Çilekkkkk !!!! Nefis tadıyla ve kokusuyla deyim yerindeyse insanın ağzını sulandırıyor. Aklını başından alıyor. Yerde yetişen küçücük bir şey nasıl bu kadar lezzettli olabilir ki ? Nasıl olduğunu bilmem ama yemesi de keyfide mükemmel. Peki yaz mevsiminin nazenin meyvesinin yararlarını biliyor musunuz? Bilen ve bilmeyenler için hemen söyleyeyim.
-Çilekler C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitki özleri yüksektir. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğin daha fazla olduğu sanılıyor.
-Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur.
-C vitamininin yanı sıra , mükemmel bir folik asit , manganez, potasyum, roflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağıdır.
-Vücudu kuvvetlendirir.-Hasta olmayı önler.-İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.-Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür.
-Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. -Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.
-Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir.
-Cilde tazelik ve güzellik verir.
-Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır.
-Şeker hastaları da yiyebilir.
-Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir.
-Dikkat allerji riski vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder