ama
çorbanın geleneksel tarifi pancar ile olanıdır. Limon katıldığında strik asitin
koruyucu özelliğinden kaynaklı bir haftaya kadar saklanabilir ve o zaman soğuk
da içilir.
MALZEMELER :
500 gr kemikli sığır incik eti
5 yemek kaşığı tereyağı
2 adet pancar
1 adet kereviz
1 adet havuç
1/4 adet lahana
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1/5 bağ maydanoz
1 adet defne yaprağı
1 adet kırmızı kapya biberi
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı ekşi krema (smetana)
tuz
YAPILIŞI:
Düdüklü tencereye 3 lt su koyunuz ve incik etini içine koyarak
haşlamaya bırakınız.
Pancarların kabuğunu
soyunuz ve "jülyen" biçiminde
kesiniz.
Bir kaba pancarları
koyunuz ve üzerine dövülmüş sarımsak ile şeker ve sirkeyi ekleyerek rengini
vermesi için bir süre bekleyiniz.
Kereviz ve havucu da
jülyen halinde kesiniz.
Soğanı ay biçiminde
kesiniz.
Bir başka tencereye su koyunuz ve kaynadığında tuzunu
ekleyerek 1/4 lahanayı içine atınız ve 5-6 dakika haşlayınız.
Haşlanan lahanayı
bıçakla iri parçalara bölünüz.
Bir tencereye tereyağını
koyup eritiniz, ve soğanı karamelize ediniz.
Soğan
pembeleştiğinde, pancarı, kerevizi ve havuçları tencereye atarak 3-4 dakika
soteleyiniz.
Ardından un ve salça ekleyerek 1-2 dakika kadar sebzeleri
ateşde çevirin
Haşlanmış incik etini kemiğinden ayırarak iri parçalara
bölünüz.
Maydanozları ve defne
yaprağını katınız.
Soteleme yaptığınız
sebzelerin bulunduğu tencereye et suyunu,
bölünmüş incik etini, lahanayı, kırmızı biberi ekleyerek, tuzunu katınız ve yarım saat haşlayınız.
Servis ederken
tabaklara bir yemek kaşığı ekşi krema yani smetana ile sununuz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder