Çok eski yıllardan beri Urfa ilimizde yapılan bir çörektir.Urfa çok çeşitli halkın birarada yaşadığı bir yer olduğu için kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.Eşim Urfalı olduğu için yöresinin yemeklerini çok sever.Ben de
açıkcası bu güzel lezzetlerin yitirilmemesi adına 25 yıldır öğrenmeye çalıştım,naçizane.Eşim anlatırken çocukluğuna döner ve o kadar güzel anlatır ki
sizde sanki ordaymış gibi hissedersiniz.Bayramlarda mutlaka yapılırmış Kürt köylerinden eşeklerin üzerinde fırında pişirttirmeye getirirlermiş.Kendi dillerinde killoro idi(bayram külünçesi)derlermiş.Eğer bir yanlışım varsa tüm Urfalılardan özür dilerim,zira eski kültürlerimizin aslını yitirmesine son derece karşıyım.Ben kayınvalidem Melekper Hanımefendiden öğrendiğim gibi sizlere sunuyorum.
MALZEMELER:
-2 kg un
-1 adet ekmek hamuru
-1 paket margarin
-1 su bardağı karışık sıvı yağ
-2 su bardağı süt
-1 çay bardağı su
-3 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-1 paket kuru maya
-Kokusu:1'er tatlı kaşığı tarçın,karanfil,boy,mahlep,çörekotu
-3 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Süt ve yağları ısıtınız.Genişce bir kabın içinde kokular ve yumurta sarıları hariç karıştırıp yoğurunuz.Ağzını kapatıp sıcak bir yere mayalanması için bırakınız.1,5 saat sonra kokusunu ilave edip portakal büyüklüğünde bezeler yapınız.Merdane ile 20 cm ,1 parmak kalınlığında açınız.Kenarlarını dantel gibi
oyalayınız.Dörde bölerek üzerini çatalla deliniz.Fotoğrafta gördüğünüz tahta süs aleti ile üzerlerini süsleyiniz.Yumurta sarılarını sürüp,180 derece fırında 40 da
kika pişiriniz.
Afiyet olsun.
2 yorum:
Meral Hanım bu çöreği bazı baharatlar eksik olarak yapsak bütün özelliğini kaybeder mi ? Ben denemeyi düşünüyorum fakat biraz endişeliyim aynı tada ulaşamamak konusunda.Bulamayacağım baharatlar için onların yerlerine geçecek baharatlar önerebilir misiniz?
MERVE HANIM HER ÜLKEDE AYNI BAHARATLAR VARDIR.MUTLAKA BULURSUNUZ.
Yorum Gönder