Gül reçeli yaparken;
100 gr. gül,
1 gr. limon tuzu veya 1 limon suyu,
1 .5 bardak su kullanılır.
Sabahleyin erkenden toplanan gül yapraklarının kokusu daha
fazla olur. Gül yaprakları saplarından koparılarak 100 gr. tartılır, sonra suya
daldırılarak yıkanır. Suyu süzülür ve bir makasla ince ince kesilir, sonra bir
kavanoza veya reçel pişirilecek kapaklı tencereye toz şekerle iyice
karıştırılarak konur. Karıştırma sırasında gerekli limon tuzu veya limon suyu
da ilave edilerek kabın ağızı iyice kapatılır ve sonra serince bir yerde
muhafaza edilir.
Şekerli gül yaprakları iki gün bu şekilde bekletilir. Bu
süre içinde gül yapraklarının suyu şekeri alır ve sulanır, fakat bu pişirme
için kâfi gelmez. Bunun için pişirmeye başlamadan önce güller kavanoza konmuşsa
kavanozun şeker kalıntıları iki defada ilave edilerek, 150 şer gramlık su ile
yıkanır ve pişme tenceresine dökülür. Eğer güller pişme tenceresinde şekerle
karıştırılmışsa 1.5 bardak su dökülerek ateşte kıvamını buluncaya kadar
pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru hasıl olan köpükler iyice alınır, sonra
ocaktan indirilen reçel sıcak sıcak kuru ve temiz kaplara doldurulur.
Yukarıdaki tertibe göre yapılan reçel piştikten sonra 1100-1150 gram kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder