Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi
reçel yapılır. Kayısı reçeli yaparken, kayısıları kireç suyuna koyup bir gece
beklettikten sonra şurupla pişirilirse kayısılar diriliğini ve şeklini iyi
muhafaza eder. Bunun için 250
gram sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak
söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması için
beklenir. Üst kısmında toplanan duru kireç suyu çekirdekleri çıkarılmış
kayısıların üzerine dökülür. Bir gece bekledikten sonra kaynamakta olan şurup
içine atılarak pişirilir.
Kayısı reçeli hazırlanırken;
750 gr su,
1 limon suyu veya 1.5 gram limon tuzu hesap edilir.
Tatlı kayısı çekirdekleri çıkarılır, kırılır. İçlerinin
kabukları soyulur ve kaynayan şurup içine atılırsa reçele ayrı bir çeşni verir.
Şurup içinde pişen kayısılar şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen
normal kıvam gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha
kaynatılarak pişirmeye son verilir. Kayısılar pişmiş ve şeffaf duruma geldiği
halde şurup koyulaşmamışsa kayısılar delikli kepçe ile dışarıya alınır. Şurup
kaynatılarak koyulaşmaya yüz tutunca kayısılar tekrar koyu şuruba konur, limon
suyu veya limon tuzu ilave edilerek 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan
indirilir ve sıcak olarak temiz, kuru kaplara doldurulur.
1 yorum:
Merhaba Meral hanım kireç bildiğimiz nalburda satılan kireçmi kireçlenme beklettikten sonra suyda yikiyacakmiyiz
Yorum Gönder