GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

17 Ekim 2013 Perşembe

WAFFLE IN TARİHÇESİ

WAFFLE IN TARİHÇESİ

2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin birkaç yıl öncesinde Brüksel’de yaşayan bir çift, Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici ve farklıdır. Hamurun mayalanması sonucunda waffle artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetlidir. Bu ‘yeni’ keşfettikleri lezzeti önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra 1960’da Dünya Brüksel Fuarı’nda açtıkları stantta bu lezzeti Brüksellilere tanıtır. Bu tanıtım sonrasında Vermersch’in waffle’ının ünü yayılmaya başlar, yeni yeni waffle restoranları açılır. Bu başarıyı takiben Vermersch ve ailesi, bu yeni waffle’ı tanıtmak üzere 1964’te Dünya New York Fuarı’na giderler. Avrupa’dan gelen bu yeni tatlı büyük beğeni toplar. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan Amerikalılar’a bu waffle Belçika waffle’ı olarak tanıtılır. İşte günümüzde Amerika’da da sevilerek tüketilen Belçika waffle’ı, Amerikalılarla ve tüm dünya ile bu şekilde tanışmıştır.

Waffle Çeşitleri
2
Genel adı Belçika waffle’ı olsa da Belçika içinde de waffle yapımında farklılıklar vardır. Kullanılan malzemelerden waffle’ın şekline kadar pek çok kriter waffleları birbirinden farklı kılar. Belçika’da genel olarak iki tür waffle’la karşılaşırsınız; Brüksel usulü waffle ve Liege usulü waffle.

Brüksel Usulü Waffle

5
Brüksel waffle’ı; kalın, mayalanarak kabartılmış ve kare şekil verilmiş wafflelardır. Yapımında maya dışında kabartma malzemesi kullanılmaz. Kabarık yapısı sayesinde waffle yüzeyindeki ‘çukur gözenekler’ çok daha derin olurlar ve bu sayede çok daha fazla malzeme waffle’ın gözeneklerine dolar. Bu waffle’ı Brüksel’de pek çok pastane ve restoranda tadabileceğiniz gibi aynı zamanda sokak satıcılarından da alabilirsiniz. Sokak satıcıları genellikle waffle’ı üzerine pudra şekeri, krema ve çikolata sosu dökerek servis yapar. Dilerseniz de waffle’ınızı çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz.

Liège Usulü Waffle

3
Belçika’nın bir şehri olan Liege’den çıkmış olan bu waffle, Brüksel waffle’ına göre daha ince ve küçüktür. Oval bir şekle sahip olan Liege waffle’ı ince olmasına rağmen oldukça doyurucudur. Liege waffle’ının en önemli özelliği; kıtırlı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kıtır yapıyı sağlamak için waffle hamuruna pişirilmeden önce büyük granüllü şeker (parelsuiker) eklenir. Bu şeker granülleri waffle pişerken erir ve karamelize olur ve kıtır kıtır bir yapı oluşturur. Liege waffle’ı renk olarak biraz daha altın sarısıdır ve üzerine sos eklenmeden, sade olarak da tüketilir.

Bir not: Brüksel usulü waffle’ın orijinal adı; Gaufres de Bruxelles, Liège usulü waffle’ın orijinal adı ise Gaufres de Liège’dir.

Waffle nasıl yenir?
waffle
Brüksel sokaklarında dolaşırken dayanılmaz güzellikte bir koku duyarsanız ve onu takip ederseniz mutlaka bir waffle standının önünde bulursunuz kendinizi. Belçika’da waffle yemek için çok sayıda seçeneğiniz var. Dilerseniz bir restoranda oturup çatal bıçağınızı kullanarak waffle yiyebilir, dilerseniz de sokaklarda kurulan waffle stantlarından bir waffle alıp şehri dolaşırken bu lezzetli tatlıyı yiyebilirsiniz.

Bir not: Özellikle Grote Markt çevresinde çok sayıda waffle satıcısı bulabilirsiniz.

Waffle temelde yumurta, un, süt, şeker ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır fakat malzemelerin miktarına ve türüne göre tatlarda değişiklikler olur. Waffle hamuru pişirildikten sonrası ise size kalmıştır. Tadacağınız waffle’ı dilediğiniz şekilde renklendirmek ve tatlandırmak için çeşit çeşit soslardan, çikolatalardan, marmelatlardan, kuru ve taze meyvelerden, kuru yemişlerden, reçellerden ve farklı malzemelerden dilediğinizi seçmeniz yeterli.
Waffle alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, waffle’ın taze pişmiş olup olmadığıdır. Taze pişmiş ve orta sıcaklıkta bir waffle en idealidir. Aldığınız yere göre değişmekle beraber waffle, malzemeleri eklendikten sonra katlanarak ya da düz bir şekilde servis edilir. Yerken zorlanmak istemiyorsanız malzeme seçiminizde özenli davranmak yararınıza olacaktır.



Hiç yorum yok: