GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

19 Ekim 2013 Cumartesi

KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA


KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA

MALZEMELER:

250 gr. yağsız kıyma
3 orta boy beyaz soğan, doğranmış
1/4 su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak kıyılmış
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı  kekik
tuz ve karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet doğranmış domates
1/4 bardak sek beyaz şarap
1/2 -1 çay kaşığı. tarçın
1 paket erişte
3/4 fincan Ramano veya başka bir sert peynir

BEŞAMEL SOS:

100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
10 su bardağı ılık süt
8 yumurta, oda sıcaklığında
1 su bardağı rendelenmiş sert peynir (romano, parmesan)
tuz ve karabiber
3/4 çay kaşığı hindistan cevizi
Daha sert peynir üzerine rendeleyiniz


 YAPILIŞI:

Yaklaşık 10 dakika orta ateşte yağda doğranmış soğanı kavurunuz, sarımsak ve defne yaprağı ekleyiniz ve 5 dakika pişiriniz. Dana kıymasını da  ekleyiniz yaklaşık 15-20 dakika pişirmeye devam ediniz.Şarap ve salça ekleyiniz. Daha sonra doğranmış domates , tuz ,biber, tarçın ve kekik ekleyiniz. Ateşi  kapatınız ve dinlendiriniz.10-12 dakika, al dente olacak kadar tuzlu suda büyük bir tencerede  erişte pişiriniz.

BEŞAMEL SOS:

Bir orta boy tencereye tereyağı ekleyiniz ve orta ateşte eritiniz. Unu ekleyiniz ve çırpınız. Rengi sararınca sütünü ekleyiniz,koyulaşınca ateşten alınız ve 5 dakika soğutunuz.Daha sonra yumurtaları katıp sürekli çırpınız. Şimdi, peynir ve baharat ekleyiniz.Her şey hazır olduğunda kalıbınızı biraz yağlayınız erişteleri beşamel sos ile karıştırıp yarısını kalıba yerleştiriniz.Ortaya kıyma sosu koyunuz.Üzerine kalan erişteyi yerleştiriniz.En üste rendelenmiş peynir ile kaplayınız.250 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com.

Hiç yorum yok: