AJVAR SOS
MALZEMELER:
4 adet büyük boy patlıcan
1 adet büyük boy kuru soğan
3 adet büyük boy etli kırmızı
biber
3 adet büyük boy domates
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI:
Kuru soğanı küçük parçalar halinde
yemeklik doğrayınız, sarımsakları ince ince kıyınız. Zeytinyağını geniş tabanlı
bir tavada kızdırınız. Soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp, dirilikleri
kaybolana kadar orta ateşte kavurunuz. Ortadan ikiye kesip sap kısımlarını çıkardığınız
büyük boy domatesleri, rendenin iri kısmıyla rendeleyiniz. Kavrulmakta olan
soğan ve sarımsaklara rendelenmiş domatesleri katıp suyunu çekene kadar kavurunuz.
Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde
soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayınız. Közlendikten sonra doğranmış
patlıcan ve biberleri de domatesli sosa kattıktan sonra kahvaltılık sosu, 5
dakika daha orta ateşte pişiriniz. Tuz ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra
karıştırınız. Hazırladığınız sosu uzun süre saklayacaksanız sıcağı sıcağına,
temizlenmiş ve kurulanmış büyük boy bir kavanoza doldurunuz. Kapağını sıkıca
kapattıktan sonra ters çevirdiğiniz kavanozu, güneş görmeyen bir yerde oda
ısısında 12 saat bekletiniz. Oda ısısında soğuyan ve dinlenen kahvaltılık sosu,
buzdolabında muhafaza ediniz. Kahvaltılar, makarna ve et sosları, kızartmalar
yanında dip sos olarak sevdiklerinizle paylaşınız. Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder