GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

1 Mayıs 2013 Çarşamba

EN İYİ 10 ANTİOKSİDAN YİYECEK


En iyi 10 antioksidan yiyecek

BÖĞÜRTLEN

Sadece böğütlen değil, tüm üzümsü yiyecekler lif, mineral, vitamin ve iyileştirici antioksidan içeriyorlar. Böğürtlen, yabanmersini ve ahududunun içeriğinde bol miktarda bulunan antioksidanlar, kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor. Çilek, ahududu ve böğürtlen, ellagic asit içeriyorlar ve bu madde kanserojenlerle savaşma özelliğine sahip. Yabanmersini, ileri yaşa bağlı olarak oluşan kognitif fonksiyon bozukluğunu (idrak etme sorunu) gözle görülür biçimde geciktiriyor.

Ahududuyu yoğurt ile karıştırıp yiyebilirsiniz. Ayrıca yabanmersinini salatanıza ekleyin ve çilek dilimlerini biraz balla karıştırıp salatanıza sos olarak ilave edin. Üstüne biraz balzamik sirke ve biraz da kara biber ekleyerek yiyin.


BROKOLİ

Anneniz “brokolini bitir” dediğinde hep ağız burun büktünüz belki. Ama artık annenizin sözünü dinleme zamanı! Brokoli ve lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar gibi diğer turpgiller, kanser ve kalp hastalıklarını önleyiciler. Turpgiller, indol-3-karbinol (östrojen seviyesini aşağı çeken güçlü antioksidan) içeriyor. Bu nedenle meme kanseri ve diğer östrojen etkili yumurtalık ve rahim kanserlerini önleyici etkileri var.

Çalışmalar gösteriyor ki brokoli, kanser gelişimine yol açabilen rahim anomalilerine karşı savaşmada da etkili. Bu sebze ayrıca kanser ve kalp hastalıklarını önleyen beta-karoten bileşeni de içeriyor.

Brokoliyi, soyduğunuz közlenmiş biberle birlikte paketleyerek pişirin. Ya da buharda pişirdiğiniz brokoliye zeytin yağı, dilimlenmiş siyah zeytin ve pul biber ekleyerek yiyin.




DOMATES

hızla en popüler sağlıklı yiyecekler arasına giriyor. Tabii bunun için geçerli nedenleri var. Kanserle savaşıyor, ten lekesi dejenerasyonlarını ve kataraktı önlüyor, ilerleyen yaşlarda zihinsel işlevlerin sürdürülmesine yardımcı oluyor. Likopen içeren domates, karoten ailesinin de bir üyesi. Beta-karoten içeriği ile diğer meyvelerden iki kat daha güçlü.

Yapılan çalışmalara göre, daha fazla domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranları daha düşük. Ayrıca çalışmalar, likopenin akciğer, kolon ve meme kanserini önlemeye yardımcı olduğunu da gösteriyor. Domates, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan glütasyon da içeriyor.

Bir hatırlatma: Domatesi pişirilmiş halde yemeyi tercih edin. Sıcaklık, istenen antioksidanın vücut için daha kolay açığa çıkmasına izin veriyor. Likopen yağda çözünebilir bir madde olduğundan, domatesi yağ ile birlikte yemek, içindeki likopenin vücut tarafında emilimini kolaylaştırıyor.

Güneşte kurutulmuş domatesi kıymayla birlikte pişirin ve püre haline getirdiğiniz patatesle birlikte yiyin. Ya da taze fesleğen, zeytin yağı ile birlikte pişirdiğiniz domatesi makarna sosu olarak deneyin.


KIRMIZI ÜZÜM

Biraz kırmızı şarap, kalp atış hızınızı daha uzun ve güçlü hale getirir. Neden? Çünkü resveratrol ve kersetin maddeleri içerir kırmızı üzüm. Bu kuvvetli antioksidanlar kalp sağlığını destekler, kandaki pıhtılaşmayı azaltır, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlar. Resveratrol aynı zamanda vücudu kansere karşı korur ve iltihaplı hastalıklar, gastrik ülser, felç ve kemik erimesi hastalıkları riskini azaltır.

Dondurduğunuz kırmızı üzümleri tatlıyla birlikte ikram edebilirsiniz. Ya da organik kırmızı şarabı, içine tarçın ve bir diş sarımsağı bütün halde atarak ısıtabilir, sıcak şarap olarak içebilirsiniz.


SARIMSAK

Sarımsak, belki de dünyada bilinen en eski doğal tedavi bitkisidir. Kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder. İçindeki sülfür bileşeni, sarmısağı kötü kokusuyla ünlü hale getirse de sarımsağın iyileştirici etkisinden de sorumlu olan maddedir kendisi. Çalışmalar, sarmısağın kalp sağlığını koruduğunu, kolesterol seviyesini dengede tuttuğunu, yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve serbest radikallere karşı mücadele ettiğini gösteriyor. Unutmayın, düzenli olarak sarımsak yemek, kanseri önlemede birebir. Ayrıca sarmısak, güçlü bir mantar önleyici özelliği taşıyor ve astım, mantar enfeksiyonları tedavisine yardımcı oluyor.

Sarımsağı yumuşayıncaya kadar kavurun ve ılık ekmek dilimlerinin üstüne sürün ya da püre haline getirilmiş pişmiş biberleri pişmiş sarımsakla karıştırıp pratik bir sos hazırlayın.



ISPANAK

Temel Reis’i düşünün; ıspanağı yediğinde güçleniyor, Kabasakal’la mücadele edebiliyordu. Çünkü ıspanaktaki lütein (bir antioksidan maddesi), ıspanağın içeriğindeki ana maddedir ve vücuda güç kazandırır. Çalışmalar gösteriyor ki, ıspanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi daha az görülüyor. Lütein, retinayı güneşin zararlı etkilerinden koruyor ve göze zarar veren serbest radikallerle mücadele ediyor. Bazı çalışmalar, lütein’in kalp hastalıklarını engellemede de yardımcı olduğunu gösteriyor.

Doğranmış ıspanak ve küçük parçalara ayrılmış cevizi, haşlanmış kahverengi pirinç ile karıştırın. Ya da ıspanak yapraklarını, içine zeytin yağı ilave edip yine çiğ olarak tüketin.



ÇAY

En çok tükettiğimiz içeceklerden biri, çay. Dejeneratif hastalıkları engellemede en iyi tedavi yolu olduğunu biliyor muydunuz? Çay, dikkat çekici bir biçimde kanser, kalp hastalığı, felç ve diğer hastalık risklerini azaltıyor. Yeşil çayın, siyah çaya göre daha fazla antioksidan içerdiği bilinen bir gerçekti; fakat son çalışmalar her ikisinin de eşit miktarda yararlı olduğunu gösteriyor.

Somon balığını zencefil ile demlenmiş yeşil çayın içinde pişirin. Ya da noodle’ı yeşil çayın içinde haşlayın ve içine biraz susam ve susam yağı ilave edin.


HAVUÇ

Havuç ve diğer sarı-turuncu sebzeler; iyileştirici özellikli karoten ailesinin bir üyesi olan beta-karoten adlı antioksidan deposudurlar. Pancar, şeker patates ve diğer sarı-turuncu sebzeler, beta-karoten içerikleriyle kansere; özellikle akciğer, mesane, meme, yemek borusu ve mide kanserlerine; kalp hastalığına ve romatizmaya karşı koruyucu özelliktedirler.

Şunu unutmamak gerekiyor ki, pişmiş sarı-turuncu sebzeler, pişmemiş olanlara oranla bir hayli yüksek antioksidan içeriyorlar.

Haşladığınız sarı-turuncu sebzeleri, az yağlı tavuk suyu ile püre haline getirin ve biberiye ile krema ekleyin. Ya da tüm sarı-turuncu sebzeleri buharda pişirin ve içine hindistan cevizi, bal ve biraz tereyağı ilave edin.


SOYA

Son zamanların popüler gıdalarından olan soya, bu popüleritesini bileğinin hakkıyla kazanmışa benziyor. Zira soya; kanseri önlemeye yardımcı oluyor, kolesterolü düşürüyor, kemik erimesine karşı mücadele ediyor ve menopozun etkilerini azaltıyor. Soyanın bütün yararları, vücuttaki doğal östrojene benzeyen “genistein” ve diğer izoflavon’ları içermesinden kaynaklanıyor. Çalışmalar gösteriyor ki genistein; meme, kolon ve prostat kanserlerini önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca soya, HDL kolesterole etki etmeden, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürebiliyor. Soya, kemik erimesine karşı mücadele edebiliyor ve sıcak basmaları gibi menopoz etkilerini hafifletmeye yardımcı oluyor.

Soya filizlerini salatanızın üzerine ekleyebilir ya da vokda kızartarak (kızgın yağda çevirerek çabucak pişirmek) tüketebilirsiniz.



TAM TAHILLILAR

Sabahları kahvaltı gevreği ile kahvaltı etme alışkanlığınız varsa şanslısınız. Çünkü kahvaltı gevreği, sandığınızdan daha fazla bitkisel ilaç özelliği taşıyor. Tabii tam tahıllılar grubundaysa... Ya da bulgur, kahverengi pirinç gibi gıdaları tüketerek de tahılın faydalarından yararlanmış oluyorsunuz. Tahıldaki E vitamini; kanser, ki özellikle prostat kanserine karşı önleyici olmada rol oynayan kuvvetli antioksidan anlamına geliyor.

Çalışmalar tahılların; bağışıklık sistemini desteklediğini, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını, romatizma tedavisinde etkili olduğunu, güneş yanığına karşı iyi geldiğini ve erkeklerin kısırlık tedavisinde destekleyici olduğunu gösteriyor. Tahıllar ayrıca IP-6 olarak bilinen; meme, kolon ve karaciğer kanserlerine karşı korunmaya yardım eden fitik asit yönünden de zengin.

Pişirdiğiniz bulguru maydonoz, taze soğan ve zeytin yağı ile karıştırın. Ya da kuru üzüm, kuru kayısı ve doğranmış reyhan otunu kahverengi pilava ilave ederek tüketin.




Beyne faydalı besinler Somon, tahıllar, potasyum, B vitamini ve C vitamini... Bu yiyecekler ve içerikler, beyin fonksiyonlarının en sağlıklı şekilde çalışmasını sağlıyor.

Dişleri güçlendiren yiyecekler Dişlerinize ve dişetine iyi gelen 4 mucize besini biliyor musunuz?

Ömrü uzatan yiyecekler Hangi besinler ömrü uzatır? Kuru erik, brokoli, soğan, baklagiller ve diğerleri... Bu 8 yiyecek uzun ve sağlıklı bir yaşam vaad ediyor. 

Hiç yorum yok: